Siirry sisältöön

Ole hyvä ja valitse kauppa nähdäksesi tuotteen hinnan.

Kaikki kaupat >>
Vertailu on tyhjä
Muistilistasi on tyhjä

Nykykeittiö on enemmän kuin jääkaappi, tiskipöytä ja hella. Kodin sydämeen on ilmestynyt uudenlaisia arkea helpottavia ratkaisuja. Suunnittelua ohjaa ajatus, että keittiö kuuluu koko perheelle.

 

1. Pois hukkatila

Ota keittiön kulmakaapit hyötykäyttöön. Niiden uudenlaiset ratkaisut pitävät huolen siitä, että kaapin perälle ei unohdu asioita hankalan sijainnin vuoksi.  

2. Kaikkien keittiö

Keittiössä häärää koko perhe ja siksi myös lasten tarpeet tulee huomioida. Jos kymmenvuotiaan täytyy koulun jälkeen tehdä välipalaa kotona, hänen on pystyttävä saamaan tarvitsemansa kaapista ilman kiipeilyä. Siksi astiat on hyvä sijoittaa korkean hyllyn sijaan alas laatikoihin. Nykylaatikoiden liukumekanismit ovat laakeroituja, ne kestävät jopa 80 kilon painon ja avautuvat silti kevyesti ja äänettömästi.

  

3. Lisää valoa

Led-valaistus sopii keittiöön sekä kohdevalaisimena että sisustusvalona. Uutuuksiin kuuluu Osramin jälkiasennettava led, joka sopii vanhoihinkin keittiöihin, sillä se kiinnitetään tarroilla esimerkiksi kaappien alapuolelle. Sähkön saa suoraan pistorasiasta, eli asennus onnistuu kotikonstein. Ledillä saa lisävaloa myös hyllyille ja jopa kaappien sisään. 

4. Liesituuletin vai valaisin?

Liesituuletin on erikoinen osa keittiötä, sillä sitä pidetään usein sisustuksellisena elementtinä eikä kodinkoneena, joka se myös on. Siksi sen muotoiluun panostetaan paljon.

Liesituulettimia on kahdenlaisia: toiset johtavat imemänsä ilman ulos saakka, toiset imevät itseensä vain ruoan käryt. Näistä jälkimmäiset sopivat lähes mihin tahansa ja niistä löytyy hyvin erikoisiakin malleja. Miltä kuulostaisi kauniin lampunvarjostimen näköinen liesituuletin?

5. Yhdistävä saareke

Keittiösaarekkeiden rakentaminen on ollut jo pitkään kasvava trendi. Niissä yhdistyvät monet keittiön pienet ja suuremmat innovaatiot: kattoon kiinnitettävä saareketuuletin, huonekalumaiset kaapistot, kaasu- tai induktioliesi ja esimerkiksi led-valaistus. Saarekkeet myös yhdistävät kätevästi talon eri tiloja.

 

6. Turvalliset liedet

Kaasuliesi on varteenotettava vaihtoehto perinteiselle liedelle, jos ruuanlaiton ottaa hieman tavallista vakavammin. Toinen kasvava trendi ovat induktioliedet. Ne lisäävät keittiön turvallisuutta, koska taso itsessään ei kuumene, vaan lämpö siirtyy suoraan kattilasta ruokaan. Tämä helpottaa myös puhdistusta, koska roiskeet eivät pala tason pintaan. 

7. Keittiö on olohuone

Keittiö on usein osa olohuonetta. Siksi keittiökalusteiden toivotaan olevan sellaisia, että ne sopivat muuhun sisustukseen. Huonekalumaisuus syntyy esimerkiksi materiaaleilla. Puu on edelleen suomalaisten makuun, mutta keittiössä helppohoitoisempia ovat erilaiset muovipinnat. Nykyään ne voidaan valokuvatekniikalla saada muistuttamaan mitä tahansa luonnonmateriaalia. Huonekalumaisuus voi tarkoittaa myös sitä, että kaapit ovat vitriinimäisiä tai että niissä on jalat perinteisten lattiasokkeleiden tilalla. 

8. Helpottava sähkö

Sähköllä avautuvat laatikostot ja kaapit ovat jo arkipäivää. Riittää kun tönäisee laatikkoa, ja sähkömoottori avaa sen. Vastaavasti kaappi aukeaa painamalla nappia, joka voi olla esimerkiksi pöydän alapinnalla. Ratkaisut on tehty ennen kaikkea lapsia ja vanhuksia ajatellen, kun turha kurkottelu jää pois. Sähkökatkokaan ei ole ongelma: ne aukeavat silloinkin.

9. Näkymätöntä ja toimivaa

Painalluksesta avautuvat kaapit ja laatikot mahdollistavat myös sen, että niihin ei tarvita vetimiä. Tämä antaa lisää mahdollisuuksia siihen, miltä kaappirivistöt voivat näyttää. 

10. Ergonomiaa

Keittiön suunnittelussa otetaan nykyään entistä paremmin huomioon työergonomia. Miksi nostaa painavat lautaset korkealle, jos ne voivat

helpommin ja turvallisemmin olla matalalla laatikossa? Toinen yleinen tapa parantaa ergonomiaa on uunin sijoittaminen seinälle sellaiseen korkeuteen, josta paistokset saa helposti nostettua pois.

LÄHDETIEDOT

Teksti: Roope Lipasti, markkinointiviestintä Dialogi

Kuva: Novart / Petra-keittiöt

Juttua varten tietoja antoivat Janne Sorakivi Rautakeskosta sekä Eeva Kokkonen Novartista.