Siirry sisältöön

Ole hyvä ja valitse kauppa nähdäksesi tuotteen hinnan.

Kaikki kaupat >>
Vertailu on tyhjä
Muistilistasi on tyhjä

Keittiön välitilaan on paljon erilaisia pinnoitevaihtoehtoja: lattaa, lasia, metallia, kiveä, laminaattia. Valitse omasi ja uudista keittiön ilmettä nopeasti ja helposti.Suuret laatat keittiön taustaseinässä tuovat mielenkiintoisen efektin.

Aloita keittiön uudistaminen tarpeiden miettimisellä. Harkitse, kaipaatko kokonaisuudistusta, yleisilmeen muuttamista vai lisävaloa. Esimerkiksi tumma keittiö raikastuu jo vaaleammasta, hyvin valaistusta taustaseinästä ja vaaleista työtasoista. Jos tarvitset välitilaan uusia sähköpistokkeita, sähkömies on kutsuttava töihin.

Jos omat ideat eivät riitä, kannattaa kääntyä sisustussuunnittelijan puoleen. Pienillä uudistuksilla ja toimivalla valaistuksella vanha keittiö säästyy usein purkutuomiolta.

Kestävä ja helppohoitoinen laatta

Laattojen eri kokoja yhdistämällä rakennat kiinnostavan laattapinnan.

Perinteisessä laatassakin on monia vaihtoehtoja. Monissa laattasarjoissa on suurten lattia- ja seinälaattojen lisäksi mosaiikkilaatta. Se tuo lisää yksityiskohtia, ja on pestävä ja käytännöllinen sekä helppo asentaa.

Lasimosaiikit ovat laatoista hinnaltaan kalleimpia. Uusia malleja ovat lasimosaiikit, jossa on metallireliefiruutuja, kulta-, hopea- tai pronssikoristeita tai hohtavia kristallinkappaleita. Ne toimivat hyvinä katseenvangitsijoina.

Kohopintainen laatta tuo välitilaan lisää valoa ja muotoa.

 

Persoonallisesti väriä ja kuvia

Välitilassa voi käyttää myös erilaisia kuvia, tapetteja tai piirroksia lasin takana. Moni kuitenkin valitsee taustapinnaltaan maalatun lasin. Tällä hetkellä tyylikkäin valinta on täsmälleen kalusteen ja työtason värinen lasitausta.

Tee-se-itse vaihtoehdoiksi sopivat laminoidut valokuvat tai lakan, lasin tai muovilevyn taakse asennettavat kuvat.

Myös hyvin valittu maalipinta kestää pintapesua, mutta ei loputtomiin rasvatahroja. Käyttökelpoinen on esimerkiksi märkätilaan soveltuva maali Tikkurilan LUJA.
 

Metallia, kiveä, laminaattia

Metalli sopii myös taustaksi. Materiaalivaihtoehtoina ovat ruostumaton teräs, alumiini ja messinki. Osa keittiön allasvalmistajista tekee myös taustapaneeleja. 

Rosteriset kodinkoneet saavat metallisesta välitilasta tyylikkään kaverit.

Luonnonkivitaustana voi olla kivimosaiikki tai runsas, rouhea louhittu kivi. Pintojen puhtaus on keittiössä tärkeää, joten rosoisen luonnonkiven voi peittää lasilla, ja asentaa valaistuksen lasin ja kiven väliin. Ahtaisiin tiloihin tällaista ei voi kuitenkaan tehdä, koska kalusteen taakse täytyy jättää asennustilaa. Työtason syvyyden on oltava standardia suurempi.

Keski-Euroopassa laminaatista valmistetut vahvarakenteiset taustapaneelit ovat suosittuja. Siellä keittiö yleensä lähtee omistajansa mukaan muutossa. Suomen keittiövalmistajilla on mallistoissaan ohuempia, helposti pysyvästi asennettavia laminaattitaustoja. Laminaatin tulee olla yhtenäinen ja kulmien suojattu listoilla, sillä laminaattien näkyvät saumat eivät kestä pesua.

 

Luonnonkivi luo tunnelmaa. Mieti kuitenkin käytännöllisyyttä - ainakin lieden kohdalla kannattaa harkita sen peittämistä lasilla. 

Mieti ergonomiaa ja valaistusta

Keittiössä työskennellään eniten työtason yläpuolella, yläkaapin alla pimeässä. Ergonomisesti tila on vaikea, sillä pitkät ihmiset eivät näe yläkaapin alle, joten valaistuksestakaan ei ole apua.

Osa suunnittelijoista ei enää suosi keittiöitä, joissa on metrien mittaisia ylä- ja alakaappirivistöjä. Sen sijaan työtason yläpuolelle halutaan korkea, avoin tila. Näin työn tekeminen on esteetöntä, ja koko keittiötilasta pääsee nauttimaan paremmin.

Valmiita valaistus- ja sähköistysratkaisuja on useita. Yksi käyttökelpoisimmista on yläkaapin alareunaan kiinnitettävä keittiövalaisinsarja, josta löytyvät eripituisten valaisinmoduuleiden lisäksi pistorasioilla varustetut sähkömoduulit.


Teksti: Saara Hirvonen / Markkinointiviestintä Dialogi Oy
Lähteet: Päivi Laitinen-Slotte / Rautakesko