Siirry sisältöön

Ole hyvä ja valitse kauppa nähdäksesi tuotteen hinnan.

Kaikki kaupat >>
Vertailu on tyhjä
Muistilistasi on tyhjä

Grillikaupoilla kannattaa tutustua tarjontaan tarkasti. Grillaajilla on ollut viime vuosina onnenpäivät, sillä markkinoille on tullut toinen toistaan hienompia grillejä.

Kuva: Cadero Lux –kaasugrillissä on neljä valurautaista pääpoltinta ja infrapunatakapoltin.

Perinteisillä hiiligrilleillä on aina kannattajansa, mutta yhä useampi suomalainen on siirtynyt käyttämään kaasua. Eikä syyttä, sillä kaasugrillillä on monia etuja hiili­grilliin verrattuna. Kaasulla grilli lämpenee nopeasti ja lämpötilan säätäminen käy huomattavasti helpommin kuin hiilillä.

Lisäksi kaasugrilli savuttaa vähemmän, ja sen käyttö on ympäristöystävällisempää kuin hiiligrillin. Kaasun palamistuotteena syntyy vain hiilidioksidia ja vettä.

Kaasugrillin käyttö on myös hiukan halvempaa, eikä kaasugrilliä tarvitse vahtia kuten hiiligrilliä, kun grillaus on loppunut. 

Kaasugrillit

Kaasugrilleistä on markkinoilla monenlaisia versioita. Edullisemmissa malleissa lämpöä tasataan perinteisellä laavakivellä, mutta useimmiten kaasugrilleissä on lämpöä tasaava lämmönjakolevy. Grilliä valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota myös polttimien määrään ja laatuun. Kaasugrilleissä polttimet ovat usein valurautaa, joka johtaa ja varaa lämpöä tehokkaimmin. Peltipoltin on edullisin poltinvaihtoehto, ja rosteripoltin kestää pitkään. Suurelle porukalle grillatessa kannattaa valita grilli, jossa on suuri grillausala. 

Kuva: Cello Gourmet 6 kaasugrillissä on kuusi poltinta, teho yhteensä 31,2 kW. Grillausala 97 x 48 cm. Sivupoltin 3,9 kW, Korkealaatuinen grilliritilä ja lämpöhylly ruostumatonta terästä. Sisäänrakennettu takapoltin. . 

Vaikka nykyiset komposiittipullot ovat kevyitä ja niiden kyljestä voi seurata kaasun määrää, joistakin grillaajista kaasupullon täyttäminen ja vaihtaminen tuntuvat hankalilta.

Hiili-, briketti- ja sähkögrillit

Perinteisen grillauksen ystävä voi tehdä valinnan hiilien ja brikettien välillä. Hiilten käyttö on paikallaan, kun on kiire. Briketit ovat oikea valinta, jos ruoka tarvitsee pidemmän kypsymisajan tai tiedossa on pitkät grillijuhlat. Koska briketit ovat tasakokoisia, niillä saa aikaan tasaisemman lämmön.

Kuva: Lucifer Tufa –sähkögrilli.

Kaasu- ja hiiligrillin lisäksi tarjolla on myös sähkögrillejä. Ne miellyttävät helppoudellaan: johto vain seinään ja grilli on kuuma. Sähkögrilli ei savuta, eikä ruoka pala kiinni ritilään. Halvimpien sähkögrillien haittapuoli on, että ne ovat melko hitaita ja tehottomia. Grillaamiseen kannattaa varata aikaa. Sähkögrillit ovat yleensä melko pieniä, joten ne sopivat hyvin pienelle parvekkeelle tai terassille.

 

Materiaali ratkaisee

Myös materiaaliin kannattaa kiinnittää grillikaupoilla huomiota. Erihintaiset grillit voivat näyttää ulospäin samanlaisilta, mutta kalliimpi versio on tehty yleensä kestävämmästä materiaalista. 

Kuva: 3-polttiminen parilakaasugrilli.

Esimerkiksi valurautainen grillausritilä on kromattua kestävämpi. Grillin voi saada erittäin halvalla, mutta silloin täytyy varautua siihen, että se tuskin kestää kovin montaa vuotta. Jos kupu on tehty ohuesta pellistä, se ei kestä kuumuutta samalla tavalla kuin paksummasta materiaalista tehty.

Nopea tapa varmistaa, onko grilli kestävä, on nostaa kupu ylös ja heilutella grillin kantavia osia. Jos kupu tuntuu tukevalta ja kantavat osat eivät heilu, grilli kestää todennäköisesti pitkään.

 

LÄHDETIEDOT:

Juttuun on haastateltu Rautakeskon tavararyhmäpäällikkö Matti Hovilaa.
Teksti: Jonna Hovi-Horkan
Kuvat: Valmistajat
Lähde: Pirkka

Kaasu vai hiili? Pariskunnalle vai isolle porukalle? Perustoiminnot vai erikoisvarusteet?

Löydä sopiva grilli