Siirry sisältöön

Ole hyvä ja valitse kauppa nähdäksesi tuotteen hinnan.

Kaikki kaupat >>
Vertailu on tyhjä
Muistilistasi on tyhjä

 

 

Lähes jokaisen pihanomistajan haaveena on kaunis ja tuuhea – hyvinvoiva nurmikko, jota on helppo hoitaa. Nurmikon hyvinvoinnin tae on nurmikon säännöllinen hoito. Kun säännöllisesti toteutat nurmikon hoitotoimenpiteet, on nurmikon hoito helppoa ja vaivatonta, ja nurmikkosi näyttää hyvältä.

 

Apua nurmikon ongelmiin

Haaveiletko kauniista ja hyvinvoivasta nurmikosta, mutta nurmikkoasi vaivaavat erilaiset ongelmat? Olemme koonneet sinulle apupaketin yleisimpien nurmikon ongelmien ratkaisuun. Näitä ohjeita noudattamalla voit nauttia helppohoitoisesta ja kauniista nurmimatosta.

 
Kuivuuko tai palaako nurmikkosi nopeasti normaaleinakin kesinä?

Jos pihasi maaperä on kovin hiekkainen tai savinen, maa kaipaa lisää orgaanista maa-ainesta, eli laadukasta multaa, joka pidättää vettä ja ravinteita. Lisää siis kasvualustaan puutarhamultaa ja muista kalkita säännöllisesti.  

Nurmikon kuivuminen voi johtua myös ravinteiden vähyydestä. Lannoita nurmikkoa kevään ja kesän aikana kuukausittain ja loppukesällä vähätyppisellä syyslannoitteella.  

Jos nurmikko palaa aina tietyiltä alueilta, ongelmana voi olla kasvualustan ohuus tai lähistöllä kasvava iso ja pintajuurinen puu (esim. koivu tai vaahtera), joka vie veden ja ravinteet nurmikolta. Parhaiten tällaisille haasteellisille kasvupaikoille sopivat kuivuutta kestävät maanpeitekasvit. Jos kuitenkin haluat panostaa vihreään nurmimattoon, huomio, että nurmikko vaatii tällaisilla alueilla hyvälaatuisen ja paksun kasvualustan. Suositeltavaa on käyttää perustamisvaiheessa juurimattoa, joka estää puun juurien tunkeutumisen nurmikon kasvualustaan. Tärkeää on muistaa säännölliset kastelu- ja hoitotoimet.


Kasvaako nurmikkosi huonosti tai onko nurmikkosi harva?

Nurmikon huono kasvu johtuu usein ravinteiden vähyydestä. Kasvaakseen tasaiseksi ja tuuheaksi, nurmikko vaatii runsaasti oikeanlaisia ravinteita. Lannoita nurmikkoa kevään ja kesän ajan kerran kuussa.

Huono kasvu voi johtua myös huonosta maan rakenteesta, jolloin nurmikko ei pysty käyttämään ravinteita hyväkseen ja juuret eivät saa happea. Lisää tällöin kasvualustaan tai sen pinnalle puutarhamultaa ja karkeaa hiekkaa. Lisää kalkkia säännöllisesti. Se parantaa maan mururakennetta ja siten myös kasvualustan ilmavuutta. Erityisesti savisessa maassa kasvava nurmikko saattaa tarvita lisäksi mekaanista ilmastointia. Pistele tällöin talikolla nurmikkoon pieniä reikiä tai ilmastoi nurmea pystyleikkurilla.

 
Uuden nurmikon hidas vihertyminen johtuu tavallisesti siemenseoksen koostumuksesta. Cello nurmikkoseoksissa on vain vähän tai ei ollenkaan nopeasti itävää, mutta huonosti talvehtivaa raiheinää. Heti nurmikon kylvön jälkeen voit odotella sateita rauhassa, mutta kun nurmikonsiemenet ovat itäneet, ei nurmikkoa saa päästää kuivumaan. Kastele orastavaa nurmikkoa huolellisesti, kunnes nurmikko kasvaa hyvin. Normaalina kesänä vanhempaa nurmikkoa ei tarvitse erikseen kastella, kasteluksi riittävät sadekuurot. Jos kuitenkin kuiva kausi yllättää ja jatkuu pitkään, jatka nurmikon kastelua.

Harvan nurmikon syynä on usein kylvövaiheessa käytetty heikkolaatuinen nurmikonsiemenseos, jonka lajit eivät sovellu Suomen olosuhteisiin. Erityisesti talven jälkeen nurmikko näyttää harvalta, kun osa nurmiheinistä on kuollut. Cello nurmikonsiementen nurmiheinälajit on valittu kasvuominaisuuksiensa perusteella suomalaiseen ilmastoon ja maaperään sopiviksi. Jos nurmikkosi on harva, lisää nurmikolle uutta nurmikonsiementä paikkaamaan kasvua. Käytä  paikkauskylvöihin pieniä 1 kg Cello- siemenpakkauksia.

 
Jääkö nurmikollesi sateen jälkeen lammikoita?

Tarkista ensimmäiseksi, onko nurmikkosi ojitus kunnossa. Nurmikon perustaminen aloitetaan aina ojituksella. Huolehdi sala- ja pintaojilla sekä viemäröinnillä ja pinnan muotoilulla, ettei nurmikkoalueille muodostu paikkoja, joissa vesi seisoo.

Jos nurmikolle jää sateen jälkeen lammikoita, maa ei läpäise tarpeeksi tehokkaasti vettä. Maan vedenläpäisykyky riippuu maalajista ja maan rakenteesta. Maan rakennetta voi arvioida silmämääräisesti mm. muokattavuuden, kastematojen määrän ja muruisuuden perusteella. Kysy maaperän arvioinnissa neuvoa asiantuntijalta. Tiiviissä maassa, jonka vedenläpäisykyky on heikko, kasvien juuret ovat lähellä maanpintaa. Tyypillisimmin tiiviin maanperän ongelmia on savipitoisilla mailla, jolloin kannattaa lisätä kasvualustaan tai sen pinnalle kalkittua ja lannoitettua puutarhamultaa ja karkeaa hiekkaa. Muista myös kalkita nurmikkoa säännöllisesti, se parantaa maan mururakennetta ja siten myös maaperän ilmavuutta.

 
Onko nurmikossa runsaasti rikkakasveja?

Kun perustat nurmikkoa, varmista, että käyttämäsi puutarhamulta on laadukasta ja ettei se sisällä rikkakasveja. Näin vältät rikkakasviongelmia. Nurmikon yleisintä ja vihatuinta rikkakasvia, voikukkaa, voit torjua nurmikosta Toxan-valmisteella. Se ei vahingoita nurmikkoa ja torjuu vain nurmikolle kuulumattomat leveälehtiset rikkakasvit, kuten voikukan.

Tiheä ja hyvinvoiva nurmikko pystyy kilpailemaan parhaiten rikkakasveja vastaan. Pidä siis nurmikkosi hyväkuntoisena ja lannoita nurmikkoa säännöllisesti. Hyväkuntoinen nurmikko talvehtii hyvin ja lähtee seuraavana keväänä ripeästi kasvuun.

Nurmikolla olevat polut tiivistyvät helposti ja nurmikko kuolee, jolloin alueelle kasvaa tiiviissä maassa viihtyviä rikkakasveja. Vakituisessa käytössä olevat polut kannattaa päällystää kivetyksellä, soralla tai kuorikatteella.

 
Kasvaako nurmikkosi liikaa?

Nurmikon liiallinen kasvu voi johtua vääränlaisesta, nk. rehutyyppisestä nurmikonsiemenestä, jonka ominaisuuksiin kuuluu kasvaa nopeasti ja paljon. Valitse siis nurmikonsiemen huolella kylväessäsi nurmikkoa. Cello nurmikonsiemenet on valikoitu lajeista, jotka kestävät ja menestyvät Suomen olosuhteissa.

Kun nurmikko kasvaa liikaa, on syytä miettiä, onko lannoitus tehty nurmikolle sopivalla lannoitteella ja käyttöohjeita noudattaen.

Onko nurmikkosi sammaloitunut?

Sammal viihtyy nurmikossa, jonka kasvualusta on hapan, tiivistynyt tai varjoinen. Nurmikon SammalPois vähentää nopeasti maan happamuutta ja lannoitteen sisältämä typpi vahvistaa nurmikkoa. Saat tuloksia jo 5 vuorokaudessa! Kalkitse nurmikkoa jatkossa säännöllisesti, se parantaa maan mururakennetta, jolloin nurmikko kasvaa ja voi paremmin. 
 

Kuoleeko nurmikkosi talvella tai muodostuuko nurmikkoosi jääpolte?

Jääpolte muodostuu nurmikolle, kun nurmikolla kävellään talvella tai jos nurmikolle jää painauma, johon vesi kerääntyy. Tällöin jään alle jäänyt nurmikko tukehtuu ja kuolee. Nurmikon voi tappaa myös lumihome, joka on lumen alla kosteassa viihtyvä sienitauti. Lumihomeelta voi parhaiten suojautua syksyllä haravoimalla lehdet pois ja leikkaamalla nurmikko lyhyeksi.

 
Lopuksi

Muista, että hyvinvoiva nurmikko vaatii säännöllistä hoitoa. Näillä tuotteilla teet sen nopeasti ja vaivattomasti:

 

CELLO-NURMIKKOSIEMENET

Cello Extra Green on korkealaatuinen nurmikkoseos, josta kasvaa kulutusta kestävä hieno edustusnurmikko. Sopii hyvämultaiseen ja ravinteikkaaseen maahan. Matalaleikkuun kestävyys hyvä. Tämä siemenseoksen laatuluokitus on käyttöluokka Extra. Pakkauskoot 1, 2,5 ja 10 kg. Riittoisuus 10 kg/ 500m2.

Cello Green on hyvätasoinen yleisseos piha-alueille ja mökkien ympäristöön. Menestyy myös kuivemmassa ja vähemmän ravinteikkaassa maassa. Tämä siemenseoksen laatuluokitus on käyttöluokka 1. Pakkauskoot 1, 2,5 ja 10 kg. Riittoisuus 10 kg/ 333m2.

Cello Sport on hyvätasoinen kotipihan nurmikkoseos, joka kestää kovaakin kulutusta. Vaatii menestyäkseen hyvämultaisen ja ravinteikkaan maan, jossa on hyvät kosteusolosuhteet. Tämä siemenseoksen laatuluokitus on käyttöluokka 1. Pakkauskoot 1, 2,5 ja 10 kg. Riittoisuus 10 kg/ 500m2

 

CELLO PUUTARHAMULTA

Kalkittu ja lannoitettu korkeatasoinen yleismulta kaikkialle puutarhaan.  Cello Puutarhamulta sopii kaikkialle puutarhaan; nurmikolle, kukkapenkkeihin, koristekasveille, kasvimaalle, marjapensaille, hedelmäpuille ja kasvihuoneeseen. Käyttö maanparannukseen 1 säkki/m².

 

CELLO PUUTARHAN EKOMULTA

Cello Puutarhan Ekomulta on käyttövalmis korkeatasoinen puutarhamulta, joka sopii kaikkialle puutarhaan. Se on valmistettu kompostoiduista luonnonmukaisista ja kierrätetyistä raaka-aineista. Käyttö maanparannukseen 1 säkki/m².

 

 

CELLO KEVÄTLANNOITE

Cello Kevätlannoite on kivennäislannoite joka sopii kaikkien puutarhakasvien kevätlannoitukseen. Käyttö nurmikon lannoitukseen 10 kg/ 250 m².

 

NURMIKON KEVÄT & KESÄ

Koko kesän vihreä nurmikko! Kasvattaa hillitysti ja tasaisesti sekä vahvistaa nurmikon vihreyttä. Sisältää kaikki 12 nurmikon hyvinvoinnille välttämätöntä ravinnetta – myös hivenravinteet. Parantaa kestävyyttä kuivien sääjaksojen aikana. Riittoisuus: 10 kg / 400 m2

 

NURMIKON SAMMAL POIS

Poistaa sammaleen ja vahvistaa nurmikkoa. Vähentää maan happamuutta – vaikutus nähtävissä jo 5 vrk:ssa. Ravinteet vahvistavat nurmikkoa kilpailussa kasvutilasta. Riittoisuus: 10 kg / 200 m2

 

Rakeinen NURMIKKOKALKKI

Tehoa ja nopeutta nurmikon kalkitukseen! Kalkita voit milloin vain – ei pölyä, eikä sotke. Vähentää maan happamuutta tehokkaasti ja pitää yllä maan multavuutta. Sisältää runsaasti nurmikon hyvinvoinnille tärkeää magnesiumia. Täysin suomalainen puutarhakalkki! Riittoisa, 10 kg riittää 400 m2 nurmikolle.

 

Kalkittu ja lannoitettu PUUTARHAMULTA

Laadukas ja monikäyttöinen, lannoitettu ja kalkittu, puutarhan yleismulta. Käytä sellaisenaan ruukuissa, parvekelaatikoissa ja kasvatusaltaissa, maahan sekoitettuna ja kukkapenkin parantamiseen, kasvihuoneessa, kasvualustana sellaisenaan, peruna-, vihannes- ja kasvimaalla, ja kun perustat, parannat tai paikkaat nurmikkoa.

 

Lue lisää www.greencare.fi

 

TOXAN-tiiviste

Erikoisaine voikukkien torjuntaan.

Valikoiva rikkakasviaine, yksittäisten leveälehtisten rikkakasvien torjuntaan nurmikosta, mm. voikukka ja piharatamo. Valmiste imeytyy lehtien kautta ja kulkeutuu alas juuriin. Uusi nurmikko käsitellään aikaisintaan vuoden kuluttua perustamisesta.