Siirry sisältöön

Ole hyvä ja valitse kauppa nähdäksesi tuotteen hinnan.

Kaikki kaupat >>
Vertailu on tyhjä
Muistilistasi on tyhjä

Vanha kunnon kompostointi on hyvä tapa hävittää kotitalous- ja puutarhajätteet. Nykyisillä ympäri vuoden toimivilla kompostoreilla homma sujuu nopeasti ja siististi.

Biolanin pikakompostori 220 l

Kuva: Biolanin pikakompostori 220 l.

Kaatopaikalle menevää jätettä pystyy vähentämään helposti kompostoimalla. Tarvitaan vain biojäteastia keittiöön, seos­ainetta kompostiin, talikko ja lapio kompostin hoitoa varten – ja tietysti itse kompostori pihalle.

Lämpömittari on hyvä lisävaruste, sillä sen avulla on helppo seurata kompostin lämpötilaa. Maatuminen on tehokkainta 30–45 asteessa.

 
Kompostori jätelajin mukaan

Kompostoreja on tarjolla monenlaisia. Puutarhajätteelle riittää eristämätön kehikko, mutta kotitalousjätteille tarvitaan lämpöeristetty, kannellinen astia, jotta jyrsijät eivät pääse kompostiin.

Helpointa kotitalousjätteiden kompostointi on niin kutsutuilla pikakompostoreilla. Pikakompostorissa jätteet laitetaan kompostoriin ja päälle laitetaan aina kuiviketta. Valmista tulee jo noin kuudessa viikossa.

Pikakompostorista saatava aines vaatii vielä happea loppuhajoamiseen, joten sitä ei voi käyttää kuten valmista multaa. Parhaiten kompostimulta sopii maanparannusaineeksi puiden, pensaiden ja monivuotisten kukkien juurelle.

Puutarhakompostiin voi laittaa kaikki maatuvat jätteet – lehdet, naatit, ruohonleikkuujätteet, rikkaruohot ja silputut oksat. Ainesten täydellinen hajoaminen kestää vuodesta kolmeen vuotta.

Kotitalousjätekompostiin voi laittaa ruoantähteiden lisäksi suodatinpussit, kananmunankuoret ja pehmeää paperia. Kananmunankuoret kannattaa pilkkoa pienemmiksi, jos haluaa nopeuttaa hajoamista. Kompostiin ei saa laittaa tuhkaa, kalkkia, muovia, lasia tai metallia. Myös luut maatuvat niin hitaasti, ettei niitä suositella laitettavaksi kompostiin. 

Helposti koottava Keter sopii puutarha- ja talousjätteelle ja soveltuu kesäkäyttöön ja jälkikompostointiin
Kuva: Biolanin maisemakompostori sulautuu luontoon.
 

 

Kompostoituminen

Kompostoituminen tapahtuu kolmessa vaiheessa. Lämpenemisvaiheessa komposti muuttuu happamaksi, kuumenemisvaiheessa kompostin toiminta on vilkkaimmillaan ja jäähtymisvaiheessa hajotettava ravinto alkaa loppua ja aines muuttua mullaksi.

Jos komposti pääsee liian kuivaksi, voi hajoaminen hidastua ja jopa loppua. Siksi kompostin on oltava koko ajan tarpeeksi kostea muttei missään vaiheessa liian märkä.

Kosteutta voi testata puristamalla kompostiainesta nyrkissä. Aineksesta tulisi irrota muutama pisara vettä. Jos vettä tulee valumalla, kosteutta on liikaa ja kompostiin kannattaa lisätä kuiviketta. Jos komposti on liian kuiva, sinne voi laittaa vettä.

Kokonaan pysähtyneeseen kompostiin on syytä laittaa kompostiherätettä, jota voi ostaa valmiina kaupasta.

Biolanin maisemakompostori sulautuu luontoon.

Kuva: Helposti koottava Keter sopii puutarha- ja talousjätteelle ja soveltuu kesäkäyttöön ja jälkikompostointiin.

 

Kompostin paikka


Kompostin paikka kannattaa miettiä tarkkaan. Avokompostin ei ole hyvä olla suorassa auringonpaisteessa. Paikka ei saisi olla myöskään liian pimeä tai kylmä, jotta komposti ei mätäne. Etäisyyttä naapurin rajaa tulisi olla viisi metriä.

Eristämätön kompostori on syytä tyhjentää ennen talvea. Jäätyminen ei ole sinänsä haitallista, mutta jos sitä haluaa estää, kannattaa kompostin ympärille kerätä lunta lämpöeristeeksi.

 

LÄHDETIEDOT:

Juttuun on haastateltu tuotevastaava Teemu Heinosta Rautakeskosta ja ympäristötuoteneuvoja Sanna Kinnusta Biolanilta.

Teksti: Jonna Hovi-Horkan

Lähde: Pirkka