Siirry sisältöön

Ole hyvä ja valitse kauppa nähdäksesi tuotteen hinnan.

Kaikki kaupat >>
Vertailu on tyhjä
Muistilistasi on tyhjä

Kukat tuovat puutarhaan väriä, herkkyyttä ja kauneutta. Valitse kasvit oikein ja nautit kukista läpi kesän.

Näyttävyyttä ja keväästä syksyyn kukkivan puutarhan saat yhdistämällä perennat, kesäkukat, kukkivat puut ja pensaat sekä köynnökset sopusointuiseksi kokonaisuudeksi. Kun yksi laji lopettaa kukkimisen, toinen laji on hehkeimmillään ja kolmas vasta aloittaa.

Sipulikukat tuovat kevään

Sipulikukat aloittavat kukintansa ensimmäisinä. Lämpimässä, aurinkoisessa paikassa ensimmäiset kukat työntyvät lumen keskelle sulaneesta pälvestä. Kauniita sipulikukkia ovat krookukset, lumikellot, sinililjat, narsissit, tulppaanit ja helmihyasintit.

Kevään kukkijoita perennoista ovat vuokot ja esikot, pensaista keltakukkaiset onnenpensaat, jotka kukkivat lehdettömänä.

Kuva: Krookus on yksi varhaisista kevään merkeistä. 


Perennat varmistavat alkukesän kukkaloiston

Monivuotiset kasvit eli perennat varmistavat koko kesän kukkaloiston. Ne tarjoavat runsaasti eri vaihtoehtoja värin, koon ja muotojen suhteen. Jos tilaa on vähän, keskitä kukat samaan penkkiin. Ryhmittele korkeammat lajikkeet keskelle ja taakse, matalammat eteen ja reunoille.

Alkukesän kukkijoita ovat esimerkiksi kaihonkukka, kaunokaiset ja kiurunkannukset ja vuorenkilpi, pensaista norjanangervo, alppiruusut ja kultasade.

Kukkivat puut luovat herkän tunnelman koko puutarhaan. Alkukesästä kukkivat tuomet, omena- ja kirsikkapuut sekä hevoskastanja nostavat värit ja kukinnot ylös korkeuksiin.

Kuva: vuorenkilpi on kivikkojen kasvi ja pärjää varjossakin.


Keskikesällä kukoistavat ruusut ja monet maanpeitekasvit

Aurinkoisen paikan kukkijoita ja kivikkoryhmiin sopivia lajeja ovat monet maanpeitekasvit kuten rikot, maksaruohot, härkit ja leimut. Pieniä, matalia kukkijoita ovat siniset katkerot ja keltainen suikeroalpi. Herkkyyttä tuovat särkynytsydän, akileijat, kurjenpolvet sekä ryhmä- ja maanpeiteruusut.

Useimmat ruusut kukkivat keskikesällä sekä esimerkiksi kuusamat, angervot, hanhikit ja tuoksuva, kermanvalkokukkainen pihajasmike.

Kuva: Särkynytsydän kukkii keskikesällä.

Köynnöksistä kärhöt lumoavat suurilla kukillaan, samoin köynnösruusut. Puista ja suuremmista pensaista kesän kukkijoita ovat kultasade, syreenit ja pihlajat.


Loppukesä on värien juhlaa

Loppukesään kuuluvat kuunliljat, miekkaliljat, jaloangervot, nauhukset sekä leimut ja asterit. Myös useimmat hortensiat avaavat kookkaat ja näyttävät kukintonsa. Samoin auringonkukat ja kehäkukat hehkuvat keltaista lämpöä loppukesään.

 

Hyödynnä kausikukat

Kesäkukat tuovat lisäväriä pihalle. Ne jaksavat kukkia läpi kesän, kun nypit kuihtuneet kukat säännöllisesti pois.

Kauniita kesäkukkia ovat esimerkiksi orvokit, petuniat, pelargonit sekä varjosammassakin kukkivat verenpisarat ja uudenguineanliisa. Lisävehreyttä tuovat köynnöstävät lajikkeet kuten lumihiutale ja lobelia.

Tuo syksyyn rohkeasti kukkaloistoa ruukkukasveilla. Pallokrysanteemit, koristekaalit ja kanervat sopivat pihoille, patioille ja parvekkeille.

 

Teksti: Saara Hirvonen / Markkinointiviestintä Dialogi Oy
Lähde: Anja Tuomi: Koko kesän kukkiva piha
Kuva: A-lehtien kuvatoimitus

Milloin ja miten pihan taimet ja kasvit istutetaan?

Katso istutusohjeet

Esikasvata itse omat taimet pihalle ja parvekkeelle.

Näin esikasvatat taimet