Siirry sisältöön

Ole hyvä ja valitse kauppa nähdäksesi tuotteen hinnan.

Kaikki kaupat >>
Vertailu on tyhjä
Muistilistasi on tyhjä

Nurmikon kylvössä käytetään siemenseoksia, joita on sekoitettu eri käyttötarkoituksia varten. Peleihin ja leikkeihin käytettäville nurmikoille tarvitaan kestävimmät seokset, joissa ei ole apilaa. Apila on sateella liukas ja tahrii vaatteet vihreiksi.

Kuva: nurmikkoseosta valitessasi mieti nurmikon käyttötarkoitusta. Samaan pihaan voi olla syytä valita useampia seoksia.

Samaan pihaan voi olla syytä valita useampia seoksia riippuen siitä, tuleeko nurmikko tallattavaksi, katseltavaksi, tiheästi leikattavaksi, vai annetaanko sen kerralla kasvaa vähän pidempään. Erittäin harvoin leikattaviin paikkoihin voi valkoapila olla sopiva, varsinkin jos paikka on rinne tai muuten kuiva. Seoksien valintaan kannattaa käyttää aikaa.

Nurmikon siementä ostettaessa on hyvä muistaa, että tässä hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Kalliimpi siemen ei ole kallis siksi, että se olisi merkkituote, vaan siksi, että se sisältää parhaita ja kestävimpiä nurmikkokasvien siemenlaatuja.

Kuva: Cello Extra Green on kulutusta kestävä laatunurmikkoseos.

 

Punanata on talvenkestävä, syväjuurinen sorapohjaisillekin maille sopiva nurmikkokasvi. Se kestää melko hyvin tallausta ja matalaa leikkausta.

Lampaannata kestää kuivuutta ja sopii harvoin leikattaviin nurmikoihin, sillä se on luonnostaan melko matalakasvuinen.

Niittynurmikka on pakkasen kestävä, kovaakin käyttöä sietävä, luonnostaankin pihoille levinnyt nurmikkoheinä. Hitaasti kehittyvä, mutta pitkäikäinen kasvi, joka valtaa vähitellen alaa nurmikon muilta lajeilta.

Kylänurmikka on yksivuotinen luonnostaan kaikkialla kasvava nurmikkoheinä. Siementää itse melko matalassakin nurmikossa, mutta pintajuurisuutensa vuoksi kärsii helposti kuivuudesta. Koska kylänurmikkaa sisältävä nurmikko on keväällä kauan kulottuneen näköinen, sitä pidetään nurmikoiden rikkakasvina. Siemen nimittäin itää vasta maan lämmettyä.

Kuva: Cello Green nurmikkoseos kestää erinomaisesti kuivuutta.

Monivuotinen raiheinä itää nopeasti, joten nurmikko tulee pian vihreäksi, mutta on talvenkestoltaan heikko. Nopea kasvuunlähtö toisaalta estää kestävämpien lajien itämistä. Kasvaa nopeasti, joten mikäli nurmikkoa ei leikata usein, siitä tulee epätasaisen näköinen. Osuus siemenseoksessa ei saisi olla suuri.

Yksivuotinen raiheinä sopii vain ”katastrofiavuksi” sellaisille kasvupaikoille, joissa ei kertakaikkiaan mikään kunnollinen nurmikkoheinä suostu kasvamaan. Voi käyttää hätäapuna laikuissa, joista talvi vie kerta toisensa jälkeen kaikki monivuotisen lajit kaikista varo- ja hoitotoimista huolimatta. Itää erittäin nopeasti lämpimässä maassa. Ei talvehdi lainkaan.

Röllit sietävät hyvin leikkausta, mutta toisaalta ne eivät siedä tallaamista.

Kuva: Cello Sport sopii hyvin kotipihaan, jossa nurmikon tulee kestää lasten leikit ja pelit. 
 

Lähde: Cello Puutarhan hyvät vinkit