Siirry sisältöön

Ole hyvä ja valitse kauppa nähdäksesi tuotteen hinnan.

Kaikki kaupat >>
Vertailu on tyhjä
Muistilistasi on tyhjä

Talopaketti on hyvä ratkaisu, jos rakentaminen tuntuu vieraalta ajatukselta. Budjettia on helpompi hallita ja aikaa kuluu vähemmän. Kun tontti ja budjetti ovat tiedossa, asiantunteva myyjä on paras apu.

Valmistalovalikoiman laajuus saa monen omakotitalosta haaveilevan päästään pyörälle: puuelementeistä tehdyt Omatalot, kiviset Jämerä-malliston talot ja Kimara-hirsitalot. Rakentajalla on valittavanaan satoja perusmalleja, joita voidaan asiakkaan tarpeen mukaan muunnella. Kaiken lisäksi talopaketteja on saatavilla eri toimitussisällöillä ja valmiustasoilla sen mukaan, kuinka paljon haluaa itse työmaalla ahkeroida.

Omatalo Trend 144A on tyyliltään moderni

Kuva: Omatalon Trend 144A on tyyliltään moderni.

Kuluttaja ei kuitenkaan ole asian kanssa yksin, sillä K-raudoissa asiantuntevat myyjät pysyvät ostajan rinnalla rakennusprojektin alusta loppuun. Monilla K-rautojen myyjillä on taustaa rakennusalalta ja tällä hetkellä suurin osa heistä myös opiskelee työn ohessa talomyynnin ammattitutkintoa. 

– Me hoidamme asiakkaiden puolesta kaikki paperityöt, esimerkiksi rakennuslupa-anomukset sekä perustus- ja LVIS-suunnitelmat. Verkostomme kautta voimme myös järjestää arkkitehti- ja sisustussuunnittelupalvelut sekä työmaalle kaikki tarvittavat työmiehet. Vain rakennusvalvonta asiakkaan on hankittava muuta kautta. Ideana on, että rakentaminen tehdään niin helpoksi kuin mahdollista, K-rauta Tourutornin talomyyjänä työskentelevän rakennusmestari Marko Haavisto kertoo.

K-raudasta talonsa hankkineet asiakkaat saavat kattavan palvelun lisäksi merkittäviä alennuksia kaikista K-raudan tuotteista.

Hirsitalo on perinteinen ja arvostettu valinta. Kuvassa Kimara K 122.

Kuva: Hirsitalo on perinteinen ja arvostettu valinta. Kuvassa Kimara K 122.


 

Suunnittelu kannattaa aloittaa tontin valinnasta

Omakotirakentajan kannattaa katsoa ensin sopiva tontti ja aloittaa talomallin valinta vasta sen jälkeen. Asuinalueen kaava saattaa karsia vaihtoehtoja reilulla kädellä. Katto- ja julkisivumateriaalit, talon paikka sekä kerrosluku ovat usein tarkkaan määriteltyjä. Toinen asia on budjetti, jonka ylittäminen on rakentaessa turhankin helppoa.

Talojen koot ovat pienentyneet aikaisemmasta. Nyt rakennetaan enemmän järkeviä taloja, joiden maksamiseen rahat riittävät. Jos budjetissa on tontin hankkimisen jälkeen 218 000 euroa, pystytään karkeasti laskien rakentamaan asuinpinta-alaltaan 136 neliöinen talo. Rakentamisen neliöhinta esimerkiksi Jyväskylän seudulla on noin 1600 euroa neliöltä. Pelivaraa tulee kuitenkin jättää. On arvioitu, että peräti 70 prosenttia rakentajista joutuu hakemaan pankista lisälainaa, Haavisto sanoo.

 

Talopakettien hinnat vaihtelevat sisällön mukaan 

Talomallin valinnan jälkeen on aika miettiä, kuinka valmiina talon haluaa ostaa. Sen perusteella voi pyytää tarjouksia.

Talopakettien sisältö vaihtelee erittäin paljon, joten tarjous kannattaa lukea huolellisesti. Peruspaketin hintaan ei sisälly useinkaan esimerkiksi sähkö-, lvi-, muuraus- tai maalaustöitä. Jos tarjous tuntuu pelkältä heprealta, se kannattaa luettaa rakennusurakkaan palkatulla vastaavalla mestarilla.

Monet tekevät osan töistä itse. Kun talo on muuttovalmis, puhutaan avaimet käteen -talopaketista. Täysin valmista sekään ei aina tarkoita. Osan voi joutua tekemään itse, ja esimerkiksi maankaivuutyöt eivät kuulu useinkaan hintaan.

Hintaero täysin valmiiksi rakennetun talon ja pelkän talopaketin välillä on suuri. Vesikattoon asti rakennetun talopaketin voi saada noin 50 000 eurolla, kun sama talo avaimet käteen -toimituksena voi maksaa jopa 200 000 euroa.

Rahaa on muistettava varata myös tonttiin liittyviin maksuihin. Liittymämaksut, rakennusluvat ja pakolliset pihatyöt voivat lohkaista yllättävän suuren osan budjetista.

 

LÄHDETIEDOT:

Juttuun on haastateltu Rautakeskon tuotepäällikkö Pekka Kivimäkeä.
Teksti: Jonna Hovi-Horkan ja Tuomas Lehtonen
Kuvat: Valmistajat

Kauanko kestää?


Siitä, kun talopaketti tulee tontille,
kuluu keskimäärin kolmesta
neljään kuukautta, ennen kuin
taloon pääsee asumaan.

Tilaelementtitalo on selvästi
nopein rakentaa.
Parhaimmillaan talo valmistuu
jo parissa kolmessa viikossa.
Avaimet käteen -
suurelementtitaloon pääsee
nopeimmillaan kahdesta
kolmeen kuukaudessa.

Jos rakentaa pääosin itse,
kannattaa olla realisti: talo
ei varmasti valmistu
parissa kuukaudessa.