DIY: Betoniverkkolyhty

Metalliverkosta ja betonista tehdyillä lyhdyillä luot rouhean tyylikästä tunnelmaa pihaan, puutarhaan tai mökkirantaan. Sitten vain ohjeen kimppuun!

Ulkotulta on turvallista polttaa palamattomalla betonialustalla. Metalliverkko suojaa tulta huojuvilta heiniltä, tuulessa lentäviltä lehdiltä ja perheen lemmikkien nuuhkaisuilta. Palavia ulkotulia on helppo siirtää sangasta kantaen.

Tarvikkeet ja työvälineet:

- Sementtilaastia (S30) 25 kg:n säkki / 6 lyhtyä
- Laastipalju
- Pistolapio tai sekoitusvispilä
- Vettä
- Ruokaöljyä
- Metallista jyrsijäverkkoa esim. 0,5 x 5 m:n rulla
- Kuumasinkittyä rautalankaa 2 mm, 1 kg:n vyyhti
- Sivuleikkurit ja pihdit
- Hengityssuoja, suojalasit ja kumikäsineet

Tee näin:

  1. Tee metalliverkosta lieriöitä lyhtyjä varten. Mittaa verkosta hieman ämpärin ympärysmittaa kapeampi pala ja katko se irti sivuleikkureilla. Jätä toiseen reunaan täydet ruudut ja vastakkaiseen reunaan ruudun piikit. Taivuta verkonpala lieriöksi laittamalla reunat yhden ruuturivin verran päällekkäin siten että piikkireuna jää päällimmäiseksi.
  2. Paina piikki alemman verkon läpi ja nipistä se tiukasti verkkoon pihdein. Ompele näin koko sivu.
  3. Katkaise sivuleikkurilla 2 mm:n rautalangasta noin puolen metrin pätkä ja tee siitä lyhdylle sanka. Taivuta ensin keskikohdan nipukka ja sitten päiden kiinnityslenkit.
  4. Kiinnitä valmis sanka verkon yläreunaan. Purista lenkit pitäviksi pihdeillä.
  5. Varustaudu hengityssuojin, suojalasein ja kumihanskoin. Sekoita sitten säkillinen sementtilaastia ja vesi laastipaljussa perunamuusimaisen paksuksi ja jätä se tekeytymään puoleksi tunniksi.
  6. Öljyä ämpärin pohja ja seinämän alaosa.
  7.  Nosta betoniseosta ämpäriin 5−10 cm:n paksuudelta. Koputtele ja tärisyttele massasta ilmakuplat pois, jotta saat tiivistä ja tasaista betonipintaa.
  8. Paina sitten verkkolieriö betoniämpärin pohjaan saakka. Tarkista, että lieriö on suorassa ja nosta ämpäri tasaiselle alustalle.
  9. Peitä muovilla ja anna kuivua pari kolme vuorokautta välillä betonia kastellen.

 3 vuorokauden kuluttua:

  1. Irrota valmis lyhty ottamalla kiinni ämpärin reunoilta ja painamalla polvella pohjasta, jolloin valutyö liikahtaa irti muotista. Jos haluat sementtilaastin karhean kiviaineksen näkyviin, kastele pintaa vedellä ja harjaa teräsharjalla.
Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 4 Ei 0