DIY: Hyllykkö terassille tai parvekkeelle

Kapea ja korkea hyllykkö on tilaihme, joka vie vähän seinä- ja lattiatilaa, mutta tarjoaa reilusti hyllytilaa kasveille ja kesäkukille.

Hyllykkö sopii mainiosti taimien kasvattamiseen, sillä hyllyjen syvyys pienenee ylöspäin mennessä, jolloin hyllyn peräosiinkin ulottuu auringonvaloa.

Pienellä parvekkeella hyllykkö on kätevä kaluste vaikka pöydän vieressä, jolloin hyllyjä voi käyttää aputasoina lounaskattauksessa. Hyllyille voi nostaa lounassalaatin ja leipäkorin, yrtti- ja kukkaruukkuja ja ylähyllyltä voi rönsyillä amppelikasvi.

Tarvikkeet ja työvälineet:

 • 22 x 50 mm rimaa, 20 m
 • 22 x 100 lautaa, 15 m
 • Pintakäsittelyyn esim. Supi Saunasuojaa, sävy Koripaju 0,9 l
 • Sivellin
 • Karkea hiomapaperi tai hiomakone
 • Saha
 • Pora ja ruuvinväännin
 • Uppokantaruuveja 40 ja 60 mm
 • Uppokantanauloja 50 mm
 • Kosteuden kestävää puuliimaa
 • Suorakulma, rullamitta ja kynä
 • Työkäsineet, hengityssuoja ja suojalasit

Vinkki! Rima maksaa puolisen euroa ja sahalautakin alle euron metriltä. Osta puutavaraa aina reilusti, sillä sahauksissa jää hukkapaloja, joita et voi hyödyntää ja puussa saattaa olla oksaisia kohtia, joita et halua kalusteeseen.

Hyllykön mitat: 56 x 56 x 200 cm

Vaatimustaso: Onnistuu, kun huolehdit, että linjat tulevat suoraan.
Aika: Yksi kevätpäivä

 

Tee näin:

1. Pue suojalasit, hengityssuoja ja työkäsineet. Sahaa 22 x100 mm:n puutavarasta hyllykön taustaseinäksi 200 cm pitkiä lautoja (5 kpl) ja hyllyjä varten 52 cm pitkiä lautoja (14 kpl). Sahaa sitten kapeasta rimasta hyllyjen kannattimiksi ja etupuolen peitteiksi sekä takaseinän tuiksi 52 cm pituisia pätkiä (10 kpl). Sahaa vielä hyllytuiksi rimat joiden mitat ovat 49,5 cm, 39 cm, 28,5 cm ja 18 cm, kaksi kappaletta kutakin. Hio laudat ja rimat siisteiksi.

2. Aseta taustalaudat työtasolle tai lattialle puun sydänpuoli (kupera) ylöspäin. Jätä lautojen väliin raot ja tasaa tuet uloimpien lautojen ulkoreunojen kanssa. Mittaa alin hyllykannatin 43 cm:n korkeudelle ja ylin 163 cm:n korkeudelle. Kiinnitä tuet reunimmaisiin lautoihin ruuvein. Mittaa sitten ristikkäisten nurkkien välimatkat samanpituisiksi, silloin hyllyköstä tulee suora. Kiinnitä kannattimet.

3. Kohdista toinen hyllykannatin 88 cm:n ja kolmas 127 cm:n korkeudelle. Laita hukkalauta kiinnitettävän kannattimen alle, ettet poraa vahingossa lattiaan. Poraa ruuville reikä ennen kiinnitystä. Kiinnitä jokainen lauta kahdella viistosti sijoitetulla ruuvilla.

4. Tee sitten hyllyt. Käännä laudan siistimpi sydänpuoli (kupera) lattiaa vasten. Aseta tuet hyllylautojen sivuille. Laita tuen toinen pää tasan alla olevan laudan sivun kanssa ja toinen pää 22 mm laudan sivusta. Tasaa lautojen väliset raot.

5. Nosta takaseinä kyljelleen ja aseta hyllyt paikoilleen kannattimien päälle.

6. Laita hyllyt silmämääräisen suoraan ja kiinnitä kukin hylly päältä kannattimeen parilla 60 mm:n ruuvilla.

 7. Laita pitkä viisto rima hyllykön etujalaksi silmämääräisen sopivaan kaltevuuteen. Aseta jokainen hylly tarkasti vaakasuoraan suorakulman avulla.

8. Kiinnitä jokainen hylly jalkarimaan kahdella ruuvilla, joista toinen kiinnittyy tukeen ja toinen hyllylautaan. 

9. Lisää seinämän taakse poikkirimat sekä ylä- että alareunaan. Ne tukevoittavat takaseinää. Lisää myös ylätuet ja kiinnitä ne viistoihin jalkoihin. Sahaa rimasta ylimääräiset pois ja hio sahareunat.

10. Viimeistele hyllyt eturimoin. Pursota liimavana hyllyn etureunaan ja paina rima liimaan. Poraa rimaan pienet reiät ja kiinnitä se uppokantanauloin. Pienikantaiset naulat kiinnittävät riman huomaamattomasti.

10. Lyhennä etujalat käyttäen apuna jatkettua suorakulmaa. Jos terassi tai parvekkeen lattia on hieman vino, jätä etujalat tarkoituksella 1−2 cm liian pitkiksi. Kokeile hyllykköä tulevalla paikalla ja lyhennä jalat oikeaan mittaan.

11. Käsittele lasitetulle terassille tai parvekkeelle tuleva hyllykkö yhteen tai kahteen kertaan esim. sävytetyllä Supi Saunasuojalla, joka on homeenestoainetta sisältävä, kuultava puunsuoja. Jos hyllykkö tulee avoimeen ulkotilaan, sen voi käsitellä sävytetyllä puuöljyllä.

Valmis hylly!

Idea: Ulla Vestola, kuvat: Martti Leppä

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 2 Ei 3