DIY: Kevytrakenteinen pergola

Huilitaan helteellä ja nautitaan kesäpäivistä auringon paahteelta ja katseilta suojassa. Katso ohjeet kevytrakenteisen pergolan rakentamiseen!

Kevyen puukehikon voi kantaa mökkirannassa vaikka lähelle vesirajaa, jossa orrelle heitetty verho tarjoaa mukavaa aurinkosuojaa iltapäivän lukuhetkeen. Kehikon voi nostaa myös saunan nurkalle, jossa se antaa näkösuojaa vilvoittelijoille. Kaupunkipihassa kulmaukseen voi sisustaa tyynyin ja tuolein kivan kesähuoneen.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • 48 X 48 mm:n puutavaraa, tarve 20 m
  • 80 mm:n ruostumattomia uppokantaruuveja, 50 kpl
  • saha, pora ja ruuvinväännin
  • suorakulma, rullamitta ja kynä
  • hiomapaperi (nro 80)
  • pintakäsittelyyn esim. sävytettyä puuöljyä
  • sivellin ja työkäsineet

Vinkki! Osta puutavaraa aina muutama metri yli tarpeen, sillä sahauksissa jää lyhyitä hukkapaloja, joita et aina voi käyttää hyväksi.

Kehikon koko: 115 X 220 X 110 cm

Vaatimustaso: Onnistut, kun varmistat ristimitalla linjojen suoruuden.
Aika: Yksi kesäpäivä, pintakäsittely kuivuu yössä.

Tee näin:

1. Sahaa 220 cm:n pituiset pystytolpat (3 kpl), 240 cm:n pituiset viistot tolpat (2 kpl), 110 cm:n pituiset vaakapuut (6 kpl), sivujen yhdistäjäksi 155 cm:n pituinen puu sekä sisänurkkaan 85 cm:n tuet (3 kpl) ja 60 cm:n tuet (3 kpl).

2. Pyöristä sahattujen päiden reunat hiomalla.

 

3. Aseta kaksi pystytolppaa 110 cm:n etäisyydelle toisistaan ja laita niiden väliin viisto tolppa, joka jäykistää rakenteen. Nosta vaakapuut tolppien päälle, reunimmaiset 10 cm:n etäisyydelle päistä ja keskimmäinen 25 cm:n päähän ylimmästä. Varmista ristimitalla, että ristikkäisten kulmien väli on samanpituinen, silloin rakenteesta tulee suora.

4. Kiinnitä vaakapuut joka tolppaan. Poraa ensin ruuvia varten reikä ja kiinnitä sitten ruuvi ruuvinvääntimellä. Kun puut on kiinnitetty toisiinsa, tarkista vielä ristimitalla, että kehys on suorassa linjassa. Lisää pariin kiinnityskohtaan toinen ruuvi hieman viistoon ensimmäiseen nähden. Kakkosruuvi lukitsee kehyksen liikkumattomaksi.

 

5. Piirrä pitkällä laudalla tolppien päistä linja viistoon puuhun.

6. Sahaa ylimääräinen pois.

 

7. Tee rakennelman toinen puoli juuri valmistuneen päällä. Nosta oikea pystytolppa ja viisto tolppa, päälle vaakapuut, vain vasen tolppa jätetään pois. Nyt et tarvitse enää rullamittaa, voit kohdistaa puut suorakulmalla alakehikon myötäisiksi.

8. Kiinnitä puut toisiinsa samoin kuin alemman kehikon kanssa: poraa esireiät, kiinnitä ruuvit ja lisää joihinkin kohtiin kakkosruuvit.

 

9. Nosta sivut pystyyn ja kiinnitä ne 90 asteen kulmaan puristimella.

10. Kiinnitä sivut toisiinsa ruuvein rakennelman ulkopuolelta.

 

11. Nosta sisänurkan tukipuut paikoilleen. Kiinnitä pitkä diagonaali kauimmaisten yläkulmien taakse. Kiinnitä yläpuolelta myös sisänurkan lyhyemmät tukipuut.

12. Kaada rakenne maahan ja kiinnitä alaosan puut alakautta, silloin ruuvit jäävät näkymättömiin.

 

13. Nosta kehikko laudanpalojen päälle ja käsittele se puuöljyllä, ulkokalustemaalilla tai muulla puunsuojalla. Mallikehikko on käsitelty Osmo Colorin suojaavalla kuultoöljyllä (sävy tiikki). Vajaa puoli litraa riittää yhteen käsittelykertaan.

Valmis!

Ripusta mieleisiäsi verhoja, koristevaloja, lyhtyjä tai kasveja rakennelmastasi roikkumaan ja rentoudu kesäpäivistä.

 

Idea: Ulla Vestola, kuvat: Martti Leppä

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 2 Ei 10