DIY: Helppo kukkateline

Tee itse helppo ja ekologinen ruukkuteline huonekasveille ja kodin kukille. Materiaalina on Cellon höylättyä mäntyä. Katso ohjeet ja tarvikkeet!

Katso videolta kukkatelineen teko!

Tarvikkeet kukkatelineeseen:

Ohjeet:

1. Mittaa ruukkusi korkeus ja leveys, jotta tiedät minkä kokoisen kukkatelineen rakennat. Lisää ruukun leveyteen 5−10 millimetriä, näin se mahtuu kehikon sisään. Ruukku myös määrittää telineen jalkojen korkeuden. Tee kukkateline niin, että sen jalka ylettyy noin ¾ ruukun korkeudesta, kun ruukku on kukkatelineessä. Esimerkiksi videolla olevaa sinistä ruukkua varten sahattiin neljä 20 senttimetrin ja kaksi 15 senttimetrin palasta.

2. Siisti palaset ja pyöristä kulmat käyttämällä hiomapaperia. Piirrä keskelle lyhyempää palaa 1,5 × 2 cm lovi. Sahaa lovi 3−4 osaan ja täräytä palaset irti lovesta taltalla ja vasaralla.

3. Tee reiät lyhyemmän palasen päädyn keskikohtaan ja pidemmän palan kapeammalle sivulle sen keskikohtaan. Poraa vähintään 3 millimetriä syvät reiät, mutta varo poraamasta kappaleen lävitse. Reiän suoraan poraamisessa voi käyttää apuna pylväsporaa tai tapitustulkkia, tarkkakätinen voi porata vakaalla kädellä.

4. Levitä liima porattuihin reikiin ja liimattaville pinnoille, laita tappi toiseen reikään ja yhdistä palat keskenään. Käytä apuna liimapuristinta.

5. Suojataksesi kukkatelinettä vahaa tai maalaa se valitsemallasi pintakäsittelyaineella. Mikäli haluat levittää mehiläisvahaa siveltimellä, lämmitä vaha ensin lämminvesihauteessa. Levitä sitten vaha kauttaaltaan kukkatelineen osiin ja anna sen kuivua 2−4 tuntia. Sen jälkeen poista ylimääräinen vaha nukattomalla kankaalla.

6. Yhdistä kaksi liimattua ja pintakäsiteltyä h-kirjaimen muotoista palaa ja kukkatelineesi on valmis.

Ohje on toteutettu yhteistyössä Pirkan kanssa.
Ohje ja toteutus: Tuomas Nortema, kuvat: Juha Valkeajoki

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 8 Ei 1