DIY: Maalataan keväisiä kukkamaljakoita

Tyhjät lasipullot, hillopurkit ja muut lasiastiat ovat mainioita pohjia keväisen maljakkosarjan tekoon. Jos sopivia laseja ei löydy kotoa, kurkista lasinkeräyspisteeseen tai katsasta lähikirppiksen hyllyt, josta sopivia maljakkopohjia löytyy pikkurahalla.

Sileä lasipinta kannattaa käsitellä ennen varsinaista maalausta tartuntapohjamaalilla, joka paitsi kiinnittää maalin paremmin, se myös parantaa maalipinnan kestoa kolhuja ja naarmuja vastaan. Miranolilla voi maalata myös maljakon sisäpuolen, joka maalin kuivuttua kestää kukkien vettä.

Valkoisella ja parilla punertavalla sävyllä voi sekoittaa loputtomasti herkullisia vaaleanpunertavia sävyjä. Kaikki maalaustarvikkeet löydät K-raudasta.

Tarvikkeet

  • Lasipulloja ja -astioita
  • Miranol alkydimaalia
  • Empire kalustemaalia
  • Otex tartuntapohjamaalia
  • Mineraalitärpättiä
  • Maali- ja lakkasivellin
  • Maalarin- ja sähköteippiä
  • Sakset
  • Kertakäyttömukeja ja -lusikoita

 

Vaikeusaste: Onnistut, kun työskentelet huolellisesti.

Aika: Muutama tunti maalaamiseen, muutama päivä kuivumiseen.

 

Maljakoiden maalaukseen sopii mm. täyskiiltävä Miranol ja himmeämpi Empire kalustemaali.

 

Pienen maljakon maalaus

Kolme maalausvariaatiota samasta maljakosta.

 


Tee näin:

1. Pese ja kuivaa lasiastiat. Rajaa maalarinteipillä ala, jonka haluat maalata. Painele teipin reunat tiukasti lasiin kiinni, ettei maali pääse työntymään teipin alle.

2. Käsittele maalattava ala ensin tartuntapohjamaalilla, joka voi myös olla punertavaksi sävytettyä. Ota siveltimeen niukasti maalia ja maalaa teipin suuntaisesti.

 

3. Irrota teippi heti maalauksen jälkeen. Tuuleta maalinhajut huoneesta ja jätä maljakko kuivumaan lämpimään ja kuivaan tilaan.

4. Ennen varsinaista kalustemaalikerrosta kiinnitä maalirajaan uusi teippi ja painele se tiukasti lasiin.

 

5. Maalaa pohjamaalattu alue kiiltävällä Miranolilla tai himmeämmällä Empirellä. Maaleja voi myös sekoittaa keskenään, sillä molemmat ovat alkydimaaleja. Maalijäljestä tulee siisti, kun maalaat niukalla maalimäärällä teipin suuntaisin vedoin.

Vinkki: Kolmikossa leveä maaliraita koristaa maljakoiden reunaa, pohjaa tai keskiosaa. Kun myös pohjamaali on sävytetty, maljakoiden sisäpuoletkin näyttävät viimeistellyiltä ja värisarjaan sopivilta.

 


Tarjoiluastia spiraalikuviolla

Harva spiraali antaa lasimaljakolle keveän, herkän ja viimeistellyn ilmeen.

 

Tee näin:

1. Tee spiraali tarjoiluastian pohjaan sähköteipillä, joka muovimaisena venyy ja kiinnittyy kaarevaan muotoon ilman että reunoille jää vekkejä. Aloita teippaus ulkoreunasta. Teippaa ensin tiheään, sitten harvempaan, jolloin spiraalista tulee herkän kaunis.

2. Paina teippi tiiviisti lasipintaan ja tarkista ettei teipin reunoille jää vekkejä, joiden alle maali pääsee työntymään. Jos vekkejä löytyy, yritä poistaa ne kynnellä painaen. Jos se ei onnistu, pura teippausta ja venytä se uudelleen paikoilleen.

 

3. Sävytä valkoista Miranolia aavistuksen punertavaksi ja maalaa sillä teipin välit. Miranol tarttuu lasiin ilman pohjamaaliakin. Palaa välillä taaksepäin ja sivele maalipintaa uudestaan varmistaaksesi, ettei maalissa ole valumia. Puhdista maalauksen jälkeen siveltimet mineraalitärpätillä.

4. Irrota teippi varovasti tyvestä ulkoreunaan ja anna maalin kuivua.

 

5. Jos lasiin tulee maalitahra, pyyhi se heti tuoreeltaan mineraalitärpätillä tai anna sen kuivua ja raaputa sitten täysin kuivunut maali pois.

 

Pinkin pullon maalaus

Tomaattikastikepullosta kuoriutui mansikkapirtelönvaalea kukkamaljakko.

 

Tee näin:

1. Laita pari kolme lusikallista valkoista Miranolia kertakäyttömukiin. Lisää aavistus pinkkiä sekaan ja sekoita. Kun sävy on mieleinen, tipauta sekaan muutama tippa mineraalitärpättiä, jotta saat maalista hitusen notkeampaa. Notkeampi maali valuu helpommin pullon reunoja pitkin.

2. Kaada maalia parin sentin verran pullon pohjalle.

 

3. Käännä pullo alaviistoon ja pyörittele sitä, jotta maali peittää pullon seinämän kauttaaltaan.


4. Valuta ylimääräinen maali takaisin mukiin. Anna pullon kuivua näin niin kauan kuin maali valuu ja nosta sitten pullo pystyyn jatkamaan kuivumistaan. Mitä kapea- ja pitkäkaulaisempi pullo, sitä kauemmin maalin kuivuminen kestää. Kuivumista edistää lämmin ja hyvin tuulettuva tila.

 

Vinkki! Kostealla pyyhkimistä kestävä tapetti on mainio liina kevätpöydän kattauksessa.

Idea: Ulla Vestola

Kuvat: Martti Leppä

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 4 Ei 0