DIY: Oksista maljakoita

Askartele oksista keväisiä kukkamaljakoita. Kun leikkaat puutarhan puita tai pensaita, käytä leikatut oksat kivojen maljakoiden tekoon keväisille kukille. Katso ohjeet!

Kun leikkaat puutarhan puita tai pensaita, käytä leikatut oksat kivojen maljakoiden tekoon kukille. Jos leikkuutarvetta ei ole, kerää pellonreunoilta, sähkölinjoilta tai hukkamailta pitkänhuiskeita pajunoksia.

Askarteluun on hyvä ryhtyä saman tien, sillä tuoreet oksat katkeavat siististi hyvillä oksasaksilla. Katkotut oksat kannattaa kuivattaa parin vuorokauden ajan vaikka ikkunalaudalla lämpöpatterin yläpuolella, sillä kuivuessaan oksat kutistuvat ja ohenevat.

Kun solmit oksamattoa valmiiksi kuivuneilla oksilla, niiden paksuus ei enää muutu ja valmis oksakääre pysyy napakkana ja kuosissaan. K-raudan puutarhaosastolta löydät näppärät oksasakset, luonnon juuttinarun ja pajumaton, joka käy vaikka kauniin keväisestä pöytäliinasta.

Tarvikkeet ja työvälineet:

  • Narua ja virkkuukoukku
  • Lauta ja 2−4 ruuvia
  • Lasi- ja säilykepurkkeja
  • Sakset ja oksasakset

Vaikeusaste: Helppo
Aika: Oksien kuivatus vie pari vuorokautta, askarteluun kuluu muutama tunti.

Pajupurkki naruilla solmien

Kaunis keväinen asetelma  syntyy helposti tällä ohjeella.

Tee näin:

1. Irrota tyhjästä säilykepurkista kansi ja pese purkki. Katko oksasaksilla keräämiäsi oksia pari senttiä säilykepurkkia korkeammiksi. Jos et löytänyt korkeahkoa säilykepurkkia, matalampikin käy, kunhan katkot oksat reilusti purkkia korkeammiksi.

2. Ota leveähkö lauta ja kiinnitä samaan linjaan neljä ruuvia. Leikkaa narusta kaksi kahden metrin pätkää. Taita narut kaksinkerroin ja solmi ne ruuveihin, joiden välimatka on sopiva. Jätä alkuun 15 senttiä narua ja tee sitten solmut. Solmi ensimmäinen oksa naruihin

3. Lisää yksi oksa kerrallaan. Pyri solmimaan oksat suht’ tiukkaan. Kun ohut ja paksu pää vuorottelevat samassa reunassa, matosta tulee yhtä leveä molemmista päistä.

4. Irrota matto välillä ruuveista ja mittaa ylettyykö se jo purkin ympäri. Kun ympärysmitta riittää, solmi matto lieriöksi, tee narunpäistä rusetit ja laita oksamatto purkin ympärille. Solmukohdan alle voit työntää ylimääräisen oksan, jolloin purkki jää piiloon.

Pieni kukkapurkki

Samalla tavalla voit tehdä matalan oksakulhon. Täytä purkin sisus samankorkuisilla oksilla ja kaada pohjalle vettä. Purkki on kuin sammalmatto, josta yksittäiset kukkaset nousevat. Kukkia on helppo asetella oksanpätkien väliin.

Villien oksien sinfonia – kolme nopeaa ja upeaa asetelmaa

 

Asetelma 1.

Suorareunaisessa vaasissa oksat antavat mainion tuen leikkokukille. Jo kolmekin kukkaa riittää katkottujen oksien kanssa kivaksi asetelmaksi.

 

 

Asetelma 2.

Pätki ylijääneistä oksista lyhyitä nappuloita, täytä niillä lasiastia ja nosta päälle omassa muoviastiassa oleva tuikkukynttilä. Polta kynttilää aina valvotusti, älä jätä sitä koskaan palamaan huoneeseen yksinään.

 

 

Asetelma 3.

1. Jos löydät tasalevyisen, pyöreän tai neliskanttisen lasiastian, voit tehdä sillä oksamaton helpolla ja nopealla tavalla. Virkkaa ensin ketjusilmukoilla kaksi reilunpituista narunauhaa ja päättele ne siisteiksi.

2. Solmi virkatut narut astian ympärille kahteen kerrokseen. Narut saavat tulla melko tiukalle, jotta oksat pysyvät napakasti paikoillaan. Tee päihin rusetit ja käännä toinen rusetti purkin taakse. Täytä oksilla narujen ja lasipurkin väli.

3. Painele oksat vierekkäin, siten että ne peittävät alla olevan purkin. Kaada sisupurkkiin vettä ja nosta maljakkoon kevään tuore oksa.

Idea: Ulla Vestola, kuvat: Martti Leppä

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 2 Ei 0