DIY: Sängynpääty lasten kerrossängylle

Tee itse talonmallinen sängynpääty lasten kerrossängylle! Lue alta Heinässä heiluvassa -bloggarin DIY-ohjeet upealle kerrossänkytalolle, joka on toteutettu yhteistyössä K-Raudan kanssa.

Pitkään haaveilemani poikien kerrossänky on valmis! Päädyin tekemään sängyn päähän kevyen talorakennelman ikkunoilla ja katolla, jotta rakennelmasta ei tulisi liian massiivinen. Nyt molemmilla pojilla on omat ikkunat ja ylemmässä sängyssä oma katos. Ja voin kertoa, että pojat tykkää!

Meidän piti alunperin tehdä koko kerrossänky alusta loppuun itse, mutta sainkin oman vanhan sängyn lapsuudenkodistani, joten vältyimme sen tekemiseltä. Sänky sai uuden maalikerroksen ja ilme muuttui täysin. Projekti jäi kuitenkin kesken, odottamaan parempaa aikaa. Ja nyt projektin jatkaminen tuli ajankohtaiseksi.

Sängynpäädyn kokoaminen käy nopeasti, mutta sitä ennen pitää tehdä hyvät pohjatyöt.

Materiaalit ja työvälineet:

Tarvittavien vanerilevyjen leikkaamiseen tarvitsee tarkat mitat, jotka kannattaa tarkistaa ennen leikkausta oman sängyn mukaan. Laitan nyt tähän meidän sänkyyn tulleiden vanerilevyjen mitat. Mitat ovat suhteutettu olemassa olevan sängyn ja huonekorkeuden mukaan.

Kattopalaset:

Mitattu kattokolmion mukaan.
Leveys 55cm, korkeus n. 61-62cm
Levyn alareuna on viistotettu 45asteen kulmaan ja yläosasta toinen levy on 1cm (levyn leveyden) verran toista pidempi, jotta yläosan kiinnittäminen onnistuu helpommin.

Taustalevy:

Leveys 86,7cm, korkeus päätykolmioon saakka 160cm.
Päätykolmio on leikattu 90 kulmaan.
Kokonaiskorkeus katon kanssa n. 207cm.

Sivulevyt:

Leveys 55cm, korkeus 160cm.
Ikkunat: korkeus 25cm, leveys 30cm.
Alemman ikkunan alalaita 55cm maasta mitattuna (levyn alalaidasta).
Ylemmän ikkunan alalaita 125cm maasta mitattuna (levyn alalaidasta).

Vaneria ei välttämättä tarvitse maalata, koska vaneri on itsessään kauniin värinen. Silloin materiaaliksi kannattaa valita tasaista vaneria, joka ei kaipaa pinnan hiomista. Tiesin jo ennen projektin aloittamista maalavani levyt valkoiseksi, koska sänky on valkoinen. Tästä syystä ostin edullisempaa vaneria (n. 1cm paksuista), joka vaati hieman enemmän esikäsittelyä. Näin säästin huomattavasti hinnassa ja sain silti haluamani näköisen lopputuloksen. Projektissa olisi voinut käyttää myös liimapuulevyä.

Työvaiheet:

1. Leikkaa levyt tarkoilla mitoilla
2. Pohjamaalaa levyt
3. Tarvittaessa paklaa oksan reiät tai kolot ja hio vanerilevyt kauttaaltaan
4. Maalaa levyt valkoiseksi
5. Kiinnitä levyt paikoilleen ruuveilla

Ja nän projekti on valmis! 

Olen lopputulokseen äärettömän tyytyväinen. Juuri haluamani kevyen oloinen rakennelma, mutta samalla myös turvallinen lapsille. Nyt katoksen alla on mukava lekotella kirjaa lukemassa ja selkeästi myös nukkumaan meneminen on helpottunut. Sängystä onkin tullut poikien lempipaikka.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 3 Ei 2