Aurinkopaneeleilla tuotat aurinkosähköä kotiin tai mökille helposti!

Aurinkosähkön tuottaminen itse onnistuu helposti aurinkopaneeleiden avulla. Näillä vinkeillä aloitat oman aurinkosähkön tuottamisen helposti!

HANKI AURINKOPANEELIT PAKETTIRATKAISUNA

Jos haluat alkaa tuottaa aurinkosähköä mahdollisimman helposti, kannattaa aurinkopaneelit ostaa pakettiratkaisuna luotettavalta myyjältä.

Asennus alkaa suunnittelukäynnillä kohteessa. Arvio asennettavan laitteiston koosta tehdään sen perusteella, kuinka suureksi tarvittava teho arvioidaan. Arvioinnissa otetaan huomioon talon lämmitysjärjestelmä, kokonaiskulutus sekä tuottotavoite.

Aurinkopaneelien ohessa asennettavan aurinkosähköpaketin tärkein osa on invertteri, joka kääntää aurinkopaneelien tuotaman tasavirran (DC) kotitalouden käyttämäksi vaihtovirraksi (AC).

AURINKOPANEELIT VOI ASENTAA ITSE

Kiireiselle tai osaamattomalle pakettiratkaisu on järkevin vaihtoehto, mutta aurinkopaneelit pystyy asentamaan myös ilman apua.

Aloita asennus kiinnittämällä aurinkopaneelit asennuskiskoille ja vie virtapiuhat katon läpi sisään. Kiinnitä invertteri sähkökeskuksen viereen.

Tarvitset sähköalan ammattilaista järjestelmän sähköverkkoon kytkemisessä.

Ennen käyttöönottoa muista tehdä ilmoitus sähköverkkoon liittämisestä paikalliselle sähköverkkoyhtiölle.

aurinkopaneelit asennettuna talon katolle

SIJOITA AURINKOPANEELIT OIKEIN

Vaikka aurinkopaneelit voidaan asentaa käytännössä mihin vain, saat parhaan tehon irti aurinkopaneeleista asentamalla ne etelänsuuntaiselle kattolappeelle.

Mikäli kattolappeet ovat itä-länsi-suunnassa, kannattaa aurinkopaneelisto jakaa puoliksi. Näin saat aina toiselle lappeelle säteilyä.

Tasaisilla katoilla aurinkopaneelit pitää nostaa telineillä säteilylle optimaaliseen 15–20 asteen kulmaan. Ainoastaan harvinaiset pohjoiseen kallistetut pulpettikatot eivät sovi aurinkopaneelien sijoituspaikaksi.

AURINKOPANEELIT TUOTTAVAT SÄHKÖÄ JA SÄÄSTÖÄ

Aurinkopaneelien omistaja ei valitettavasti voi välttyä kokonaan ostosähköltä, koska sähköä tarvitaan useammin kuin aurinko paistaa. Esimerkiksi nimellisteholtaan 3 kWp:n järjestelmällä varustetun pientalon noin 15 000 kilowattitunnin sähkönostosta voi noin 2 500—3 000 kilowattituntia tuottaa itse.

Mitä kalliimmaksi sähkö, sähkönsiirtohinnat sekä energian verotus nousevat, sitä suuremmaksi kasvaa omavaraisen sähköntuotannon tuottama säästö.

PITKÄ JA PIMEÄ TALVI EI OLE ONGELMA

Monia varmasti huolettaa Suomen pitkä ja pimeä talvi. Se on onneksi turhaa. Esimerkiksi eteläisimmässä Suomessa aurinko säteilee vuoden aikana lähes yhtä paljon kuin Pohjois-Saksassa. Vaikka Pohjois-Suomen päivät ovat talvella lyhyitä, korjautuu asia kesäaikaan, kun auringosta saa sähköä aina varhaisesta aamusta iltamyöhään saakka.

AURINKOPANEELEIDEN AVULLA SÄHKÖISTÄT KESÄMÖKIN HELPOSTI

aurinkopaneelit asennettuna talon katolle

Sähköverkkoon kuuluvalle loma-asunnolle aurinkosähköjärjestelmän voi asentaa siinä missä pientaloonkin. Mökin pyöriessä ”säästöliekillä” isäntäväen ollessa poissa, aurinkoisina päivinä ylijäämäsähköä riittää myyntiin jopa enemmän kuin vakituisesti asutussa pientalossa.

- Mökillä aurinkosähkö on hyödyllistä siksikin, että mökkiä käytetään eniten kesällä, jolloin myös auringosta saadaan säteilyä eniten, johtaja Arto Koivisto teknisen tukkukauppa Onnisen Energia ja Lämmitys -liiketoiminnasta sanoo.

Syrjäisillä sähköverkkoon kuulumattomilla seuduilla puolestaan mökin varustaminen itsenäisellä, niin sanotulla Off-grid-aurinkosähköjärjestelmällä voi olla jopa ainoa energiatehokas vaihtoehto sähkölaitteiden käyttämiseksi.

KUN HANKIT AURINKOPANEELEITA, MUISTA HYÖDYNTÄÄ KOTITALOUSVÄHENNYS

Aurinkopaneelien asentaminen ei ole ilmaista, mutta kustannukset pysyvät järkevällä tasolla, kunhan muistaa hyödyntää kotitalousvähennystä. Esimerkiksi pientaloissa yleisen 3 kilowatin aurinkopaneelit asennuksineen saa noin 7 500 eurolla. Aurinkopaneelien asennuksesta syntyvän työn osuuden voi hyödyntää verotuksessa kotitalousvähennyksenä.

Lisäksi voit halutessasi hyödyntää aurinkopaneelien hankinnassa K-Raudan Rahoituspalvelua. Näin isompikin hankinta hoituu kätevästi sopivan kokoisissa kuukausierissä.

Muista myös hyödyntää kompensaatiota omassa sähköntuotannossa. Näin voit myydä aurinkoisimpien päivien ylijäämätuotannon omalle sähköyhtiöllesi.


Lue lisää aurinkosähkön hyödyntämisestä ja tutustu tarvikkeisiin.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 6 Ei 4