Energiatehokas rakentaminen

Oletko rakentamassa taloa tai etsimässä säästövinkkejä vanhan talon sähkölaskun pientämiseen? Tutustu energiatehokkaan rakentamisen vinkkeihimme ja vie vinkit käytäntöön niin saat tuloksia aikaan.

Kodin riittävä ilmanvaihto

Hyvä sisäilma on tärkeä tekijä ihmisen asumismukavuuden ja terveyden takia. Talon ilmanvaihtojärjestelmä poistaa asumisesta syntyvät epäpuhtaudet ilmasta ja tuo korvausilmaksi suodatettua ja esilämmitettyä ulkoilmaa.

Huomioi nämä kodin ilmanvaihdossa ja säästä energiaa:

 • Vaihda ilmanvaihtokoneen suodattimet säännöllisesti
 • Säädä ilmanvaihdon tehoa rakennuksen käyttörytmin mukaan
 • Huolehdi poistoilman lämmön talteenotosta ja säästät energiaa jopa 30 %
 • Tehokas lämmön talteenotto vähentää myös viileän, vedolta tuntuvan korvausilman tarvetta.

Hyvin eristetty ja ilmatiivis talo on mukavan vedoton ja energiapihi. Ilmanvaihto hoidetaan hallitusti koneellisella tulo- ja poistoilmanvaihdolla.

Kodin eristäminen ja ergiatehokkuus

Näin eristät energiatehokkaasti:

 • Uutta rakennettaessa eristä talo määräyksiä paremmin
 • Vanhan talon energialaskua pienennät lisäeristämällä katon, seinät tai lattian.
 • Helpoiten parannat talon energiataloutta lisäeristämällä yläpohjan
 • Varmista rakenteiden ilmatiiviys
 • Valitse juuri sinun taloosi sopiva eristystapa

Paljonko eristäminen maksaa? Katso esimerkkilaskelma 70-luvun talon lisäeristämisestä:
Pohjan ala 100 m2, lisäeristys 20 cm, määrä 20 m3
Maksaa: 20 m3 x 35,46 € = 709,20 € + pientoimituslisä 186 € = 895,20 € verolla.

Tutustu puhallusvilla-tuotteisiin ja kysy tarjous oman kohteesi lämmöneristämisestä lähimmästä K-Raudastasi. Huomioithan, että saat asennustyöstä kotitalousvähennyksen. Muista hankkia avuksesi eristämiseen myös työvälineet, kuten villasahan, käsineet ja hengityssuojaimet.

Energiatehokkaat Ikkunat ja ovet

Energiatehokkaat ikkunat ja ovet säästävät energiaa ja ympäristöä sekä lisäävät asumismukavuutta. Uusi ikkuna tai ovi on jopa kolme kertaa energiatehokkaampi kuin vanha.

Huomioi nämä ikkunoissa ja ovissa:

 • Vaihda ikkunoiden ja ovien tiivisteet säännöllisesti
 • Huolehdi karmin ja seinän välin tiiviydestä
 • Valitse energiatehokkaaksi luokitellut ikkunat
 • Valitse auringon lämpöä heijastavat ikkunat ja vähennä jäähdytyksen tarvetta kesäisin

Kysymyksiä ja vastauksia ikkunoiden ja ovien kunnostamisesta:

Milloin ikkunat kannattaa kunnostaa tai uusia?

Vastaus: Ikkunat ovat energiataloudellisesti usein talon heikoin lenkki. Ikkunoiden vaihtaminen koko taloon on iso ja hinnakas remontti. Pelkän energiansäästön näkökulmasta niitä ei juurikaan kannata vaihtaa, vaikka tämän päivän ikkunat ovat kehittyneet energiataloudellisesti pitkin harppauksin.

Ikkunoiden kuntoa arvioitaessa, ne on hyvä käydä läpi yksitellen ja kirjata ylös korjaustarpeet. Jos korjattavaa on vähän, ikkunat on järkevää kunnostaa jo kustannuksiakin ajatellen.

Jos ikkunat ovat kauttaaltaan huonokuntoiset, tulee pohdittavaksi niiden vaihtaminen. Silloin kannattaa miettiä, missä kohti elinkaarta koko talo on, missä kunnossa talon vaippa on kokonaisuudessaan ja mitä hyötyä koituisi kiinteistölle (arvon nousu, asumismukavuus jne).

Energiansäästön lisäksi toinen tärkeä tekijä ikkunoita vaihdettaessa on niiden yleisilme ja sopivuus olemassa olevaan rakennukseen. Ikkunat vaikuttavat voimakkaasti talon julkisivuihin. Joskus vaihto voi vaatia toimenpideluvan kunnasta riippuen, erityisesti suurissa kaupungeissa.

Kuinka usein ikkunatiivisteet pitää vaihtaa?

Ikkunatiivisteiden vaihdon ajankohdalle ei ole yhtä yleistä ohjetta. Vaihtamisen ajankohta riippuu mm. ikkunoiden kunnosta ja ilmansuunnasta sekä tiivisteiden laadusta ja kunnosta. Paras mittari vaihdolle on, jos ikkunoista alkaa vetää. Silloin kannattaa tarkastaa ja vaihtaa tiivisteet heti. Erityisen hyvä ajankohta vaihtamiselle on syksy ennen talven tuloa.

Ikkunat pitää tiivistää oikein. Sisäpuite tiivistetään kokonaan, väli- ja ulkopuitteisiin jätetään tiivisteisiin tuuletusraot huurtumisen estämiseksi. Tiivisteiden tulee olla myös sopivan paksuisia puitteen raon mukaan. Rakojen koko voi vaihdella ikkunoittain.

K-Raudassa on laaja valikoima edullisia ikkunatiivisteitä. Tervetuloa ostoksille!

Askarruttaako jokin remontoinnissa? Kysy K-Raudan remonttineuvonnasta!

Sopiiko uusi ovi vanhan tilalle?

Ovivalikoima on todella laaja. Tarjolla on mm. ulko-ovia, eri periaatteella toimivia sisäovia, saunan ovia, märkätilan ovia, palo-ovia ja autotallin ovia. Tarjolla on tietenkin vakiomittaisia ovia, mutta myös erikoismittaisia ovia valmistajasta riippuen.

Oviin liittyy aina monia ominaisuuksia ja vaatimuksia, joiden perusteella remontoija joutuu valitsemaan uudet ovet. Vanhan tilalle löytyy useimmiten uusi ovi valmistajien tuotevalikoimista, vaikka oviaukon koko muuttuisikin.

Helpoiten pääset liikkeelle, kun tutustut K-Rautaan ovivalikoimaan.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 1 Ei 1