Ikkunat energiatehokkaaksi

Ikkunat ovat talon rakenteista eniten lämpöä hukkaava osa, joten niiden energiatehokkuuteen kannattaa panostaa. Lue miten saat talosi energiatehokkaammaksi.

Mitä ovat ikkunan U-, g- ja E-arvot?

Ikkunan U-arvo kertoo energiamäärän, joka sen läpi energianhukkana siirtyy. Mitä pienempi U-arvo, sen paremmin ikkuna säästää lämpöä. Ikkunan auringonsäteilyn kokonaisläpäisykerroin g-arvo puolestaan kertoo, kuinka hyvin ikkuna läpäisee auringon säteilyenergiaa. Ikkunan laskennallinen E-arvo kertoo energiamäärän, minkä verran ikkuna vuosittain neliömetriä kohden kuluttaa. Mitä pienempi ikkunan E-arvo on, sen energiaa säästävämpi ikkunaratkaisu on kyseessä. Vanhemmissa kolmilasisissa ikkunoissa E-arvo on n. 200 kwh/m2/vuosi. Vanhojen kaksilasisten ikkunoiden E-arvo saattaa olla jopa 250-300 kwh/m2/vuosi. Uusilla ikkunoilla vastaava arvo voi olla esim. alle 50 kwh/m2/vuosi. Parhaat ikkunat kuuluvat luokkaan Energiaikkuna™-luokkaan A++, A+ tai A huonoimman luokituksen ollessa G.

Vetääkö ikkunoista? Tutustu K-Raudan ikkunatiivisteiden valikoimaan!

Energiatehokkaat ikkunat

Energiatehokkuudeltaan ja eristysominaisuuksiltaan parhaat avattavat ja kiinteät ikkunat kuuluvat nykyisin energialuokkaan A++. Niiden E-arvo alle 50 kWh/m²/a ja U-arvo alle 0,65 W/m²K. Uudet avattavat ikkunat eristävät myös hyvin ääntä, mikä on tärkeä seikka meluisilla alueilla. Rakennusmääräyksissä uuden omakotitalon lämpimien tilojen ikkunoilta edellytetään yleensä vähintään U-arvoa 1,0 W/m²K.

Nykyaikaiset energiatehokkaat avattavat ikkunat ovat yleensä kolmi- tai nelilasisia ja kiinteät ikkunat kolmilasisia. Ikkunarakenteen: lasin, karmien ja puitteiden ilmantiiveys vaikuttaa ratkaisevasti koko rakennusosan energiatehokkuuteen. Ikkunavalmistajat ovat panostaneet uusien eristyslasielementtien, selektiivipinnoitteiden ja hyvin eristävien lista- ja puitemateriaalien kehittämiseen. Ikkunan selektiivipinnoite, läpinäkyvä metalli- tai metallioksidipinnoite, vähentää ikkunan lasien välistä lämpösäteilyä ja parantaa siten ikkunan lämmöneristävyyttä. Eristyslasien välitila täytetään ilmaa hidasliikkeisemmällä kaasulla, kuten argonilla. Energiatehokkaiden ikkunoiden eristyslasien välilistoina käytetään mm. komposiitti- tai ns. lämpömassavälilistoja.

K-Raudasta löydät myös valikoiman valmisverhoja ja verhotankoja. Kuvassa Cellon herbarium-valmisverhot.

Uusiin ikkunoihin on valittavissa tehokas auringonsuoja, joka vähentää sisätilojen kesäaikaisen jäähdytyksen tarvetta ja siten osaltaan energiankulutusta.

Ikkunoiden huurtuminen

Joidenkin energiatehokkaiden ikkunoiden huurtumisen aiheuttaa ikkunan ulkopintaan tiivistyvä kosteus. Se on peräsin ulkoilman kosteudesta ja sitä esiintyy, kun ikkunan ulkopinta pääsee jäähtymään ulkoilmaa kylmemmäksi. Huurtuminen on merkki ikkunoiden energiatehokkuudesta ja tiiveydestä, mutta toki harmillinen ilmiö. Markkinoilla on myös huurtumattomia energiaikkunoita.

Lämpösäteilyn etenemisen lasissa katkaiseva metalli- tai metallioksidikalvo läpäisee hyvin näkyvää valoa, mutta estää muiden aallonpituuksien, kuten radiosignaalin etenemisen ikkunarakenteen läpi. Tällaisten ikkunoiden rakenteessa käytetty alumiini estää signaalien etenemisen tehokkaasti myös karmien kautta. Puurakenteisissa rakennuksissa radiosignaalille löytyy reittejä ja kivirakenteisessakin rakennuksessa mobiililaitteet saadaan kuulumaan, kun asiaan paneudutaan mieluiten jo suunnitteluvaiheessa.

Rullaverholla hämärrät huoneen kivan retrosti. Katso myös kaihtimet!

Kysy mitä vain remontoinnista – me vastaamme.

Tarvitsetko lisävinkkejä ikkunaremonttiin? Remonttineuvonta on ensimmäinen askel kohti helpompaa remonttia.

K-Raudan maksuttomasta remonttineuvonnasta voit kysyä alan asiantuntijoilta mitä tahansa remontointiin liittyvää. Kysymyksen voit jättää verkossa lomakkeella tai ottaa yhteyttä soittamalla. Soita tai lähetä kysymys – me neuvomme.

Vanha talo energiatehokkaammaksi ikkunat vaihtamalla

Vanhan talon energiatehokkuus paranee selvästi vaihtamalla ikkunat energiatehokkaampiin vaihtoehtoihin. Vanhat kaksilasiset ikkunat hukkaavat energiaa enemmän kuin mikään muu rakennusosa: niiden kautta häviää 15-20 prosenttia lämmöstä tai enemmänkin. Vaihtamalla vanhat kaksilasiset ikkunat uusiin lämmitysenergian kulutusta voidaan ikkunavalmistajien mukaan alentaa 1000–2000 kWh vuodessa.

Vanhan ikkunan ei sinällään tarvitse olla silmin nähden huonokuntoinen, jotta sen vaihtaminen kannattaa. Periaatteessa hyvin valmistetun ja asennetun ikkunan elinkaari voi olla 30 vuotta, varsinkin, jos sitä on huollettu hyvin. Huonolaatuiset ikkunat saattavat olla vaihtoiässä jo kymmenen vuoden jälkeen. Huonokuntoinen ikkuna paljastuu kyllä silmämääräisestikin katsomalla. Ulkoa maali ehkä hilseilee tai puu-osat voivat olla lahonneet. Iän mukana ikkunoiden toimivuus heikkenee. Tuuletusikkunat ovat saattaneet turvota vaikeiksi aukaista tai sitten ne falskaavat.

Ikkunoiden vaihtamista ryhdytään usein harkitsemaan ikävän vedon tunteen takia. Vanhan ikkuna tiivistäminen ei useinkaan auta, koska suuri osa lämpöhävikistä tapahtuu ikkunan lasiosan läpi. Uudet tiiviit ikkunat parantavat huomattavasti myös asumismukavuutta, sillä niistä ei vedä eikä hohkaa kylmää.

Vanhoissa taloissa on yleensä painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poisto. Kumpikin ilmanvaihtotapa edellyttää, että raitis ilma saadaan käyttöön hallitusti. Ikkunoihin tarvitaan toimivat korvausilmaventtiilit. Ikkunavalmistajilla on olemassa erilaisia vaihtoehtoja, joten niistä kannattaa keskustella ikkunamyyjän kanssa. Venttiiliratkaisuja on sekä karkeilla että hienoilla suodattimilla varustettuina. Kehittyneimmissä malleissa, tuloilmaikkunoissa, korvausilma lämpenee ikkunalasien välitilassa ennen sisätilaan pääsemistä. Se vähentää huomattavasti vedon tunnetta talvisin ja säästää energiaa.

Lisää asumismukavuutta aurinkosuojalaseilla

Maksimaalisen luonnonvalon takaamiseksi talon etelän ja lännen puoleiset ikkunat ovat usein mahdollisimman suuret. Kesäkuumalla oleskelu näissä huoneissa voi olla tukalaa. Auringonenergiaa blokkaavan lasin avulla voidaan vaikuttaa asumisviihtyvyyteen erittäin paljon. Auringonsuojalasien käyttö erityisesti kiinteissä ikkunoissa on erittäin perusteltua. Avattavissa ikkunoissa, ikkunan välitilaan asennettavat sälekaihtimet suojaavat myös liialliselta auringonpaahteelta.

Vanhat, hankalasti hallittavat suuret näköalaikkunat voi vaihtaa kiinteiksi (jolloin niitä ei tarvitse pestä enää kuin sisältä ja ulkoa) tai jakaa ne useampaan osaan.

Jos vanha, umpinainen tuuletusluukku vaihdetaan lasiseen ikkunaan, tilaan saadaan paljon enemmän luonnonvaloa. Tuuletusikkunaan kannattaa ottaa hyönteissuoja.

Uusilla ikkunoilla raikas ilme 

Uusilla ikkunoilla voi olla suuri merkitys talon ulkonäköön ja sisustukseenkin. Arkkitehtia ja insinööriä tarvitaan avuksi, jos talon ikkuna-aukotusta halutaan muuttaa. Ikkunoiden paikkaa voi periaatteessa vaihtaa, ikkunoita siirtää, niiden kokoa pienentää tai suurentaa, mutta tällaiset muutokset vaativat tarkkaa suunnittelua ja ne ovat ammattilaisten työtä.

Talon julkisivuun ja sen rakenteisiin kajoava remontti edellyttää aina yhteydenottoa myös kunnan rakennusvalvontaan. Ikkuna-aukotuksen muutokset edellyttävät myös rakenteiden tarkastamista ja mahdollisesti vahvistamista.

Ikkunan karmien sekä pokien väriä sisätiloissa ja ulkona kannattaa harkita ajan kanssa. Värityksen vaihtamisessa kannattaisi aina kysyä neuvoa ammattilaisilta, esim. arkkitehdilta, rakennussuunnittelijalta tai sisustussuunnittelijalta. Ikkunoiden, sisustuksen ja koko talon ilmettä voi myös muuttaa pielityksillä ja listoilla.

Ikkunoiden vaihto onnistuu eri vuodenaikoina

Kokonaiskustannuksissa voi jopa hieman säästää, jos ikkunaremontin ajoittaa korkeasesongin ulkopuolelle. Ikkunat vaihdetaan yksi kerrallaan, joten aukko ei ole auki parhaassa tapauksessa kuin hetken. Siksi huonetila ei ehdi jäähtyä kummemmin edes pakkasella.

Energiatehokkuuden parantaminen ikkunoiden vaihdolla

Monien asiantuntijoiden mukaan nykyisilläkin energianhinnoilla jopa 10 vuotta vanhojen ikkunoiden vaihtaminen kannattaa. Monien ikkunavalmistajien sivuilta löytyy laskureita, joiden avulla oman talon ikkunanvaihdon takaisinmaksuaikaa voi arvioida.

Entistä energiatehokkaampien ikkunoiden avulla päästään vedontunteesta. Siten sisälämpötilaa voidaan ehkä laskea asteen pari, joka puolestaan vähentää lämmitysenergian tarvetta vielä 5-10 %.

Energiaikkuna™ -järjestelmän on tarkoitettu ikkunoiden energitehokkuuden ja -kulutuksen vertailuun. Jos ikkunoita vaihdettaessa uudet ikkunat on luokiteltu Energiaikkuna™-luokkaan B, ero entiseen on selvä. Vanhoista 1+1-ikkunoista B-luokan 1+2-ikkunoihin vaihtamalla ikkunoiden U-arvo paranee kerralla tasosta 2,5-3 W/m²K tasoon 1-1,4 W/m²K. Käytännössä ikkunaremonteissakin päädytään yleensä vähintään A-luokan ikkunoihin.

TUTUSTU K-RAUDAN IKKUNATOIMITTAJIIN

PIHLA IKKUNAT

Pihlalta löytyy ikkunat ja ovet vanhoihin sekä täysiin uusiin rakennuksiin. Tuotteet valmistetaan Suomessa Ruoveden kunnassa vuosikymmenten kokemuksella. 

LAMMIN IKKUNAT OY

Lammin Ikkunat -yritys valmistaa ikkunat valmistuotteina sekä mittojen mukaan Suomessa. Yrityksen kaikki ikkunamallit ovat markkinoiden energiatehokkaimpia.

SKAALA

Skaala tunnetaan laajasta, energiatehokkaista ikkuna- ja ovimallistoistaan. Tarvittaessa Skaala myös asentaa kaikki tuotteet.