Säästövinkit vedenkäyttöön

Kulutamme noin 155 litraa puhdasta vettä vuorokaudessa. Vettä tarvitaan pesemiseen, WC:n huuhteluun, astioiden ja pyykin pesemiseen, ruoan laittoon ja pihan kasteluun. Kalleinta on lämmitetty vesi. Jopa 30 prosenttia rakennuksen vuotuisesta lämmitysenergiasta kuluu käyttöveden lämmitykseen.

Näin säästät vettä ja energiaa:

  • Valitse vettä säästävä hana ja vesikalusteet. K-Raudasta löydät vettä säästäviä vaihtoehtoja.
  • Vaihda vanha lämminvesivaraaja uuteen, energiatehokkaaseen varaajaan.
  • Asenna aurinkokeräimet, joilla voit lämmittää käyttöveden jopa puolen vuoden ajan.
  • Kiinnitä huomiota veden kulutukseen, älä lotraa turhaan.
  • Otatko 5 vai 30 minuutin suihkun? Vedenkulutus on luonnollisesti suurempi mitä pidempää suihkuttelet.
  • Tarkista vanhojen hanojen ja WC-istuinten kunto. WC:n tai hanan jatkuva vuotaminen voi aiheuttaa runsaan lisälaskun. Korjaa vuodot pikaisesti. 
  • Tiskatessa astianpesukoneen käyttö kuluttaa selvästi vähemmän vettä kuin käsin tiskaaminen. Uudet asianpesukoneet ovat lähtökohtaisesti vähemmän vettä käyttäviä.
  • Muista huoltaa pyykinpesu- ja astianpesukoneita säännöllisin väliajoin, jotta pesutulos pysyy hyvänä. Jos pyykinpesusta tulee ummehtunut haju, on aika tyhjentää pesukoneen nukkasihti. Pese myös välillä lakanat 60 c lämpötilassa, niin kone pysyy puhtaana. Samaten astianpesukoneessa on välillä hyvä pyöräyttää kuuma ohjelma.

Vuotavasta hanasta voi syntyä yllättävä lasku

 Jos vesihana vuotaa tipan sekunnissa, kertyy siitä vuoden aikana 10 000 litraa eli 10 m³ vettä. Tiheä tippavuoto aiheuttaa 30 m³:n turhan kulutuksen ja rahassa mitaten 75 euron ylimääräisen vuosikustannuksen.

Kotitalouksissa kuluu lämpimän käyttöveden valmistukseen energiaa 800–1 200 kWh asukasta kohden vuodessa. Se on noin viidennes koko energialaskusta. Kerrostaloissa keskimääräinen veden kulutus on noin 155 litraa henkilöä kohti vuorokaudessa. Omakotitaloissa vettä kuluu yleensä vähemmän. Kun lasketaan käyttövesi- ja jätevesimaksut sekä veden lämmittämiseen tarvittava energiakustannus yhteen, aiheutuu veden käytöstä keskimäärin noin 22 euron kustannus henkilöä kohti kuukaudessa.