K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Grillaa kuin maailmanmestari – Smoking Finns

Juhani Hiltunen ja Riku Naskali ovat bbq-grillauksen maailmanmestareita ja intohimoisia ruoanlaittajia. Tutustu Juhanin sekä Rikun tarinaan ja ota talteen maailmanmestareiden parhaat grillausvinkit.

Kun Suomen huippuravintoloissa työskennellyt kokki Juhani Hiltunen ja elokuvaajaksi kouluttautunut Riku Naskali tutustuivat vuonna 2013, heitä yhdisti välittömästi kiinnostus ruoanlaittoon, savustamiseen ja etenkin amerikkalaislähtöiseen barbeque- eli bbq-grillaukseen. Se tarkoittaa ruoan valmistamista hitaasti epäsuoralla lämmöllä ja savun aromeja hyödyntämällä.

Naskali oli omien sanojensa mukaan jo tuolloin hurahtanut bbq-tyyliin valmistaa ruokaa, ja Hiltunen oli tulossa kovaa vauhtia perässä.

Vuonna 2014 he osallistuivat samoihin savustuskilpailuihin. Keskustelujen lomassa syntyi idea kahden miehen tiimistä, josta tulisi maan ensimmäinen MM-tason bbq-grillausjoukkue, joka kilpailee aktiivisesti ympäri maailmaa.

Ideasta tuli totta: Smoking Finns osallistui ensimmäisiin MM-kisoihinsa jo samana vuonna ja sijoittui ensikertalaiseksi kohtuullisen hyvin.

grillaa-kuin-maailmanmestari-k-rauta-ak1

”Joukkueemme nimeä jumpattiin aika pitkään, mutta olemme tyytyväisiä lopputulemaan. Maailmalla on noin 4500 rekisteröityä joukkuetta, joiden keskellä nimi tuo hyvin esiin kotimaatamme”, Riku Naskali kertoo.

Nyt takana on yli 10 kilpailua ja kaksi kultaa. Voitot tulivat Virosta ja Belgiasta.

”Kiitos erilaisten taustojemme, täydennämme hyvin toisiamme ja opimme jatkuvasti uutta. Kilpailemisen lisäksi haluamme edistää suomalaista bbq-kulttuuria ja tätä upeaa tapaa valmistaa ruokaa”, Juhani Hiltunen sanoo.

”Ei järkeä”

Smoking Finns kilpailee ”isoilla vihreillä munilla” eli Big Green Eggin kamado-grilleillä. Kilpailuissa valmistetaan aina samat kategoriat: porsasta ja porsaan ribsit, naudan brisketit ja kanaa. Tuomarit arvioivat lihat niiden ulkonäön, maun ja mureuden perusteella, ja voiton ratkaisevat yhteispisteet. Mukana on useimmiten noin 30 muutaman hengen tiimiä eri puolilta maailmaa.

”Smoking Finns on meille enemmän kuin pelkkä harrastus, vaikka varsinaista elantoa tästä ei tule ainakaan vielä. Kilpaileminen on itsessään palkitsevaa”, Naskali toteaa. ”Monella tapaa tässä ei ole mitään järkeä. Viime vuonna kävimme Yhdysvalloissa kisaamassa muutaman kuukauden välein. Minulla on pieni lapsi kotona, joten asioissa on välillä sumplimista”, Hiltunen sanoo.

Yhteisöllisyys edellä

Suomalainen grillauskulttuuri muuttuu vähitellen. Naskalin mukaan pitkälle on jo päästy ”palanut makkara, sammunut mies" -meiningistä.

”Grillaaminen on nykyään kaikkea muuta. On ollut ilo huomata, että ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia ruoan alkuperästä ja ostavat esimerkiksi naturellia lihaa ja haluavat maustaa sen itse valmismarinadien sijaan. Grillaus nähdään mahdollisuutena monenlaiselle ruoanlaitolle”, Naskali sanoo.

Hiltusen mukaan grillaus pakottaa rauhoittumaan.

”Siitä tulee suorastaan orgaaninen olo, aivan kuin olisi luonnon ympäröimänä. Hyvä fiilis syntyy palavasta puusta, täydellisestä keskittymisestä ja ruoan upeasta mausta”, hän kuvailee.

Kilpailuissa tärkeintä on yhteisöllisyys, ei voittaminen.

”Kisoissa on aina mahtava ja kannustava ilmapiiri. On ollut mahtavaa saada uusi kaveripiiri rakkaan tekemisen parista”, Naskali sanoo.

grillaa-kuin-maailmanmestari-k-rauta-ak2

Näin grillaat mestareiden opeilla

Alan MM-kisoissa menestystä niittänyt barbeque-joukkue Smoking Finns jakaa omat grillausvinkkinsä. Näiden helppojen tärppien avulla opit grillaamaan kuin maailmanmestari!

1. Kokeile ruiskusuolausta.

Ruiskusuolaus tapahtuu nimensä mukaisesti ruiskuttamalla lihan sisään suolaliuosta, jossa on noin 90 prosenttia vettä ja 10 prosenttia suolaa. Ruiskusuolaus sitoo vettä lihan rakenteisiin, jolloin lihasta tulee mehukasta ja mureaa. Apteekista voi pyytää ruiskua kinkkusuolausta varten, ”mielellään isointa mikä on saatavilla”.

2. Testaa savustuspaperia.

Pink Butcher Paper eli niin sanottu savustuspaperi on bbq-fanin ykköstuote. Tätä pinkin tai persikan sävyistä paperia käytetään savulihojen käärintään savustuksen aikana: lihat kääritään siihen noin puolivälissä kypsennystä. Paperi pitää kosteuden ja rasvan sisällä ja helpottaa grillin tai savustimen puhdistusta. Katso tarkemmat käyttöohjeet pakkauksesta. Maukas lopputulos on taattu!

3. Suosi kuivamaustamista eli rubbaamista.

Rubbaamisessa lihaa ei marinoida ollenkaan, vaan sen pintaan hierotaan kevyesti mausteita lihasta riippuen. Kokeile levittää lihan pinnalle myös hieman soijakastiketta antamaan makua.

4. Panosta välineisiin.

Kunnon pihdeillä pääset pitkälle. Suosi sellaisia, jotka voit pestä pesukoneessa. Osta kahdet saman tien: toiset ovat puhtaana, kun toiset ovat pesukoneessa. Hyvä ritiläharja taas on sellainen, josta ei irtoa harjaksia.

5. Suoraa ja epäsuoraa tekniikkaa.

Jos mahdollista, yritä kuumentaa grilli siten, että toinen puoli grillistä on epäsuoralla lämmöllä ja toinen suoralla lämmöllä. Jos sinulla on pallogrilli, niin laita tiili keskelle pohjaa. Laita toiselle puolelle tiiltä hiiliä, mutta jätä toinen puoli ilman. Näin voit hyödyntää sekä suoraa että epäsuoraa lämpöä.

6. Rohkeasti leivontahommiin.

Omenapiirakka grillissä toimii älyttömän hyvin. Tee piirakka lämmönkestävän silikonivuokaan ja laita grilliin keskilämmölle, niin hyvä tulee.

Vinkit antoi BBQ-joukkue Smoking Finns eli Riku Naskali ja Juhani Hiltunen. Seuraavan kerran Smoking Finns grillaa BBQ Battle Finland -kisoissa 15.–16. kesäkuuta 2019 Tampereella. Lue lisää Rikusta ja Juhanista verkossa osoitteessa www.smokingfinns.fi

Tutustu grillaustrendeihin