Jätkänkynttilä syntyy moottorisahalla
Jätkänkynttilä syntyy moottorisahalla

Hämärien iltojen piristäjä ja pihatunnelmanluoja syntyy kuivasta puusta ja muutamasta moottorisahalla tehdystä viillosta.

Alun perin jätkänkynttilä syntyi metsämiesten ja korpisoturien tarpeesta keittää kahvit ja lämmitellä keskellä erätaivalta. Rakovalkeanakin tunnettu jätkänkynttilä toimii nykyisin useimmiten koristetulena pihapiirissä niin kotona, mökillä kuin juhlissa.

Tarvikkeet

  • noin metrin korkuinen kuiva ja kuorittu puupölli
  • moottorisaha
  • pora
  • 30 millimetrin terä
  • lastuja sytyttämiseen

Sahaa moottorisahalla pystysuuntaiset ristikkäiset viillot. Jätä pöllin alareunaa sahaamatta noin 20 cm:n matkalta. Jos haluat parantaa kynttilän syttymis- ja palo-ominaisuuksia, poraa pöllin alareunaan ristikkäiset reiät noin 30 mm:n poranterää käyttäen.

VINKKI! Kuiva puu palaa parhaiten. Jätä jätkänkynttiläksi aikomasi pöllit kuivumaan riittävän ajoissa. Paras lopputulos syntyy kelohongasta tehdystä, noin puoli vuotta kuivuneesta jätkänkynttilästä.

Käytä jätkänkynttilän sytyttämiseen kelohongasta irrotettavia tervastikkuja tai puun lastuja. Erilaisten sytytysnesteiden ja polttoaineiden käyttäminen saa puun palamaan nopeasti, mutta peittää alleen palavan puun tuoksun.

Kuiva jätkänkynttilä syttyy helposti ja palaa pitkään. Sytytä jätkänkynttilä aina alhaalta. Muista sijoittaa jätkänkynttilä riittävän kauas palavasta materiaalista. Älä koskaan jätä tulta palamaan valvomatta. Kovalla tuulella jätkänkynttilä on syytä jättää polttamatta.

Polttomoottori-, sähkö vai akkuketjusaha?

Tärkein moottorisahan valintaan vaikuttava tekijä on sen käyttötarkoitus. Vaihtoehtoina ovat sähkö-, akkuketju ja polttomoottorisaha. Sahan on oltava ominaisuuksiltaan riittävän tehokas siihen tarkoitukseen, johon sitä ollaan hankkimassa. Metsässä tehtävään työhön varmin valinta on polttomoottorisaha. Se on riittävän tehokas, eikä siinä ole johtoja joihin voisi sotkeutua. Sähkö- ja akkuketjusahat sopivat paremmin puutarha- ja rakennuskäyttöön, kun virtalähde on lähellä ja katkaistavat kohteet pienempiä.

Hyvin ja asianmukaisesti huollettuna laadukas saha on ekologinen hankinta, sillä se kestää käytössä vuosikausia. Tärkein huoltotoimenpide on muistaa teroittaa saha riittävän usein.

Moottorisaha on vaarallinen työväline. Siksi sen kanssa työskennellessä on kiinnitettävä huomiota myös asianmukaisiin turvavarusteisiin. Kuulosuojaimet, jämäkät suojakäsineet ja verkkovisiirillä varustettu kypärä suojaavat useimmilta sahan aiheuttamilta haitoilta. Paljon moottorisahaa käyttävän kannattaa hankita myös viiltosuojahousujen, takin ja turvakenkien hankkimista. Lantiolle kiinnitettävä varustevyö tukee selkää ja siinä kulkevat kätevästi mukana kaikki muut tarvittavat työvälineet.