DIY: Laatikoita joulukukille

Höyläpintaisesta laudasta syntyvät raikkaat laatikot joulukukille.

Laatikot voi koota pelkällä liimalla tai niihin voi lyödä tueksi muutaman naulan. Valmiit laatikot suojataan lakalla ja maalataan koristeellisen jouluisiksi. Vesiohenteisilla lakoilla ja kalustemaaleilla askartelu on kätevää, sillä ne levittyvät hyvin, ovat lähes hajuttomia ja kuivuvat nopeasti. Kaikki materiaalit ja tarvikkeet joululaatikoiden tekoon löytyvät K-raudasta.

 

Tarvikkeet

Cello liimapuulevy 18 X 200 X 1200 mm
Cello höylättyä mäntylautaa 15 X 120 X 3300 mm ja 15 X 145 X 3300 mm
Lankanauloja 30 mm ja uppokantaruuveja 35 mm
Puuliimaa
Kiva Kalustelakkaa, Tikkurila, väritön ja valkoinen, 0,2 l / väri
Helmi Kalustemaalia, Tikkurila, valkoinen ja punainen, 0,2 l / väri
Taika Helmiäismaalia, Tikkurila, hopea, 0,1 l
Maalarinteippiä, vaahtomuovipala, sivellin ja sakset
Piparimuotteja, muutama peruna ja tarramuovia

Työkalut

Saha, pora, vasara ja ruuvinväännin
Suorakulma, rullamitta, kynä ja hiomapaperi
Puristimia 4−6 kpl ja katkoteräveitsi
Takorautavetimet, 2 kpl ja mustat pikkuruuvit (4 kpl)
Nitoja, pari jätesäkkiä ja huonekaluhuopatarroja

Kukkien istutukseen multaa, käpyjä, savustuspuruja, sammalta, jäkälää sekä mustikan- ja puolukanvarpuja

HUOM! Sammalta, jäkälää sekä mustikan- ja puolukanvarpuja saat kerätä vain omalta maalta tai alueen maanomistajan luvalla.

Idea ja teksti Ulla Vestola ja kuvat Martti Leppä

1. Raitalaatikko punaisille kukille

Reilut puoli metriä pitkä, muovilla vuorattu lautalaatikko sopii mainiosti amarylliskolmikolle. Päätykahvojen ansiosta laatikkoa on helppo nostaa ja siirtää.

Tee näin:

1. Sahaa 15 X 14O mm:n höylälaudasta kaksi 65 cm:n, kaksi 14 cm:n lautaa ja yksi 62 cm:n lauta. Aseta pisimmät laudat sivuille, lyhyet päihin ja viimeinen pitkähkö lauta pohjaksi.

2. Aseta laatikon kappaleet paikoilleen ja poraa sivulaudan alaosaan kolme reikää sekä kahdet reiät laudan lyhyille sivuille. Pursota liimaa laudan alaosaan ja paina lauta pohjalautaa vasten. Kiinnitä sivulauta pohjaan kolmella naulalla. Liima kiinnittää laudat toisiinsa, naulojen tehtävä on pitää laatikko kasassa kunnes liimaus kovettuu pitäväksi.

3. Kiinnitä samalla lailla liimaten ja naulaten toinen sivu. Liimaa päätykappaleet sivujen väliin. Kiinnitä päädyt molemmilta puolilta myös kahdella naulalla.

4. Laita laatikon päihin kaksi puristinta varmistamaan liimausta. Pyyhi pois saumasta yli pursuava liima.

5. Hio laatikko liimauksen kuivuttua ja lakkaa laatikko värittömällä kalustelakalla. Lakan kuivuttua kierrä laatikon ylä- ja alareuna maalarinteipillä. Paina teippi tiukasti puuhun kiinni.

6. Maalaa punaisella kalustemaalilla teippien välinen osa laatikosta. Vedä siveltimellä teippien suuntaisesti niin maali ei pyri työntymään teipin alle.

7. Irrota teipit heti maalauksen jälkeen.

8. Leikkaa muovista pussimainen pala ja kiinnitä se nitojalla laatikon sisään.

9. Kiinnitä laatikoiden päihin takorautakahvat lyhyillä, mustilla ruuveilla.

10. Varusta laatikko huonekaluhuopatarroilla.

Valmis!

 

2. Kuutio pöytäpuulle

Yksi pitkän hyllylaudan kokoinen liimapuulevy riittää materiaaliksi reiluun laatikkoon pöytäkorkuiselle sypressille.

Laatikon voi koota liimaten ja jokaiselle sivulle voi leimata ja maalata erilaiset jouluiset koristeet. Savustuspurukerros peittää multakerroksen sypressin juurella.

Tee näin:

1. Sahaa 120 cm:n pituisesta liimapuulevystä kaksi 20 cm:n, kaksi 24 cm:n palaa ja yksi 20,4 cm:n pala. Hio sahatut sivut siisteiksi.

2. Laita lyhyin pala pöydälle lokeron pohjaksi, seuraavaksi lyhyimmät sivuiksi ja pisimmät palat etu- ja takaosiksi.

3. Pursota liimavana levyjen reunoihin, jotka tulevat toisiaan vasten. Kokoa lokeron sivut pohjan ympärille.

4. Kiinnitä puristimet pitämään lokeroa kasassa kunnes liimaus on kuiva. Pyyhi sormella kaikki ylipursunut liima. Poista puristimet ja hio lokerikko. Lakkaa lokerikko kauttaaltaan värittömällä kalustelakalla. Lakka suojaa puupintaa likaa ja kosteutta vastaan.

5. Tee perunaleimasin piparimuotilla. Paina muotti halkaistuun perunaan. Leikkaa katkoteräveitsellä viiden millimetrin kerros peltimuotin ympäriltä.

6. Painele vaahtomuovipalalla punaista maalia perunakuviolle, ja harjoittele ensin leimaamista ylimääräiselle laudanpalalle. Kumoa sitten lokerikko selälleen ja paina leimasin lakattuun puupintaan. Pyri painamaan leimasinta tasaisesti liikuttamatta perunaa. Nosta leimasin, painele vähän lisää maalia vaahtomuoviin ja jatka koristeiden tekoa.

7. Isompia koristekuvioita voit leikata tarrasta tai kirjanpäällystysmuovista. Piirrä kuvio vaikka isolla piparkakkumuotilla ja leikkaa se irti katkoteräveitsellä.

8. Paina tarrakuvion reunaosa tiiviisti kiinni laatikkoon ja sudi maalia kuvioksi. Poista tarra heti maalauksen jälkeen.

9. Leikkaa muovipussista tai jätesäkistä pohjaosa ja kiinnitä se niittipistoolilla laatikkoon suojamuoviksi.

10. Kiinnitä laatikon pohjaan huonekaluhuopatarrat.

Valmis!

3. Luminen laatikko jouluruusulle

Matala, neliönmuotoinen laatikko sopii hyvin jouluruusulle.

Valkoinen lakka ja maaliraita luovat laatikolle talvisen tunnelman, jota hopeiset tähtikuviot ja paperinaru rusetteineen juhlistavat.

Tee näin:

1. Sahaa 15 X 120 mm leveästä laudasta kaksi 28 cm:n ja kaksi 25,3 cm:n pituista lautaa laatikon reunoiksi. Sahaa vielä 15 X 140 mm:n laudasta kaksi 28 cm:n pituista palaa laatikon pohjaksi.

2. Aseta kaksi leveintä lautaa pohjaksi. Niiden ylä- ja alapuolelle tulevat pitkät etu- ja takalaudat ja sivuiksi kaksi lyhintä lautaa.

3. Nosta reunalaudat paikoilleen pohjalautojen päälle ja poraa etulaudan kulmiin reiät nauloja varten. Vedä liimavanat sivulautojen päihin, kiinnitä ne etulautaan ja varmista kiinnitys reikiin lyödyin nauloin.

4. Laita etupuoli pöytää vasten ja tee vastakkainen sivu samoin kuin juuri valmistunut.

5. Kumoa lokerikko pöydälle ja kiinnitä pohjalaudat lokerikon reunoihin ruuvein. Poraa ensin alkureiät ja kiinnitä sitten ruuvit ruuvinvääntimellä.

6. Käsittele laatikko kauttaaltaan valkoisella kalustelakalla. Maalaa laatikon ympäri vapaalla kädellä valkoinen, leveä raita.

7. Tee perunasta tähtileimasin ja painele tähtiä laatikon yhdelle sivulle. Tähtiin käytettiin tilkkanen hopeanhohtoista Taika Helmiäismaalia.

8. Vuoraa laatikko muovilla ja lisää huopatarrat laatikon alle.

Valmis!

 

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 3 Ei 0