Lavaviljely on helppoa – Näillä ohjeilla pääset alkuun!

Lavaviljely on helppoa – Näillä ohjeilla pääset alkuun!

Lavaviljely on helppo tapa vaikka vihannesten viljelyyn. Voit perustaa lavaviljelmän mihin vain, vaikka sitkeään savimaahan tai patiolle. Katso helpot ohjeet ja aloita vaikka heti!

Lavaviljelmä kannattaa perustaa mahdollisimman aurinkoiselle ja lämpimälle paikalle, joka on suojassa ainakin kylmiltä pohjois- ja itätuulilta. Useimmat vihannekset kasvavat parhaiten, kun ne saavat paistatella auringonpaisteessapäivittäin ainakin kahdeksan tuntia. Salaattien viljely onnistuu kyllä kevyessä varjossakin.

NÄIN ONNISTUT LAVAVILJELYSSÄ

Lavaviljelyä puutarhassa

SYVÄ LAATIKKO SOPII PARHAITEN LAVAVILJELYYN

Lavassa voit viljellä mitä tahansa vihanneksia, kunhan teet siitä syvän. Noin puolimetrinen multatila riittää mainiosti porkkanoille, palsternakoille ja muille pitkäjuurisille lajeille. Se sopii myös raparperille ja muille monivuotisille hyötykasveille. Syvässä lavassa kasveilla on jonkin verran lämpimämmät kasvuolosuhteet kuin maan tasalla olevalla kasvimaalla, joten lavassa onnistuu myös kylmälle arkojen basilikojen ja tomaattien kasvatus. Korkea lava on siitäkin hyvä, että voit hoitaa sitä turhia kyykistelemättä. Matala lava sopii esimerkiksi timjamin ja salvian tapaisten matalajuuristen yrttien kasvatukseen. Syötäville kukille riittää vain 15 senttimetriä paksu multakerros.

ALOITA LAVAVILJELY YHDELLÄ LAVALLA

Mieti ensin, kuinka paljon satoa haluat saada ja kuinka paljon olet valmis käyttämään aikaasi sen viljelyyn. Yhdestäkin lavasta riittää runsaasti satoa, kun käytät myös vihannesten rivivälit hyödyksi. Voit kylvää esimerkiksi hitaasti kasvavien kaalien väleihin retiisejä, salaattia tai pinaattia. Niiden sato ehtii valmistua ennen kuin kaalit vaativat enemmän kasvutilaa.

HANKI VILJELYLAVA VALMIINA TAI NIKKAROI ITSE

Voit hankkia viljelylavan valmiina tai nikkaroida sellaisen itse. Eri valmistajien lavakehikot on yleensä valmistettu lämpökäsitellystä puusta tai siperianlehtikuusesta, mutta lavan materiaaliksi sopii myös tavallinen lautatavara tai tiili. Siperianlehtikuusi muistuttaa luontaisilta ominaisuuksiltaan kestopuuta, joten se kestää erinomaisesti Suomen vaihtelevia sääoloja. Ajan myötä sen pinta harmaantuu tyylikkäästi. Muut käsittelemättömät puuainekset kestävät ulko-oloissa vain muutaman vuoden. Lavan rakennusmateriaalissa tärkeintä on se, että siitä ei liukene lavaviljelmän kasveihin mitään terveydelle haitallisia aineksia. Tästä syystä kestopuuta eli painekyllästettyä puutavaraa ei suositella lavan rakennusaineeksi. Kierrätyshenkinen lavatarhuri pinoaa vihanneslavan vanhoista puisista lavakauluksista.

VALITSE OIKEAN KOKOINEN LAVA

Mitoita lavan koko niin, että yletyt hoitamaan sen keskiosiakin ilman kurottelua. Kokemusten mukaan noin metrin leveys on käytännöllinen. Kapeassa lavassa multa tiivistyy nopeasti. Se pidättää myös huonosti vettä, joten joudut tarttumaan kastelukannuun tavallista useammin. Lavan pituudelle ei ole niin tarkkoja mittoja, mutta monimetrisen lavan kylkien rakenteiden pitää olla erityisen vahvat, etteivät ne ala pullistella.

VIIMEISTELE YMPÄRYS KIVITUHKALLA TAI SORALLA

Rakenna lava mieluiten aina ilman pohjaa, jotta lavatarhurin korvaamattomat apujoukot eli kastemadot ja muu maan pieneliöstö pääsevät nousemaan lavan multatilaan pitämään huolta sen kasvukunnosta ja eloperäisyydestä. Levitä lavan pohjalle salaojitukseksi noin 15 sentin kerros soraa varmistamaan, ettei sadevesi jää lavaan lillumaan. Patiolle tai muulle kovalle alustalle perustetussa lavassa pitää tietysti olla pohja. Huolehdi silloin erityisen tarkasti, minne ohjaat lavan valumavedet. Viimeistele valmiin lavatarhan ympäristö esimerkiksi kivituhkalla, soralla tai hakkeella.

SATSAA LAADUKKAASEEN MULTAAN

Täytä lavat lopuksi luonnonmukaisella multaseoksella. Laadukas multa on ravinteikasta ja se sitoo hyvin vettä ja säilyttää pitkään ilmavuutensa. Se kestää lavassa hyvänä useita vuosia. Älä täytä lavaa piripintaan, vaan jätä sen seinän yläosasta näkyviin noin 10 senttiä. Seinän suojassa pienet taimet ovat turvassa kylmiltä kevättuulilta. Tasoittele multapinta tasaiseksi, mutta älä koskaan tamppaa tai tallo sitä tiiviiksi. Huomaat pian, että multakerros tiivistyy sopivasti itsestään.

LAVAVILJELY ON HUOLETTOMAN TARHURIN VALINTA

Lavatarhaa hoidetaan aivan samoilla periaatteilla kuin mitä tahansa muutakin hyötyviljelmää. Lavat kuitenkin kuivuvat jonkin verran nopeammin kuin tavallinen kasvimaa, joten huolehdi kastelusta läpi kesän. Rikkaruohoista on lavassa harvoin suurta riesaa, joten kitkemiseen ei kulu paljon aikaa.

NÄILLÄ PÄÄSET ALKUUN LAVAVILJELYSSÄ

Laatikkoviljelyyn tarvittavat välineet: viljelylaatikko, kuitukangas, reunuksellinen lavakansi, kalkittu ja lannoitettu Cello-puutarhamulta, yrttejä ja nimikyltti
  • Puuvalmiin viljelylaatikon ilme on huoliteltu ja tekee puutarhan perustamisesta helppoa.
  • Musta, UV-suojattu kuitukangas estää maa-ainesten sekoittumisen ja hillitsee rikkaruohojen kasvua.
  • Reunuksellisella kannella voi korottaa lavakauluksen, suojata satoa hallalta ja pidentää näin kasvukautta, 59,90 €.
  • Kalkittu ja lannoitettu Cello-puutarhamulta sopii nurmikolle, kukkapenkkeihin, koristekasveille, kasvimaalle, marjapensaille, hedelmäpuille ja kasvihuoneeseen.
  • Yrtit menestyvät viljelylaatikossa hyvin. Kasvat ne siemenistä tai istuta valmiina taimina.
  • Nimikylttiin voi kirjoittaa liidulla.
Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 359 Ei 3