Näin asennat uuden mökkioven

Mökkioven asennus onnistuu muutamassa tunnissa taitavalta henkilöltä, mutta kaksin työ on helpompi tehdä. Katso video, jonka avulla onnistut!

Työvaiheet:

Pura vanha rakenne ja tee uusi oviaukko

  • Tässä vanhassa kevythirsimökissä purkutyö aloitetaan irrottamalla vanha ikkuna vuorilautoineen. Ikkunat on yleensä kiinnitetty ruuveilla, joten metalliterällä varustettu puukkosaha on hyvä työkalu. Tarkista ennen oviaukon tekemistä, ettei seinässä ole sähköjohtoja tai putkia.
  • Mittaa uusi ovi ja merkitse aukon paikka seinään. Tee aukosta noin 3 senttiä leveämpi kuin karmi. Näin uretaanille jää riittävästi tilaa.

Tue runko ja asenna karmi

  • Tässä mökissä seinien vahvuus on vain kuutisen senttiä, ja aukon pystyreunat tuetaan kakkosnelosella runkopuulla. Tukipuut ruuvataan kiinni hirteen. Jos kyseessä olisi uudempi mökki, pitäisi asennuksessa käyttää liukurautoja, joiden avulla ovea voidaan säätää asennuksen aikana.
  • Irrota ovilehti karmeista ennen asennusta. Säädä ensimmäiseksi alapuu vatupassin avulla suoraan. Jos lattia ei ole suora, käytä apuna pieniä puukiiloja.
  • Aloita karmin kiinnitys karmiruuveilla oven alareunasta. Tarkista vatupassilla, että karmi on pystysuorassa. Varmista suoruus vielä ristimitalla. Suoruutta voit säätää karmiruuvien avulla. Kun karmi on varmasti täysin suorassa, kiristä ruuvit lopullisesti paikoilleen.
  • Nosta ovilehti saranoilleen ja varmista, että se aukeaa ja sulkeutuu oikein. Tilkitse karmin ja seinän väliset raot uretaanivaahdolla. Jos kyseessä on uudempi mökki, joka voi vielä painua, käytä vaahdon sijasta villaa.
  • Kun uretaani on kuivunut, leikkaa ylimääräinen vaahto pois terävällä mattoveitsellä. Tee ulkopuolelle smyygilaudoitukset ja sisäpuolelle listoitukset. - Anna lukkosepän asentaa ja sarjoittaa lukko. Pintakäsittele ovi halutessasi.

Työvälineet:

Vasara
Sorkkarauta
Puukkosaha (metalliterällä varustettu)
Moottorisaha
Vatupassi
Akkuruuvinväännin
Uretaanipursotin
Mattoveitsi

Tarvikkeet:

Ulko-ovi (7-, 8- tai 9 tai 10-ovi, kiinnitä huomiota oven kätisyyteen)
Liukurautoja
Puukiiloja
Karmiruuveja
Uretaania
Smyygilaudat
Listat
Lukkopesä ja kahvat
Maalia tai pintakäsittelyainetta

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 0 Ei 0