Puutarhakalusteiden hoito

Puutarhakalusteiden hoito

Polyrottingista valmistetuille ulkokalusteille riittää pelkkä pyyhkiminen, mutta osa kalusteista täytyy öljytä säännöllisesti. Hyvällä hoidolla kalusteet kestävät pitkään.

Ostaisiko puiset vai muoviset puutarhakalusteet? Vai kenties teräksiset? Ulkonäön lisäksi kannattaa miettiä, miten paljon on valmis panostamaan kalusteiden huoltoon. 

Jos kuulut ihmistyyppiin, joka ajaa nurmikon kerran pari kesässä, hanki polyrottinkiset kalusteet. Rottinkia jäljittelevä polyrottinki on lähes hoitovapaa: riittää kun pyyhkii kalusteet silloin tällöin kostealla pyyhkeellä.

Myös polystyreenistä tehdyt puujäljitelmäkalusteet ovat erittäin helppohoitoisia. Niiden puhdistukseen riittää niin ikään mieto pesuaine ja kostea liina. Tarvittaessa kalusteet voi maalata akrylaattiväreillä. Pakkasta polystyreenikalusteet kestävät perinteisiä muovikalusteita paremmin.

Puutarhakalusteiden hoito

Puukalusteista helppohoitoisin on tiikki. Tiikkikalusteille riittää pesu ja puhtaanapito – maalausta tai öljyämistä ei tarvitse tehdä. Jos tiikille ei tee mitään, puu harmaantuu ajan myötä. Se ei vaikuta puun kestävyyteen, ainoastaan ulkonäköön.

Käsittele kovapuukalusteet öljyllä pari kertaa vuodessa.

 

Käsittele kovapuukalusteet öljyllä pari kertaa vuodessa. Mikäli käytät sävytettyä öljyä, väriä kannattaa kokeilla ensin kalusteen alapinnalle. Jos puussa on tahroja, voi ne poistaa hienolla hiomapaperilla puunsyiden suuntaisesti hiomalla ja lisätä pintaan hiomisen jälkeen öljyä.

Maalauksessa huomioitavaa

Maalaus ei sovellu kovapuukalusteille, sillä ne on öljytty tehtaalla eikä maali tartu öljyttyyn pintaan. Sitä vastoin kestopuukalusteet voi maalata, ensin pohjamaalilla ja sitten ulkokalusteisiin sopivalla maalilla.

Joskus kestopuun pinta voi olla kyllästysprosessin jäljiltä liian kosteaa maalattavaksi. Uudet kestopuukalusteet kannattaakin maalata tai sävyttää puunsuoja-aineella vasta hankintaa seuraavana vuonna, jotta puun pinta on varmasti tarpeeksi kuiva.

Uusintamaalaus on tarpeen muutamien vuosien välein, varsinkin jos kalusteet ovat taivasalla, jossa aurinko ja sade rasittavat maalipintaa. Irronnut maali poistetaan kaapimalla ja pinnat hiotaan ennen uusintamaalausta.

Myös alumiini ja ruostumaton teräs soveltuvat erinomaisesti ulkokalusteisiin. Hoidoksi riittää pesu miedolla saippualiuoksella. Joskus ruostumattomaankin teräkseen voi tulla ajan kuluessa pieniä ruostepisteitä. Ne voi poistaa ruostumattomalle teräkselle tarkoitetulla puhdistusaineella.