Esikasvatuksen ABC

Esikasvatuksen ABC

Helmikuussa kaupoissa on siementen ja esikasvatustarvikkeiden valikoima parhaimmillaan. Siementen lisäksi tarvitset kylvöön puhtaita ruukkuja/kylvöastioita sekä oikeanlaista multaa.

Puhdasta ja niukkaravinteista

Yleisohje esikasvatuksen aloittamiselle on maaliskuun alku lajin mukaan. Hitaimpia kasveja ovat esimerkiksi kaali, tomaatti ja paprika. Liian aikaisin kylvetyt taimet venähtävät helposti ja kasvu on honteloa niiden kurkotellessa valoa kohti.


 Tällä Pihaklubin kolmen askeleen ohjeella kasvatus on helppoa:

  1. Näin kylvät esikasvatettavat taimet
  2. Näin koulit taimet
  3. Näin istutat taimet lopulliseen kasvupaikkaansa

Näin kylvät esikasvatettavat taimet

1. Täytä ruukut mullalla. Käytä kylvöön uutta, puhdasta ja hiekkapitoista kylvömultaa. Multa- ja turvepitoisempi taimimulta sopii koulintaan ja ruukutukseen. Ravinteikkaat ja muhevat kukkamullat eivät ole tarkoitukseen kovin hyviä. Käytä vain puhdistettuja kasvatusastioita.

2. Kastele ruukut lämpimällä vedellä kylvöä edeltävänä päivänä. Varo liikaa märkyyttä. Säilytä ruukut lämpimässä.

3. Laita isot siemenet liukenemaan yön yli. Näin ne itävät nopeammin. Älä käytä vanhoja siemeniä. Vihannekset menettävät itävyytensä nopeasti. Jotkut paksukuoriset isot siemenet ja yksivuotisina viljeltävät kasvit, kuten persilja ja porkkana, itävät hitaasti. Liota niitä haaleassa vedessä ennen kylvämistä muutamasta tunnista puoleen vuorokautta. Anna kuivahtaa esimerkiksi sanomalehden välissä.

4. Kylvä siemenet harvaan kostean mullan pinnalle. Paina isot siemenet multaan, jotta ne saavat hyvän kosketuksen. Pienikokoiset siemenet on helppo kylvää hiekkaan sekoitettuna.

5. Merkitse jokaiseen kylvökseen, mitä olet kylvänyt ja milloin.

6. Sumuta kylvökset kevyesti.

7. Peitä pimeässä itävät siemenet ohuella multakerroksella. Sopiva syvyys on 2–3 kertaa siemenen koko. Jätä siemenet peittämättä, jos ne itävät valossa. Itävyysohje löytyy siemenpussista.

8. Pieni kasvihuone tai läpinäkyvä muovi antavat tasaiset itämisolosuhteet. Nosta kylvöastiat kasvihuoneeseen tai peitä ne. Tee muoviin reikiä, että ilma vaihtuu, muutoin siemenet saattavat homehtua.

9. Kylvöille paras on lämmin (20–25 °C) ja valoisa paikka. Jotkut lajit, erityisesti monivuotiset, itävät kuitenkin viileämmässä.

10. Tuuleta, jos suojamuoviin muodostuu vesipisaroita. Säätele ilmanvaihtoa kasvihuoneessa tuuletusluukuilla.

11. Suihkuta ja sumuta kylvöjä suihkupullolla, jos multa kuivuu.

 

Näin koulit taimet

Kouli taimet, kun niihin on kasvanut kaksi lehtiparia eli ensimmäiset sirkkalehdet ja seuraava lehtipari. Yksittäisinä kylvettyjä siemeniä ei tarvitse koulia, koska ne voi kylvää riittävin välein valmiiksi. Esimerkiksi kurkut ja kurpitsat eivät pidä siirtelystä, joten istuta ne suoraan ruukkuunsa.

1. Kastele taimet koulintaa edeltävänä päivänä.

2. Täytä ja kastele istutusruukut valmiiksi.

3. Tartu taimen lehtiin sormilla ja irrota taimi kasvualustastaan. Varo, etteivät hennot juuret vaurioidu. Käytä apuna istutuspuikkoa tai puutikkua.

4. Älä taita juuria. Tarvittaessa leikkaa niitä lyhyemmiksi.

5. Tee taimelle kolo multaan ja aseta se hieman (noin 0,2-1 cm taimen koon mukaan) syvemmälle kuin mitä se oli kylvöastiassa. Jos laitat samaan astiaan useamman taimen, jätä istutusväliksi 5–10 cm.

6. Tiivistä multa kevyesti taimen ympäriltä.

7. Kastele sumuttamalla haalealla vedellä. Pidä taimet kosteana.

8. Laita taimet valoisaan, mutta ei paahteiseen paikkaan (+ 15–18 astetta). Jos peität koulitut kasvit esimerkiksi harsokankaalla, käytä tukikeppejä, etteivät hennot kasvialut taitu.

 

Näin istutat taimet lopulliseen kasvupaikkaansa

Siirrä kasvit avomaalle tai parvekkeelle touko-kesäkuussa. Ikkunaviljelmille riittää luonnonvaloa jo maaliskuussa, mutta suojaa ne kuitenkin paahteelta.

1. Aloita taimien karaiseminen ulkoilmaan touko-kesäkuun vaihteessa viimeistään viikko ennen ulosistutusta, ettei kasvu pysähdy rajun muutoksen takia. Siirrä taimet ulos aamulla puolivarjoon ja takaisin sisään illalla. Totuta kasvit vähitellen ja käytä apuna peiteharsoa.

2. Kastele taimet hyvin edellisenä päivänä ennen ulosistutusta. Voit käyttää esikasvatuksessa turveruukkuja, jotka voit istuttaa taimen mukana kasvualustaan. Maatuvan ruukun voi tehdä myös esimerkiksi talouspaperirullasta.

3. Seuraa lämpötiloja ja suojaa taimet tarvittaessa hallaharsolla. Hallaa voi tulla vielä kesäkuun alussakin.