Joulukuusen hoito-ohje

Oikein sulatettu ja hyvin kasteltu kuusi säilyy joulusta loppiaiseen. Joulun jälkeen kuusesta syntyy vaikka hyvää kompostin kuiviketta.

 Näin tunnistat hyvän kuusen:

  • Joulukuusi on tuuhea ja sopusuhtainen.
  • Neulaset istuvat oksassa tukevasti eivätkä irtoa kosketuksesta tai kevyesti tukistamalla.
  • Neulaset ovat tasavärisiä ja tuoreen vihreitä, eikä niissä saa näkyä laikkuja tai pisteitä.

Kotimainen kuusi on ekologinen vaihtoehto, koska sitä ei ole kuljetettu pitkiä matkoja. Tuoreena ostettu metsäkuusi kestää helposti loppiaiseen, kunhan sitä kastellaan uskollisesti eikä pidetä lämmönlähteiden, kuten takan ja pattereiden äärellä.

Hillityn hopeaoksaisen, tuuhean joulukuusen saa serbiankuusesta. Vaihtelunhaluinen valitsee joulupuuksi kuusen sijaan metsämännyn. Muita vaihtoehtoja ovat muun muassa okakuusi, mustakuusi, palsamipihta, lännenpihta ja siperianpihta. Pihdoissa on voimakas, hyvä tuoksu. Okakuusi on pistäväntuntuinen terävine neulasineen, hopeainen ja tiivis. Mustakuusi on kompakti ja melko pienineulasinen.

Tuoreena ostettu metsäkuusi kestää helposti loppiaiseen, kunhan sitä kastellaan uskollisesti eikä pidetä lämmönlähteiden, kuten takan ja pattereiden äärellä.

 

Joulukuusen hoito

  1. Säilytä joulukuusi viileässä, esimerkiksi parvekkeella tai pihalla pakkasessa, aina koristelua edeltävään päivään saakka.
  2. Nosta kuusi sisälle sulamaan vuorokautta ennen koristelua. On hyvä, jos tila on huonelämpötilaa viileämpi. Laita puu sulamisen ajaksi ämpäriin, jossa on viileätä vettä. Sulata kuusta noin kahdeksan tuntia.
  3. Kun puu on sulanut, mittaa huoneen korkeus ja päätä, paljonko kuusta sahataan jalasta, jotta se näyttää hyvältä ja mahtuu jalkaan. Tee rungon kantaan tuore, siisti imupinta: sahaa kannasta pala pois tai veistä kantaa puukolla, niin että kuusi pääsee imemään hyvin vettä.Älä poista kuorta kannasta, koska kuusi tarvitsee myös kuorta veden ottoon. Hyvässä joulukuusen jalassa on riittävän syvä vesisäiliö, ja siihen on helppo kaataa vettä. Kuusenjalkaa ostaessasi tarkista, että se on tukeva ja riittävän painava, ja että siinä riittää säätövaraa eripaksuisille kuusille. Esimerkiksi serbiankuusen runko voi olla hyvin paksu.
  4. Joulukuusi tarvitsee vettä jopa kolme litraa päivässä. Anna kuuselle vettä joka päivä. Voit myös suihkuttaa vettä neulasille sumutepullolla. Jos kuusen kanta pääsee kuivumaan vaikka vain kerrankin, kuusi ei enää ime vettä.

Joulun jälkeen

Kuusen saa siististi ulos talosta lakanaan, huopaan, mattoon tai sanomalehtiin käärittynä. Hävitä kuusi taloyhtiön ohjeiden mukaan.

Omakotipihassa runko kannattaa pätkiä polttopuuksi ja oksat hakkeeksi. Oksilla voi suojata kevätahavalta arkoja havukasveja, kuten tuijia ja kartiovalkokuusia, ja helposti kevätauringossa kärähtäviä koristepensaita, esimerkiksi mahonioita, alppiruusuja ja muita ainavihantia kasveja.

Ohuimmat oksat voi laittaa suoraan kompostoriin, tai pätkiä niitä ensin hieman oksasaksilla. Oksat voi ajaa myös oksasilppurin läpi. Syntynyt hake sopii katteeksi esimerkiksi alppiruusuille tai havu- tai pensasryhmiin. Haketta ei kuitenkaan laiteta katteeksi tuoreeltaan, vaan se varastoidaan ilmavasti kasassa – jätesäkissä hake homehtuu – vuoden verran. Tuore hake kuluttaa maan typpivaroja eikä ole hyväksi typennälkäisille, kasvaville kasveille.