Käymälän perustaminen

Käymälän perustaminen

Oikein rakennettu ulkohuussi on käytössä hajuton ja viihtyisä. Lue käymälän rakentamiseen, asentamiseen ja laitevalintoihin liittyvät vinkkimme, jotta käymäläsi toimii niin kuin pitääkin.

  • Käymälä on sijoitettava riittävän kauas asuinrakennuksesta hajuhaittojen ehkäisemiseksi.
  • Pohjan tulee olla tiivis ja estää mahdollisten valumien pääsy vesistöön ja maaperään. Tämä pystytään varmistamaan käyttämällä kompostoivia ja erottelevia käymälöitä niiden käyttöohjeiden mukaisesti. Tällöin myös sisäilman kierto on asetusten mukainen.
  • Onnistuneen paikan valinnan jälkeen nopein ja helpoin tapa on valita elementtirakenteinen käymälärakennus, jonka pystytys yleensä käy muutamassa tunnissa. Rakennuksia on useampaa eri kokoa ja ne on yleensä suunniteltu sopimaan yhteen tietyn käymälälaitteen kanssa. Muista huomioida käymälärakennuksen mitoitus, onko kyseessä korkeampi vaiko matalampi käymälälaite, tarvitaanko rakennukseen korotusta, pitääkö käymälälaite upottaa lattian läpi vai sijoitetaanko suoraan lattialle.
  • Rakennuksen kannakepuiden alle kannattaa laittaa muutama betonilaatta tai vastaava, jotta ilma kiertäisi rakennuksen alla. Tämä lisää rakennuksen käyttöikää. Ennen asennusta tarkista myös alustan tasaisuus. Tämän jälkeen nostellaan elementit paikoilleen ja liitetään toisiinsa kokoonpano-ohjeen mukaisesti.
  • Rakennukset myydään puuvalmiina, joten lopuksi pääset maalaamaan mökin mieleiselläsi värillä.

Oman kunnan rakennusvalvonta on velvoitettu antamaan lisätietoa ja ohjeita rakennus- ja ympäristömääräyksiin liittyvissä asioissa.