Korjaa sato kasvihuoneesta

Korjaa sato kasvihuoneesta

Oman sadon kasvattaminen nostaa suosiotaan jatkuvasti. Kasvihuone mahdollistaa monenlaisen viljelyn toukokuusta lokakuuhun. Pitkän kasvukauden ansiosta kasvihuoneessa onnistuu myös monien sellaisten vihannesten kasvattaminen, jotka eivät muuten menestyisi Suomen ilmastossa.

Omassa kasvihuoneessa kasvaneet tuoreet tomaatit, kurkut, paprikat ja yrtit maistuvat kaikkein maukkaimmilta. Niiden lisäksi kasvihuoneessa voi kasvattaa myös eksoottisempia herkkuja kuten chiliä, munakoisoa ja vesimelonia. Kasvihuone on myös mainio kesäsiirtola monille huonekasveille, jotka sitten palaavat syksyllä virkistäytyneinä takaisin ikkunalaudalle.

Valmis kasvihuonepaketti helpoin

Vaivattomimmin harrastuksessa pääsee alkuun valitsemalla valmiin kasvihuoneen. K-raudan runsaasta valikoimasta löytyy monenkokoisia kasvihuoneita, joiden neliömäärä vaihtelee noin viidestä neliöstä ylöspäin. Esimerkiksi Vitavian tuotteissa on tarjolla monta erilaista vaihtoehtoa, joista kotipuutarhuri voi valita itselleen sopivimman.

Kasvihuone kestää käytössä kymmeniä vuosia, joten tilantarve kannattaa miettiä tarkkaan sopivaa kasvihuonetta valittaessa. Kasvihuoneen kokoon vaikuttaa, mitä kasveja viljellään, millainen kasvualusta valitaan ja kuinka paljon satoa halutaan.

Jos kasvihuoneeseen halutaan tilaa myös työskentelyyn, oleskeluun sekä ruukkujen tai vaikka kesäkalusteiden säilytykseen, tilantarve lisääntyy entisestään.

Kausi alkaa maaliskuussa

Syksy on hyvä ajankohta kasvihuoneen pystyttämiseen. Kun kasvihuone on valmis jo maaliskuussa, pääsee kylvöt aloittamaan heti maan sulettua.

Kasvihuone tulee sijoittaa mahdollisimman lujalle ja tasaiselle alustalle. Erityisesti varhaisviljelyssä pohjan lämpöeristys on tärkeää. Rakentamalla perustan kevytharkoista ja käyttämällä eristeenä styrox-levyä ja sen päällä muovikalvoa kasvualustan pohjassa, saadaan hyvä eristystulos.

Kasvihuonetoimittajalta saa aina yksityiskohtaiset rakennus- ja asennusohjeet, joiden mukaan kasvihuoneen pystytys onnistuu omatoimisesti. Esimerkiksi Vitavian tuotteissa galvanoidusta teräksestä valmistetut sokkelit helpottavat ja nopeuttavat perustuksen valmistamista.

Kausikasvihuoneiden yleisin runkomateriaali on helppohoitoinen ja säänkestävä alumiini, joka pysyy moitteettomana vuodesta toiseen.

Valitse aurinkoinen paikka

Kasvihuoneelle kannattaa valita paikka, joka on aurinkoinen aamuisin ja iltaisin, mutta varjoinen päivän paahteisimpaan aikaan. Ihanteellista olisi, jos kasvihuoneelle löytyisi paikka pihapuun läheltä, missä puun oksat varjostavat huonetta pahimman paahteen aikana.

Kasvihuoneen katteeksi voi valita joko lasit tai kennolevyt. Lasin etuna on sen hyvä valonläpäisykyky ja helppohoitoisuus. Kennolevyt ovat puolestaan lämmöneristykseltään parempia, eivätkä rikkoudu yhtä helposti. Suosittua onkin asentaa seinät lasista ja katto kennolevystä.

Tuuletusta tarvitaan kasvihuoneessa päivittäin. Tuuletusta voi täydentää lisäämällä tuuletusluukkujen määrää tai asentamalla tuuletussäleikön kasvihuoneen seinään. Tuuletusluukkuihin kannattaa hankkia lisäksi automaattinen luukunavaaja, joka avaa luukut automaattisesti, jos lämpötila nousee korkeaksi omistajan ollessa poissa kotoa.

Automatiikasta helpotusta kasteluun

Pienessä kasvihuoneessa kasvien kastelu onnistuu helposti kastelukannulla. Automatiikka kuitenkin helpottaa kasvihuoneen käyttöä ja viljelyä. Kasvihuoneeseen on esimerkiksi mahdollista hankkia kastelujärjestelmä, jonka ansiosta voi huoletta lähteä vaikka lomamatkalle kastelun hoituessa automatiikan avulla. Kasteluun voidaan yhdistää myös lannoitus.

Kylmien kesäöiden varalta kasvihuoneeseen kannattaa lisäksi asentaa lämmityslaite tai lamppu tasaamaan lämmönvaihteluita. Kasvukauden alussa voi kasvihuoneenkin hyllylle varata paketin peiteharsoa. Varjostusverho puolestaan suojaa kasveja kesähelteillä.

Muita kasvihuoneessa tarvittavia lisävarusteita ovat erilaiset hyllyt, tukeva ja tilava työskentelytaso sekä erilaiset taimien tukemiseen tarkoitetut välineet. Näitä voi kätevä tarhuri valmistaa itsekin. Lisäksi huoneeseen tarvitaan lämpömittari ja kosteusmittari.

Hyödynnä koko tila

Kasvihuoneessa taimet kannattaa istuttaa melko tiheään, jotta koko tilan saa hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti. Kasvihuoneessa käytetään hyvälaatuista, peruslannoitettua puutarhamultaa, joka vaihdetaan tuoreeseen parin vuoden välein. Kasvupenkissä multakerroksen tulisi olla 60 senttiä paksu.

Tilankäytön maksimoimiseksi osa kasvihuoneen lajeista kannattaa kasvattaa maassa, osa köynnöksinä ja osa amppeleissa. Tilaa ei kannata tuhlata kesällä avomaalla menestyville lajeille, kuten porkkanalle tai sipulille. Kesäkukkien taimet voi esikasvattaa toukokuussa kasvihuoneessa, jonka jälkeen ne kannattaa siirtää ulos.

Tutustu Vitavian kasvihuonemallistoon.

Katsele Vitavian ohjevideoita YouTubessa.