Pihakivistä terassi ja polkuja puutarhaan

Pihakivistä terassi ja polkuja puutarhaan

Pihakivistä ja -laatoista syntyy helposti puutarhaan upea kulutusta kestävä terassi, patio tai vaikka näyttäviä polkuja. Lue ohjeet, valitse mielesi kivet ja toteuta omalla pihallasi!

Suomalaiset pihakivet ja laatat on suunniteltu Pohjolan vaativiin sääolosuhteisiin. Pihakiveys on huoleton pitää kunnossa, sillä sen voi lakaista ja huuhtoa puutarhaletkulla tai pestä perusteellisesti painepesurilla. Materiaali kuivuu nopeasti pesun jäljiltä, ja auringon lämmittämä pinta on myös mukava jalan alla. 

Pihakivistä tai laatoista ladottu terassi

Kivistä tai laatoista ladottu terassi voi olla toteutukseltaan yksinkertaisen tyylikäs tai taidokkaasti kuvioitu ja sommiteltu. Kiveyksien pyöreät ja kaarevat muodot ja erilaiset ladontamallit elävöittävät pihatasanteita.

Huomioi nämä tehdessäsi kiviterassia:

  • Huolellisesti tehdyt pohjatyöt varmistavat kestävän kiveyksen. Huolehdi, että kivetys tai laatoitus on pitävällä perustalla, eikä routa pääse liikuttelemaan terassin pintaa. Tutki maaperän laatu ennen laatoituksen aloitusta; painuva maa-aines (esim. savi ja hiesu) tulee poistaa noin 50 cm syvyydeltä ja korvata routimattomalla kiviaineksella.
  • Perustamistöihin kuuluu tarvittaessa myös salaojitus, jotta hulevedet saadaan johdettua hallitusti terassin ympäristöstä pois. Huomioi tarvittavat kaadot ja kallistukset, jotta vesi ohjautuu poispäin esim. viereisten rakennusten perustuksilta. Levitä kantavien kerroksien päälle asennushiekkakerros.
  • Kivipihan asennus onnistuu helposti myös kotinikkarilta, kunhan perustukset ovat kunnossa. Isommat ja haastavimmat työt kannattaa teettää ammattilaisella. Tarkkoja pihakivien ja -laattojen asennusohjeita löydät valmistajien verkkosivuilta.

Pihakivistä tai laatoista tehtyä terassia on mahdollista myös tarpeiden muuttuessa jatkaa tai muuttaa jo olemassa olevien kivien ladontaa. Pihakivistä ja laatoista syntyy myös kauniita kulkuväyliä terassilta pihan muille alueille sekä kivistä löytyy malleja, joilla voidaan siistiä pihan pengerryksiä ja muureja tai rajata vaikka kukkapenkkejä.

K-raudasta löydät pihakiviä seuraavilta kotimaisilta valmistajilta: Lakka, HB ja Lujabetoni.

Kokeile luonnonmukaista liuskekiveä


Vapaamuotoisilla liuskekivillä terassin tai kulkuväylän kiveys onnistuu ilman massiivisia pohjatöitä, sillä liuskekiveys kestää hyvin routimista. Mikäli liuskekivet saavat hieman elää maan routimisen mukana, niin vain noin 20 cm maankerroksen poistaminen riittää. Myös liuskekiveä käyttäessä tulee kuitenkin huomioida vesien johtaminen pois esim. rakennusten perustuksilta.

Vapaamuotoisten ja näyttävän liuskekivien asentamisen voi hoitaa itse, sillä kivien latomisen voi tehdä juuri niin tarkasti kuin itse haluaa.

Liuskekiviä saa myös muotoon sahattuina. Sahattujen liuskekivilaattojen etuna on kapeat saumat ja tasainen pinta, joten niitä käytetään usein kalusteryhmien alla. Vapaamuotoiset liuskekivilaatat sopii paremmin luonnon ympäristöön, sahatut laatat moderniin ja rakennettuun ympäristöön. 

Vinkki: Liuskekiveä voi muotoilla helposti tavallisella timpurinvasaralla. Kiveä lyödään napakasti reunasta, jolloin kivi muotoutuu. Näin saumoista saadaan tehtyä kapeat. Muista varata kiveä riittävästi sillä kiven muotoilu ja kapea sauma lisää tarvittavaa kivimäärää n. 20%.

K-raudasta löydät kotimaiset Liuskemestarien kivet.

Katso videolta, kuinka pihakivipaketista syntyy liuskekivetys keinun alle:

Ota yhteyttä lähimpään K-rautaan ja pyydä tarjous pihasi kiveyksistä. Malleja ja vaihtoehtoja on todella runsaasti. Tarvittaessa saat myös apua projektisi koko kokonaisuuden suunnitteluun esim. varaamalla ajan kauppaan.