Suunnittele ensikesän istutukset!

Suunnittele ensikesän istutukset!

Kesä tulee talven keskelle, kun suunnittelet tulevan kesän istutukset ja kylvöt etukäteen valmiiksi.

Tiesitkö:

Vihannesten ja kukkien aikainen sato ja kukoistus vaativat esikasvatusta. Tammi-helmikuussa on hyvä hetki suunnitella tulevan kesän kasvivalinnat ja aloittaa kylvöt.

Näin pääset alkuun:

  • Suunnittele huolellisesti, sillä osa vaatii pitkän kasvuajan
  • Aloita esikasvatus tammi-helmikuussa
  • Kylvä  vähän kerrallaan, saat herkkuja läpi kesän
  • Käytä oikeaa multaa

 

Yrttejä, kasviksia, juureksia...

Omalla pihalla on mukavaa kasvattaa kesäkeittiön herkkuja varten kasviksia, juureksia ja yrttejä. Suunnittelu kannattaa tehdä ajoissa, sillä osa vaatii pitkän kasvuajan. Yrttipuutarhan voi toki perustaa vaikka heti keittiöön.

Pitkän taimikasvatusajan (6–13 viikkoa) vaativat muun muassa rosmariini, purjo, jättisipuli, tomaatti, paprika, chili, juuriselleri, rakuuna ja meirami. Kylvä nämä lajit viimeistään maaliskuun alussa.

 

Suoraan avomaalle voit kylvää esimerkiksi salaatit, persiljan ja porkkanan. Sopiva hetki kylvämiselle on, kun maa on sulanut, hieman lämmennyt ja kuivahtanut. Voit kylvää suoraan kasvimaalle yleensä vasta kesäkuun alussa tai lämpimillä paikoilla aikaisintaan toukokuun lopussa.

Sopiva hetki kylvämiselle on, kun maa on sulanut, hieman lämmennyt ja kuivahtanut.

 

Jokaisen kasvin sopivin kylvöaika on merkitty siemenpussiin. Odota arkojen lajien, kuten papujen kylvöä niin kauan, että maa on lämmennyt kunnolla ja yöhallat ovat menneet ohi. Eri salaatteja kannattaa kylvää vähän kerrallaan, esimerkiksi parin viikon välein. Tällä tavoin saat herkullisia ja monipuolisia salaattiaineksia läpi kesän

Kukoistavat kesäistutukset

Suunnittele kesäkukkaistutukset huolella. Hahmottele uusia kukkaryhmiä ja hanki siemenet. Kylvä ja kasvata kukkataimia vihannesten tapaan. Kukista pitkän kasvuajan tarvitsevat mm. pelargoni ja orvokki.

Jos et jaksa kasvattaa kaikkia taimia alusta asti, hahmottele paperilla ostettavien taimien istutussuunnitelmat. Näin saat laskettua taimimäärät valmiiksi jo ennen myyntipaikkojen avautumista.

Välillä kannattaa kokeilla myös uudempia lajikkeita. Värien ja muotojen keskinäinen tasapaino tuo moni-ilmeisyyttä puutarhaan. Samalla saat itse uusia viljelykokemuksia.

Valitse multa oikein

Käytä kylvöihin taimi- tai kylvömultaa, jossa on vähän hiekkaa ja niukasti ravinteita. Hiekka tekee mullan kuohkeammaksi ja ilmavammaksi, jolloin hennoilla juurilla on helpompi juurtua kasvualustaan.

Sopiva ravinnetasapaino puolestaan estää osmoosin kääntymistä väärään suuntaan. Näin pienten taimien veden ja ravinteiden saanti juurten kautta toimii halutulla tavalla. Käytä vasta suuremmille taimille runsasravinteista multaa.