10 vinkkiä kompostointiin

10 vinkkiä kompostointiin

Talous- ja puutarhajätteen kompostoimalla voi säästää jätemaksuissa. Mikä parasta prosessin lopputuloksena syntyy mainiota maanparannusainetta. Kompostointi on helppoa ja haasteet voitetaan pienellä perehtymisellä asiaan. Lue 10 vinkkiä onnistuneeseen kompostointiin.

  1. Kompostoinnissa luodaan jätteitä hajottaville pieneliöille hyvät toimintaolosuhteet. Perusvaatimuksina ovat oikea hiili/typpi-suhde, hapen ja kosteuden riittävä saanti sekä oikea lämpötila.
  2. Kompostorin voi rakentaa itse tai ostaa valmiina. Yhden perheen talous- ja puutarhajätteitä varten tarvitaan vähintään 400 litran kompostori, mutta pelkille talousjätteille riittää noin 200 litraa.
  3. Hyvä ja käytännöllinen valinta kompostoriksi on ympärivuotiseen kompostointiin soveltuva lämpökompostori, jonne voi laittaa sekä talous- että puutarhajätettä.
  4. Kompostorista pitää olla vähintään 15 m etäisyys lähimpään talousvesikaivoon. Ilman naapurin suostumusta ei kompostoria saa sijoittaa 5 m lähemmäs naapurin rajaa.
  5. Syksyllä puutarhajätettä syntyy runsaasti, etenkin jos pihassa on paljon lehtipuita. Lehdet voi kompostoida lehtikompostikehikossa ja pienet määrät lämpökompostorissa.
  6. Kompostori pidetään ilmavana lisäämällä sinne esim. kompostikuiviketta sekä sekoittamalla sitä noin kerran kuukaudessa. Talvella kannattaa sekoittaa harvemmin kuin kesäaikana, sillä sekoittaminen jäähdyttää kompostia.
  7. Jos kompostorin lämpötila pääsee laskemaan liian alas, voi sitä lämmittää kuumalla vedellä sekä virkistää toimintaa erillisellä kompostiheräteaineella.
  8. Kompostori tyhjennetään viimeistään silloin, kun se on täynnä (aikaisintaan noin kahden kuukauden kuluttua kompostoinnin aloittamisesta).  Jos jätettä on syntynyt paljon, kannattaa massaa jälkikompostoida esim. puukehikossa, jonka pohjalle on laitettu kerros risuja.
  9. Kompostimulta on valmista, kun se on mullan näköistä ja tuoksuista, siinä on kompostilieroja, eikä siinä ole näkyviä kappaleita. Hyvä merkki on myös se, että kompostin lämpötila ei enää nouse, vaikka sitä sekoitetaan.
  10. Valmis kompostimulta soveltuu parhaiten pitkäkestoiseen maanparannukseen ja monivuotisten istutusten kuten puiden ja pensaiden ravinnevarastoksi.

 

 

      Katso kaikki K-raudan kompostorit >>