Hiirien ja muiden tuholaisten torjunta

Pieneläimet aiheuttavat kiusallisia tuhoja sisätiloissa ja puutarhassa. Torjunta on tehtävä oikein ja ajoissa.

Viilenevät säät houkuttelevat monet tuhoeläimet lämpimiin ja suojaisiin paikkoihin. Varastot, kesämökit, jopa asuinrakennukset ovat otollisia kohteita hiirille, rotille, muurahaisille ja muille pieneläimille.

Jyrsijät voivat aiheuttaa lukuisia ongelmia, kuten:

  • elintarvikkeiden, vilja- ja rehuvarastojen saastuttaminen
  • tarttuvien sairauksien levittäminen ihmisiin ja kotieläimiin
  • sähkökatkot, oikosulut, tulipalot, tuotannonkeskeytykset
  • kiinteistöjen rakenteiden rikkominen

Ongelmien välttämiseksi kannattaa kiinnittää huomiota sekä ennakoivaan jyrsijätorjuntaan että tehokkaaseen torjuntavälineiden käyttöön.
Ennalta ehkäisevänä toimenpiteenä asuinkiinteistöissä on pidettävä talousjätteet ja kompostit rotanpitävissä astioissa. Lisäksi on tarkistettava rakennuksen tiiviys eli pienetkin kolot kannattaa peittää tiheäsilmäisellä rautalankaverkolla. Jos jyrsijät varotoimista huolimatta tunkeutuvat sisätiloihin, täytyy käyttöön ottaa järeämmät keinot. Vaihtoehtoina tällöin on kemialliset torjunta-aineet, elektroniset karkoittimet tai mekaaniset pyydykset.

Kemiallinen torjunta eli jyrsijämyrkyt

Suomessa myytävät jyrsijämyrkyt ovat ns. antikoagulantteja, jotka vaikuttavat veren hyytymismekanismiin. Jyrsijöille hyvin maittava syötti saattaa kelvata myös muille kuin kohde-eläimille, joten syötit on aina sijoitettava niille tarkoitettuihin syöttilaatikoihin.

Tuotevinkki: RATAK -hiiribaari on tehokas kemiallinen apu hiirien ja rottien torjuntaan asunnoissa, kesämökeillä, varastoissa tai maatiloilla. Kauraryynisyöttiä käytetään hiiribaarissa sellaisenaan vähintään 10 vuorokautta. Tai  Racumin Pasta G on nykyaikainen jyrsijöidentorjunta-aine, joka on tehokas mutta entistäkin turvallisempi ei-kohde-eläimille.

Elekroniset karkoittimet

Elektroniset karkoittimet pitävät jyrsijät loitolla sisätiloista pistorasiaan asennettavan äänitekniikan avulla. Ääni karkottaa ainoastaan jyrsijät – ihmiset, kissat ja koirat eivät sitä kuule.

Tuotevinkki: Silverlinen turvallisissa ja helppokäytöisissä karkoittimissa on kaksi vaihtoehtoa; HIIRETÖN & ROTATON n. 50 m²:n alalle tai HIIRETÖN & ROTATON 200 m² :n alalle. Laitteiden sähkömagneettiset pulssit kulkeutuvat sähköjohtoja pitkin rakennuksen eri puolille.

Mekaaniset pyydykset

Perinteiset hiirenloukut ovat edullinen vaihtoehto myrkyille ja elektronisille karkoittimille. Loukkupyynnissä voidaan käyttää joko ns. tappoloukkuja tai elävänä pyydystäviä loukkuja. Mekaaniset pyydykset on muistettava tarkistaa vähintään kerran päivässä.

Tuotevinkit: HIIRENPYYDYS SUPER CAT CATCH ALIVE pyydystää hiiren elävänä loukun sisään, josta se voidaan vapauttaa takaisin luontoon. HIIRENLOUKKU GILJOTTI 802P ei aiheuta eläimelle turhaa kärsimystä, koska se laukeaa heti eläimen vetäessä syöttiä.

Puoden rungot suojaan

Ennen pysyvän ja paksun lumipeitteen tuloa on hyvä aika suojata myös puiden rungot talven jyrsijöiltä. Toimivimmat suojaukset ovat rungon ympärille laitettavat verkot ja muovispiraalit eli suojanauhat.