Puutarhatrendit 2018

Violetit vihannekset, hyönteishotellit ja oma vihannestarha - lue, mistä puutarhoissa innostutaan juuri nyt! Trendit listasi bloggaaja Sanna Rasku.

  1. Puutarha on osa kotia. Pihaa ajatellaan yhä enemmän sisustuksellisena kokonaisuutena. Se ei muodostu vain kasveista ja istutuksista, vaan myös kalusteista, katetuista tiloista, terasseista ja erilaisista materiaaleista ja pinnoista.
  2. Oma tyyli jatkuu sisältä ulos. Monet sisustavat kotinsa harkiten, ja nyt sama tyyli jatkuu yhä selkeämmin myös ulkotiloissa kalusteissa, tekstiileissä ja piensisustusesineissä. Ulos rakennetaan asetelmia tasoille ja seinille maljakoiden, vatien ja luonnonmateriaalien avulla.
  3. Wabi-sabi. Japanista lähtöisin oleva sisustustyyli siirtyy ulos. Wabi-sabi-ajattelussa arvostetaan epätäydellisyyttä, sallitaan virheet ja keskeneräisyys. Elämisen jäljet saavat näkyä. Puutarhassa otetaan mallia niityistä ja suositaan esimerkiksi monilajisia kukkapenkkejä ja heiniä.
  4. Hyönteishotellit. Hyönteisiä halutaan nyt houkutella pihaan ja ymmärretään niiden merkitys ekosysteemille. Hyönteiset hoitavat pihaa, parantavat elinympäristöä ja osallistuvat biologiseen torjuntaan. Rakennettujen hyönteishotellien lisäksi suositaan perhosia kerääviä kasveja.
  5. Oman ruoan kasvattaminen. Yhä useampi haaveilee tai toteuttaa keittiöpuutarhan – isosti tai pienesti ruukuissa, viljelylaatikoissa tai kasvihuoneessa. Tarjolla on yhä helpompia ratkaisuja hyötyviljelyyn. Proteiinikasvit, kuten pavut, herneet, parsakaali ja pinaatti, kasvattavat suosiotaan.
  6. Violetit vihannekset. Pantonen vuoden 2018 väri on ultravioletti, ja se näkyy myös kasveissa. Munakoison ja punakaalin rinnalla esimerkiksi herneet, pavut, porkkanat ja kukkakaalit ovat nyt violetteja.

Trendit listasi bloggaaja, visualisti ja puutarhatieteiden maisteri Sanna Rasku, joka sisustaa ja stailaa Porin asuntomessuilla K-Raudan talokohteen Casa Terden upeat terassit. Seuraa Sanna Raskun Kukkala-blogia.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 0 Ei 0