Lämmitys ja ilmanvaihto 1960-luvun talossa

Lämmitys ja ilmanvaihto 1960-luvun talossa

1960-luvun taloissa oli usein öljy- tai puukattila ja lämmönjakotapana vesikiertoiset patterit.Kattila on yleensä jo kertaalleen uusittu. Yli 20 vuotta vanha öljylämmityskattila kannattaa usein jo uusia. Öljypolttimen elinkaari on noin 15-20 vuotta. Hyviä vaihtoehtoja ovat lämpöpumppu- ja hybridijärjestelmät.

Jos asut 1960-luvun omakotitalossa, päivitä sen lämmitysjärjestelmä. Harkitse koneellisen ilmanvaihtojärjestelmän asentamista suuremman remontin yhteydessä.

Aina 1980-luvun loppuun painovoimainen ilmanvaihto oli yleisin ilmanvaihtotapa. Se perustuu lämpötilan ja tuulen aiheuttamiin paine-eroihin sisä- ja ulkoilman välillä. Ilmanvaihdon ilmavirrat vaihtelevat kuitenkin sääolosuhteiden mukaan: kylmällä säällä ilmanvaihto on suurimmillaan ja lämpimällä säällä usein riittämätön. Sen avulla onkin vaikea toteuttaa hyvää sisäilmastoa energiatehokkaasti. Ruoanlaitto vaatii usein erillisen jasuoran poistoilmaratkaisun.

Jos ikkunat ja ovet olivat kiinni, korvausilmaa saatiin erilaisten rakojen kautta. Korjattaessa1960-luvun taloa energiatehokkaammaksi on aina samalla varmistettava ilmanvaihdon riittävyys. Suunnitteluvaiheessa ilmanvaihdon riittävyydestä kannattaa keskustella IV-suunnittelijan ja hyvin vanhojen talojen kohdalla myös perinnerakentamisen asiantuntijan kanssa. Tiiviiksi kuunnostettu vanha rakennus ei enää kierrätä ilmaa normaalilla tavalla, asumismukavuus laskee ja kosteusvaurioiden riski kasvaa. Julkisivuremontin yhteydessä taloon asennetaan ainakin raitisilmaventtiilit.

1960-luvulta lähtien yleistyneessä koneellisessa poistoilmanvaihdossa käytetty ilma poistetaan puhaltimen avulla. Korvaus ilman otetaan ulkoilmaventtiilien tai ikkunarakojen kautta. Ongelmana on huono energiatehokkuus ja varsinkin pakkassäässä kuiva sisäilma sekä vedontunne. Suuremman remontin yhteydessä poistoilmanvaihto kannattaa korvata tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustetulla koneellisella ilmanvaihdolla. Näin varmistetaan riittävä ilmanvaihto aikaisempaa energiatehokkaammassa talossa.


Lue lisää 1960-luvun taloista.

Lue lisää  ja tutustu K-raudan lämmitys- ja ilmanvaihtotoimittajiin

Sinua voisi kiinnostaa myös:

{{item.Text}} {{item.Text}}

{{item.Description}}

{{item.AdditionalLink.Text}}