Lämmitys ja ilmanvaihto 1970-luvun talossa

Lämmitys ja ilmanvaihto 1970-luvun talossa

1970-luvun taloissa oli usein öljy- tai puukattila ja lämmönjakotapana vesikiertoiset patterit. Kattila on yleensä jo kertaalleen uusittu. Yli 20 vuotta vanha öljylämmityskattila kannattaa usein jo uusia. Öljypolttimen elinkaari on noin 15-20 vuotta. Hyviä vaihtoehtoja ovat lämpöpumppu- ja hybridijärjestelmät.

Jos asut 1970-luvun omakotitalossa, päivitä sen lämmitysjärjestelmä. Harkitse koneellisen ilmanvaihtojärjestelmän asentamista suuremman remontin yhteydessä. Ilmanvaihdon toimivuudesta on varmistuttava, kun rakenteiden tiiviyttä ja lämmöneristävyyttä parannetaan.

Aina 1980-luvun loppuun painovoimainen ilmanvaihto oli yleisin ilmanvaihtotapa. Se perustuu lämpötilan ja tuulen aiheuttamiin paine-eroihin sisä- ja ulkoilman välillä. Ilmanvaihdon ilmavirrat vaihtelevat kuitenkin sääolosuhteiden mukaan: kylmällä säällä ilmanvaihto on suurimmillaan ja lämpimällä säällä usein riittämätön. Sen avulla onkin vaikea toteuttaa hyvää sisäilmastoa energiatehokkaasti. Ruoanlaitto vaatii usein erillisen ja suoran poistoilmaratkaisun.

Jos ikkunat ja ovet olivat kiinni, korvausilmaa saatiin erilaisten rakojen kautta. Korjattaessa 1960-luvun taloa energiatehokkaammaksi on aina samalla varmistettava ilmanvaihdon riittävyys. Suunnitteluvaiheessa ilmanvaihdon riittävyydestä kannattaa keskustella IV-suunnittelijan ja hyvin vanhojen talojen kohdalla myös perinnerakentamisen asiantuntijan kanssa. Tiiviiksi kuunnostettu vanha rakennus ei enää kierrätä ilmaa normaalilla tavalla, asumismukavuus laskee ja kosteusvaurioiden riski kasvaa. Julkisivuremontin yhteydessä taloon asennetaan ainakin raitisilmaventtiilit.

1960-luvulta lähtien yleistyneessä koneellisessa poistoilmanvaihdossa käytetty ilma poistetaan puhaltimen avulla. Korvaus ilman otetaan ulkoilmaventtiilien tai ikkunarakojen kautta. Ongelmana on huono energiatehokkuus ja varsinkin pakkassäässä kuiva sisäilma sekä vedontunne. Suuremman remontin yhteydessä poistoilmanvaihto kannattaa korvata tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustetulla koneellisella ilmanvaihdolla. Näin varmistetaan riittävä ilmanvaihto aikaisempaa energiatehokkaammassa talossa.Monissa tämän aikakauden taloissa on koneellinen poistoilmanvaihto. Siinä käytetty ilma poistetaan puhaltimen avulla ja korvausilma otetaan ulkoilmaventtiilien tai ikkunarakojen kautta. Ongelmana on huono energiatehokkuus ja varsinkin pakkassäässä kuiva sisäilma sekä vedontunne.

Rakenteiden tiiveyttä parannettaessa korvausilman määrä voi jäädä riittämättömäksi. Uusissa ikkunoissa voi olla tuloilmakanavat. Myös ulkoilmaventtiilien sijaintiin kannattaa kiinnittää huomiota.

1970-luvun taloissa voi olla lämmönjakojärjestelmänä käytössä Valmet Kotilämpö –ilmalämmitysjärjestelmä.  Järjestelmässä on samassa ilmanvaihtolaite ja kiertoilmapuhallin, joka puhaltaa lämpimän ilman lattiarakenteissa kulkevaan kanavistoon. Sieltä lämmin ilma siirtyy lattiatasosta lämmittämään huoneilmaa. Nämä laitteen alkavat olla tiensä päässä. Laitteistolle on olemassa uusi, korvaava laite.


Lue lisää 1970-luvun taloista.

Lue lisää  ja tutustu K-raudan lämmitys- ja ilmanvaihto toimittajiin

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä:

{{item.Text}} {{item.Text}}

{{item.Description}}

{{item.AdditionalLink.Text}}