Ikkunat ja ovet energiatehokkaiksi
Ikkunat ja ovet energiatehokkaiksi

Ikkunat ovat talon rakenteista eniten lämpöä hukkaava osa, joten niiden energiatehokkuuteen kannattaa panostaa. Lue miten saat talosi energiatehokkaammaksi.

Ikkunan U-, g- ja E-arvot

Ikkunan U-arvo kertoo energiamäärän, joka sen läpi energianhukkana siirtyy. Mitä pienempi U-arvo, sen paremmin ikkuna säästää lämpöä. Ikkunan auringonsäteilyn kokonaisläpäisykerroin g-arvo puolestaan kertoo, kuinka hyvin ikkuna läpäisee auringon säteilyenergiaa. Ikkunan laskennallinen E-arvo kertoo energiamäärän, minkä verran ikkuna vuosittain neliömetriä kohden kuluttaa. Mitä pienempi ikkunan E-arvo on, sen energiaa säästävämpi ikkunaratkaisu on kyseessä. Vanhemmissa kolmilasisissa ikkunoissa E-arvo on n. 200 kwh/m2/vuosi. Vanhojen kaksilasisten ikkunoiden E-arvo saattaa olla jopa 250-

300 kwh/m2/vuosi. Uusilla ikkunoilla vastaava arvo voi olla esim. alle 50 kwh/m2/vuosi. Parhaat ikkunat kuuluvat luokkaan Energiaikkuna™-luokkaan A++, A+ tai A huonoimman luokituksen ollessa G.

Energiatehokkaat ikkunat

Energiatehokkuudeltaan ja eristysominaisuuksiltaan parhaat avattavat ja kiinteät ikkunat kuulivat nykyisin jo energialuokkaan A++. Niiden E-arvo alle 50 kWh/m²/a ja U-arvo alle 0,65 W/m²K. Uudet avattavat ikkunat eristävät myös hyvin ääntä, mikä on tärkeä seikka meluisilla alueilla. Rakennusmääräyksissä uuden omakotitalon lämpimien tilojen ikkunoilta edellytetään yleensä vähintään U-arvoa 1,0 W/m²K.

Nykyaikaiset energiatehokkaat avattavat ikkunat ovat yleensä kolmi- tai nelilasisia ja kiinteät ikkunat kolmilasisia. Ikkunarakenteen: lasin, karmien ja puitteiden ilmantiiveys vaikuttaa ratkaisevasti koko rakennusosan energiatehokkuuteen. Ikkunavalmistajat ovat panostaneet uusien eristyslasielementtien, selektiivipinnoitteiden ja hyvin eristävien lista- ja puitemateriaalien kehittämiseen. Ikkunan selektiivipinnoite, läpinäkyvä metalli- tai metallioksidipinnoite, vähentää ikkunan lasien välistä lämpösäteilyä ja parantaa siten ikkunan lämmöneristävyyttä. Eristyslasien välitila täytetään ilmaa hidasliikkeisemmällä kaasulla, kuten argonilla. Energiatehokkaiden ikkunoiden eristyslasien välilistoina käytetään mm. komposiitti- tai ns. lämpömassavälilistoja. 

Uusiin ikkunoihin on valittavissa tehokas auringonsuoja, joka vähentää sisätilojen kesäaikaisen jäähdytyksen tarvetta ja siten osaltaan energiankulutusta.

Joidenkin energiatehokkaiden ikkunoiden huurtumisen aiheuttaa ikkunan ulkopintaan tiivistyvä kosteus. Se on peräsin ulkoilman kosteudesta ja sitä esiintyy, kun ikkunan ulkopinta pääsee jäähtymään ulkoilmaa kylmemmäksi. Huurtuminen on merkki ikkunoiden energiatehokkuudesta ja tiiveydestä, mutta toki harmillinen ilmiö. Markkinoilla on myös huurtumattomia energiaikkunoita.

Lämpösäteilyn etenemisen lasissa katkaiseva metalli- tai metallioksidikalvo läpäisee hyvin näkyvää valoa, mutta estää muiden aallonpituuksien, kuten radiosignaalin etenemisen ikkunarakenteen läpi. Tällaisten ikkunoiden rakenteessa käytetty alumiini estää signaalien etenemisen tehokkaasti myös karmien kautta. Puurakenteisissa rakennuksissa radiosignaalille löytyy reittejä ja kivirakenteisessakin rakennuksessa mobiililaitteet saadaan kuulumaan, kun asiaan paneudutaan mieluiten jo suunnitteluvaiheessa. 

Vanha talo energiatehokkaammaksi ikkunat vaihtamalla

Vanhan talon energiatehokkuus paranee selvästi vaihtamalla ikkunat energiatehokkaampiin vaihtoehtoihin. Vanhat kaksilasiset ikkunat hukkaavat energiaa enemmän kuin mikään muu rakennusosa: niiden kautta häviää 15-20 prosenttia lämmöstä tai enemmänkin. Vaihtamalla vanhat kaksilasiset ikkunat uusiin lämmitysenergian kulutusta voidaan ikkunavalmistajien mukaan alentaa 1000–2000 kWh vuodessa.

Vanhan ikkunan ei sinällään tarvitse olla silmin nähden huonokuntoinen, jotta sen vaihtaminen kannattaa. Periaatteessa hyvin valmistetun ja asennetun ikkunan elinkaari voi olla 30 vuotta, varsinkin, jos sitä on huollettu hyvin. Huonolaatuiset ikkunat saattavat olla vaihtoiässä jo kymmenen vuoden jälkeen. Huonokuntoinen ikkuna paljastuu kyllä silmämääräisestikin katsomalla. Ulkoa maali ehkä hilseilee tai puu-osat voivat olla lahonneet. Iän mukana ikkunoiden toimivuus heikkenee. Tuuletusikkunat ovat saattaneet turvota vaikeiksi aukaista tai sitten ne falskaavat.

Ikkunoiden vaihtamista ryhdytään usein harkitsemaan ikävän vedon tunteen takia. Vanhan ikkuna tiivistäminen ei useinkaan auta, koska suuri osa lämpöhävikistä tapahtuu ikkunan lasiosan läpi. Uudet tiiviit ikkunat parantavat huomattavasti myös asumismukavuutta, sillä niistä ei vedä eikä hohkaa kylmää.

Vanhoissa taloissa on yleensä painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poisto. Kumpikin ilmanvaihtotapa edellyttää, että raitis ilma saadaan käyttöön hallitusti. Ikkunoihin tarvitaan toimivat korvausilmaventtiilit. Ikkunavalmistajilla on olemassa erilaisia vaihtoehtoja, joten niistä kannattaa keskustella ikkunamyyjän kanssa. Venttiiliratkaisuja on sekä karkeilla että hienoilla suodattimilla varustettuina. Kehittyneimmissä malleissa, tuloilmaikkunoissa, korvausilma lämpenee ikkunalasien välitilassa ennen sisätilaan pääsemistä. Se vähentää huomattavasti vedon tunnetta talvisin ja säästää energiaa.

Lisää asumismukavuutta

Maksimaalisen luonnonvalon takaamiseksi talon etelän ja lännen puoleiset ikkunat ovat usein mahdollisimman suuret. Kesäkuumalla oleskelu näissä huoneissa voi olla tukalaa. Auringonenergiaa blokkaavan lasin avulla voidaan vaikuttaa asumisviihtyvyyteen erittäin paljon. Auringonsuojalasien käyttö erityisesti kiinteissä ikkunoissa on erittäin perusteltua. Avattavissa ikkunoissa, ikkunan välitilaan asennettavat sälekaihtimet suojaavat myös liialliselta auringonpaahteelta.

Vanhat, hankalasti hallittavat suuret näköalaikkunat voi vaihtaa kiinteiksi (jolloin niitä ei tarvitse pestä enää kuin sisältä ja ulkoa) tai jakaa ne useampaan osaan.

Jos vanha, umpinainen tuuletusluukku vaihdetaan lasiseen ikkunaan, tilaan saadaan paljon enemmän luonnonvaloa. Tuuletusikkunaan kannattaa ottaa hyönteissuoja.

Ulkonäköasia

Uusilla ikkunoilla voi olla hämmästyttävän suuri merkitys niin talon ulkonäköön kuin sisustukseenkin. Arkkitehtia ja insinööriä tarvitaan avuksi, jos talon ikkuna-aukotusta halutaan muuttaa. Ikkunoiden paikkaa voi periaatteessa vaihtaa, ikkunoita siirtää, niiden kokoa pienentää tai suurentaa, mutta tällaiset muutokset vaativat tarkkaa suunnittelua ja on ammattilaisten työtä.

Talon julkisivuun ja sen rakenteisiin kajoava remontti edellyttää aina yhteydenottoa myös kunnan rakennusvalvontaan. Ikkuna-aukotuksen muutokset edellyttävät myös rakenteiden tarkastamista ja mahdollisesti vahvistamista.

Ikkunan karmien ja pokien väriä niin sisätiloissa kuin ulkona kannattaa harkita ajan kanssa. Värityksen vaihtamisessa kannattaisi aina kysyä neuvoa ammattilaisilta, esim. arkkitehdilta, rakennussuunnittelijalta tai sisustussuunnittelijalta. Ikkunoiden, sisustuksen ja koko talon ilmettä voi myös muuttaa pielityksillä ja listoilla.

Milloin tahansa

Ikkunat voidaan vaihtaa mihin vuoden aikaan tahansa. Siksi kokonaiskustannuksissa voi jopa hieman säästää, jos remontin ajoittaa korkeasesongin ulkopuolelle. Ikkunat vaihdetaan yksi kerrallaan, joten aukko ei ole auki parhaassa tapauksessa kuin hetken. Siksi huonetila ei ehdi jäähtyä kummemmin edes pakkasella.

Energiatehokkuuden parantaminen

Monien asiantuntijoiden mukaan nykyisilläkin energianhinnoilla jopa 10 vuotta vanhojen ikkunoiden vaihtaminen kannattaa. Monien ikkunavalmistajien sivuilta löytyy laskureita, joiden avulla oman talon ikkunanvaihdon takaisinmaksuaikaa voi arvioida.

Entistä energiatehokkaampien ikkunoiden avulla päästään vedontunteesta. Siten sisälämpötilaa voidaan ehkä laskea asteen pari, joka puolestaan vähentää lämmitysenergian tarvetta vielä 5-10 %.

Energiaikkuna™ -järjestelmän on tarkoitettu ikkunoiden energitehokkuuden ja –kulutuksen vertailuun. Jos ikkunoita vaihdettaessa uudet ikkunat on luokiteltu Energiaikkuna™-luokkaan B ero entiseen on selvä. Vanhoista 1+1-ikkunoista B-luokan 1+2-ikkunoihin vaihtamalla ikkunoiden U-arvo paranee kerralla tasosta 2,5-3 W/m²K tasoon 1-1,4 W/m²K. Käytännössä ikkunaremonteissakin päädytään yleensä vähintään A-luokan ikkunoihin.

Kätevä ja turvallinen nosto-ovi autotalliin

Autotalli on suomalaisessa ilmastossa todellista arkipäivän ylellisyyttä. Uuteen taloon voidaan rakentaa tilava kahden auton talli tai yhden auton talli ja autokatos. Autotallin yhteydessä voi olla myös varastotilaa esimerkiksi pihanhoito- ja harrastevälineille. Auton korjaaja ja tuunaaja tarvitsevat tavanomaista suuremman, paremmin varustellun ja lämpimämmän autotallin harrastusta varten.

Nykyaikaiset autotallinovet ovat kestäviä, varmatoimisia, kevyesti nousevia ja kaukosäätimellä toimivia. Nosto-ovia valmistetaan niin kylmiin, puolilämpimiin kuin lämpimiinkin tiloihin ja kaikenlaiseen arkkitehtuuriin. Pinta, pintakuviointi, ikkuna- ja värivaihtoehtoja on paljon. Oviin on saatavissa myös murronesto ja valvontajärjestelmä.

Sisäovet osana sisustuksen ilmettä

Uusissa omakotitaloissa on varsin monenlaisia sisäovia. Tilaa säästävät, rakenteen sisään liukuvat liukuovet herättivät huomiota kesän 2013 asuntomessuilla. Sisäovi voi olla käytännöllisen huomaamaton tai tärkeä sisustuselementti. Erilaisia koristevaihtoehtoja ja värejä löytyy jokaiseen sisustukseen. Lasiovi puolestaan päästää valon tilasta toiseen.

Märkätiloissa, kuten saunassa, ovi joutuu alttiiksi kosteudelle. Saunan ja pesuhuoneen oven valinnassa onkin kosteudensietävyyden lisäksi painotettava kestävyyttä.

Katso tästä K-raudan sisäovimalleja »
Katso tästä liukuovi-tuotteita » 

 

TUTUSTU K-RAUDAN OVI- JA IKKUNATOIMITTAJIIN

JELD-WEN

JELD-WEN Suomi Oy valmistaa laadukkaita sisäovia, ulko-ovia ja saunanovia suomalaisiin koteihin sekä projektikohteisiin.

Muotolevy Oy tuo maahan, markkinoi ja myy Eclisse Pocket Door-liukuovijärjestelmiä. Muotolevyn valikoimaan kuuluvat myös rakennus- ja julkisivulevyt sekä niiden kiinnitys- ja runkojärjestelmät.

Domus valmistaa energiatehokkaita, suomalaisiin oloihin ja kaikkiin tarpeisiin suunniteltuja ikkunoita ja ovia suomalaisiin koteihin. Yhtiön valikoimiin kuuluvat myös keittiöt, kylpyhuoneet sekä tilajärjestelmät.

Skaala tunnetaan laajasta, energiatehokkaista ikkuna- ja ovimallistoistaan. Skaalan tuotevalikoimaan kuuluvat myös terassi- ja parvekelasitukset. Tarvittaessa Skaala myös asentaa kaikki tuotteet.

Lue myös nämä ohjeet

{{item.Text}} {{item.Text}}

{{item.Description}}

{{item.AdditionalLink.Text}}