Asiantuntijan vastauksia lämmitykseen liittyen

Olemme koonneet asiantuntijan vastauksia yleisimpiin energiatehokkuuteen sekä energiatehokkaaseen rakentamiseen liittyviin kysymyksiin. Tutustu aiheisiin ja vastauksiin sekä laita parhaat neuvot korvan taakse!

Kysymys:
1.) Miksi esimerkiksi ilmalämpöpumpun ulkoyksikköä ei voi laittaa rintamamiestalon kellariin, missä olisi aina plus 10 ja hyötysuhde iso myös 30 pakkasella?

Vastaus:
Älä sijoita ilmalämpöpumpun ulkoyksikköä mihinkään suljettuun tilaan ongelmien välttämiseksi. Ilmalämpöpumppu tarvitsee toimiakseen paljon ilmaa, noin 1 000 m³/h. Ilmankierron tulee olla vapaata ja esteetöntä.

Motiva ohjeistaa ulkoyksikön sijoittamista mm. seuraavasti: "Jos ulkoyksikkö on suljetussa tilassa, se jäähdyttää lämmityskäytössä tilan nopeasti ja laite menettää hyötysuhdettaan. Lisäksi voi tulla ongelmia kosteuden, huurteen tai jään kanssa." Kannattaa lukea alla olevan linkin takaa Motivan ohje kokonaan. Siinä on paljon hyvää tietoa ilmalämpöpumpun käytöstä.

Takapihalla ulkoyksikkö herättää yleensä vähiten huomiota. Tervetuloa K-Rautaan tutustumaan ilmalämpöpumppuihimme!

Kysymys:
2.) Joko nykyisillä kaukolämmön hinnoilla kannattaa harkita lisälämmönlähteitä omakotitaloon, ilmalämpöpumppua tai varaavaa tulisijaa?

Vastaus:
Kaukolämmön hinnat vaihtelevat paikkakunnittain melko paljon. Sama koskee myös eri lämpölaitosten ympäristö- ja ilmastovaikutuksia.

Ilmalämpöpumppu on helppo ja edullinen asentaa lisälämmönlähteeksi. Se kannattaa asennuttaa kaukolämpötaloonkin.

Jos haluat rakentaa varaavan tulisijan taloon jälkikäteen, on ensin tutkittava, onko se teknisesti mahdollista. Ainakin seuraavat asiat on selvitettävä:

  • Löytyykö tulisijalle sopiva ja turvallinen tila?
  • Tulisijan perustus, onko kivirakenteinen, riittävän vankka ja liikkumaton?
  • Onko palomuuri ja hormi mahdollista rakentaa kaikkien palomääräysten mukaan?

Jos tekniset edellytykset täyttyvät, on mahdollista edetä. Varaavan takan rakentaminen on selvästi hinnakkaampi vaihtoehto kuinilmalämpöpumpun asentaminen. Takkavalikoima on laaja ja hintahaarukka suuri.

Tervetuloa K-Rautaan tutustumaan ilmalämpöpumppuihin ja takkavalikoimaamme!

Kysymys:
3.) Onko ilmalämpöpumpulla viilentäminen kallista?

Vastaus:
Ilmalämpöpumpulla voidaan sekä lämmittää että viilentää. Parhaimmillaan ilmalämpöpumppu on lämmitettäessä syksyllä ja keväällä. Talvella, kun pakkasta on -15-20 °C, sähkön kulutus alkaa olla rahassa samaa luokkaa kuin pumpun tuottama lämpöhyöty. Hyötysuhde laskee liian alas.

Jos kuumana kesänä haluaa viilentää omakotitaloa, saattaa käydä niin, että talven aikana lämmityksessä syntynyt rahallinen säästö hupenee viilentämiseen eikä välttämättä edes riitä. Kyse on silloin asumismukavuuden lisäämisestä. Mieti, oletko valmis maksamaan?

Tervetuloa K-Rautaan tutustumaan ilmalämpöpumppuvaihtoehtoihin.

Kysymys:
4.) Mikä on vesikiertoinen takka?

Vastaus:
Vesikiertoinen takka on tulisija, jossa takan sisällä on lämmönsiirtimet. Siirtimien avulla voidaan palamisesta syntyvää energiaa siirtää vesivaraajaan.

Vesikiertoinen takka on osa muuta talon lämmitysjärjestelmää, mutta sitä voidaan hyödyntää myös lämpimän käyttöveden tuottamisessa. Järjestelmä ei muuta tulisijan lämmitystapaa, vaan takkaa voidaan käyttää normaalin käyttöohjeen mukaan.

Vesikiertoisella takalla on mahdollista pienentää huomattavasti ostoenergian kustannuksia. Vesikiertoinen takka sopii uudisrakentamiseen. Silloin kannattaa hankkia hybridivaraaja.

Myös saneerauskohteisiin vesikiertoinen takka on mahdollista asentaa, jos talossa on jo vesikiertoinen lämmitys ja varaaja. Yhteensopivuus on varmistettava LVI-suunnittelijalta.

Tervetuloa K-Rautaan tutustumaan tuotevaihtoehtoihin ja suunnittelupalveluihimme.

Kysymys:
5.) Saako puun poltolla energian ja ympäristön säästöä omakotitalossa?

Vastaus:
Suomessa on lähes 3 milj. tulisijaa, vaikka kyseessä on useimmiten toissijainen lämmitysmuoto. Tulisija on erinomainen varalämmönlähde myös pitkien sähkökatkosten aikana kuten viime aikojen myrskyt ovat hyvin osoittaneet. Tulisija on lisäksi lämmin tunnelmanluoja.

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa on mahdollisuus korvata esimerkiksi varaavalla takalla lämmitysenergiasta talvipakkasilla jopa 50 %. Rahaa säästyy, vaikka ostaisit vielä polttopuutkin markkinahintaan. Samansuuntaisia hintavaikutuksia puun käytöllä lämmityksessä on mm. öljyn ja kaukolämmön kanssa.

Puu on uusiutuva, kotimainen polttoaine. Puun poltto ei voimista ilmastonmuutosta, vaikka siitä syntyy terveydelle haitallisia pienhiukkasia ja ilmansaasteita. Niihin on mahdollista vaikuttaa omilla toimenpiteillä polttamalla tulisijoissa vain kuivaa puuta oikein. Tulisija ei ole myöskään jätteiden polttolaitos.

Tutustu tarkemmin puhtaaseen puunpolttoon tästä.

Kysymys:
6.) Kannattaako ilmalämpöpumpun asentaminen öljylämmitteiseen omakotitaloon?
Aihe: Lämmitys

Vastaus:
Ilmalämpöpumppu on parhaimmillaan talossa, jossa on suora sähkölämmitys ilman tulisijaa.

Lämmitysöljyn hinnan nousu ja vaihtelut sekä ympäristökysymykset panevat miettimään korvaavia lämmitysvaihtoehtoja erityisesti silloin, kun kattila, poltin tai öljysäiliö alkavat tulla uusimisvaiheeseen.

Öljyn säästö on tapauskohtainen eikä yhtä oikeaa vastausta ole. Säästö riippuu talosta sekä asumistottumuksista. Käytännön kokemukset ovat osoittaneet, että säästöä öljyn kulutuksessa syntyy öljylämmitystä ja ilmalämpöpumppua yhdessä oikein käyttäen. Öljyn kulutuksen pieneneminen on myös ympäristöteko.

Kysymys:
7.) Onko aurinkoenergiasta hyötyä ja tuleeko säästöä? Tarvitaanko lupia?

Vastaus:
Aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää Suomessa helmikuusta marraskuuhun, parhaiten huhti-syyskuussa. Lämpöä tuotetaan aurinkokerääjillä ja sähköä aurinkopaneeleilla. Aurinkosähköä hyödynnetään tällä hetkellä lähinnä silloin, kun ei ole mahdollisuutta liittyä kiinteään sähköverkkoon esim. kesämökeillä ja saaristossa. Aurinkokeräinten käyttö on vielä vähäistä.

Aurinkopaneeleilla on mahdollista tuottaa sähköä niin, että se riittää mökillä valaistukseen ja muutamalle pienelle sähkölaitteelle. Tällöin kaikki lamput ja laitteet on syytä valita energiapiheiksi. Aurinkosähkö ei riitä isompiin ja kuumeneviin sähkölaitteisiin. Hyvä varavoimala on bensiini- tai dieselkäyttöinen aggregaatti.

Aurinkosähköä on mahdollista käyttää 12 tai 230 voltin jännitteillä. Jälkimmäiseen tarvitaan invertteri. Aurinkosähköjärjestelmä on lähes huoltovapaa, kunhan varmistat, että akut lataantuvat myös sydäntalvella. Kaikki sähköä kuluttavat laitteet on syytä kytkeä pois päältä talven ajaksi. Jos akut eivät pääse lataantumaan talvella, on mahdollista, että ne menettävät varauskykynsä pysyvästi. Aurinkopaneeleille myyjä antaa yleensä 25 vuoden takuun.

Pienimuotoisen aurinkosähköjärjestelmän hankkimisessa on investointikustannukset, ei huoltokustannuksia juurikaan. Mökkipaikkakunnilla paneeleiden asentaminen ei yleensä vaadi lupaa. Jos kaupunkitaajamiin omakotitaloihin on tarkoitus asentaa suurempia lämmitysjärjestelmiä, on luvan tarpeellisuus syytä tarkistaa rakennusvalvontaviranomaiselta.

Lisätietoja aurinkoenergiasta linkin takaa ja aurinkopaneelipaketeista K-Raudasta.Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 0 Ei 0