Kattoremontti - korjausvinkit

Katto voi kestää jopa 50 vuotta, mutta kun se ei enää kestä on aika tehdä kattoremontti. Tutustu katon remonttivinkkeihin.

Aloita kattoremontti ajoissa

Suomessa on arviolta 870 000 ennen vuotta 1985 rakennettua pientaloa. Niistä monissa kattoremontti on jo harkinnassa. Liian usein kattoremonttiin ryhdytään vasta siinä vaiheessa, kun katto on jo päässyt vuotamaan ja rakenteet ovat kastuneet. Ennen uuden katon asennusta on erittäin tärkeää, että rakenteet käydään huolella läpi ja mahdolliset vauriot korjataan.

Omakotitalojen kattoremontteihin erikoistuneita urakoitsijoita on nykyisin jo ympäri Suomea. Urakoitsijat ovat kehittäneet palveluaan juuri yksityisasiakkaille ja avaimet käteen -tyyppiseen kattoremonttipalveluun voi kuulua kaikki kattotarkastuksesta rahoitukseen. Asennuspalvelua kannattaa kysyä myös omasta rautakaupasta.

Selvitä kattosi kunto

Joskus ajatus kattoremontista syntyy varsinaisen kattomateriaalin silmämääräisestikin huonon kunnon vuoksi. Katon kuntoa pitäisi seurata säännöllisesti esimerkiksi keväällä lumien sulamisen jälkeen. Kattomateriaalin tulee olla ehjä ja läpivientien tiiviitä. Myös kattoturvatuotteiden, kuten lumiesteiden ja tikkaiden kunto ja kiinnitykset tarkistetaan samalla.

Päältä päin hyväkuntoinen kate voi kuitenkin kätkeä alleen pahoja, esimerkiksi läpivientien kautta kattorakenteisiin päässeen sadeveden aiheuttamia kosteusvaurioita. 

Varmimmin kattomateriaalin ja rakenteiden kunto selviää, kun paikalle kutsuu kattoammattilaisen. Monet kattourakoitsijat tekevät myös kattotarkastuksia. Kartoituksessa ei kuitenkaan välttämättä selviä jokainen ongelma, sillä rakenteiden purkaminen ei ilmaiseen kartoitukseen yleensä kuulu.

Tarkkana asbestin kanssa

Kuitusementtilevyt, kuten Vartti-katteet olivat suosittuja kattomateriaaleja erityisesti 1970- ja 1980-luvuilla niin omakotitaloissa kuin rivitaloissakin. Vanhemmissa kuitusementtikatteissa käytettiin vielä asbestia, joka teki katelevyistä erityisen kestäviä. Koska katelevyn ikää ei ole helppo arvioida, huonokuntoiset kuitusementtikatot pitäisi remontoida mahdollisemmin nopeasti ja katelevyjä kannattaa käsitellä varmuuden vuoksi siten, kuin niissä olisi asbestia. Kuitusementtilevyt voi purkaa varovasti katolta itsekin, kunhan ne eivät mene rikki. Viisainta on kuitenkin antaa asbestia sisältävän katon purkaminen ammattilaisten tehtäväksi. Asbestijäte on toimitettava kaatopaikalle asianmukaisesti hävitettäväksi.

Lisäeristystä yläpohjan

Yläpohjan lisäeristäminen on kaikkein kustannustehokkain tapa kasvattaa vanhan talon energiatehokkuutta. Omakotitalojen yläpohjaan suositellaan noin 500 mm:n villakerrosta. Monien asiantuntijoiden mukaan jo 1980-2000-luvulla rakennettujen talojen yläpohjan eristystä kannattaa lisätä, jos rakenteet antavat myöten

Jos yläpohjassa on tilaa, eristäminen sujuu vaivatta puhallusvillalla. Yläpohjan eristyskerroksen kasvattaminen onnistuu hyvin kattoremontinkin yhteydessä.
Jos vanhoja rakenteita muutenkin puretaan, lisäeristys onnistuu samalla myös muutoin liian ahtaaseen yläpohjaan.

Lisää taloon energiatehokkuutta

Uudet korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräykset astuivat voimaan 2013. Määräyksiä sovelletaan sellaiseen korjausrakentamiseen, jonka yhteydessä voidaan parantaa energiatehokkuutta osana muusta syystä johtuvaa korjaus- tai uusimistyötä. Lähtökohtana on yksittäisen omakotitalon tilanne, jota parannetaan samalla, kun toteutetaan muitakin korjauksia. Jos kattoremonttia varten on hankittava rakennuslupa, voidaan samalla edellyttää myös rakennuksen energiatehokkuuden parantamista esimerkiksi yläpohjan lisäeristämisen kautta.

Huomioi katon lupa-asiat

Kattomateriaalin vaihtaminen toiseksi saattaa edellyttää myös muutoksia kattorakenteeseen. Katon ulkonäköön vaikuttavat kattomateriaalin ja –rakenteen muutokset voivat edellyttää rakennus- tai toimenpideluvan hankkimista erityisesti asemakaava-alueella. Suojellun, arkkitehtonisesti tai historiallisesti arvokkaan rakennuksen uuden kattomateriaalin tulee olla yleensä entisen kaltainen. Lupa-asioiden selvittäminen saattaa kuulua kattourakoitsijan palveluun.

Hyödynnä kotitalousvähennys

Valtio on halunnut tukea omakotitalojen perusparannuksia kotitalousvähennyksen kautta. Kotitalousvähennys voidaan ottaa huomioon verotuksessa jo kesken verovuotta. Lue lisää: www.vero.fiwww.kotitalousvahennys.fi 

TUTUSTU K-RAUDAN KATTOTOIMITTAJIIN

KERABIT

Nordic Waterproofing Oy on suomalainen katto- ja vedeneristämisen asiantuntija. Sen Kerabit-bitumikatteista löytyy sopiva ratkaisu ja tuote kaikenlaisille katoille.

ORMAX MONIER

Kattotiilivalmistaja Ormax Monierilla on maailman johtava valikoima korkealaatuisia savikattotiiliä ja betonikattotiiliä. Ormax Monier valmistaa betonikattotiiliä mm. Orimattilan Pennalassa.

Suomalainen Nesco Oy on erikoistunut tasokkaisiin sadevesijärjestelmiin ja kattoturvatuotteisiin.

Ruukki valmistaa kotimaisia teräskattoja kaikenlaisille katoille. Valikoimaan kuuluvat myös kattoturvatuotteet ja sadevesijärjestelmät.

Weckman Steel Oy valmistaa tehtaillaan Vierumäellä ja Iisalmessa suosittuja ja kestäviä teräskatteita.

Jo vuonna 1949 perustettu Katepal Oy valmistaa bitumisia kateaineita ja bitumituotteita Lempäälässä, Tampereen naapurissa.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 1 Ei 8