Kysymyksiä ilmalämpöpumpuista? Asiantuntijamme vastaa

Ilmalämpöpumppu tuo asumiseen energiatehokasta mukavuutta helposti ja edullisesti. Asiantuntijamme vastaa asiakkaita yleisimmin mietityttäviin kysymyksiin.

MIKSI ILMALÄMPÖPUMPPU ON JÄRKEVÄ VALINTA?

Ilmalämpöpumppu on järkevä valinta monesta syystä. Ilmalämpöpumpusta saatavaan hyötyyn vaikuttavat esimerkiksi talon lämmitysmuoto sekä eristyskyky. Nykyaikaisilla ilmalämpöpumpuilla voidaan pienentää lämmitysenergian kulutusta noin kolmasosalla. Tämä perustuu pumppujen korkeaan hyötysuhteeseen sekä yhä älykkäämpään teknologiaan. Nykyaikaisia pumppuja voi ohjata älylaitteen sovelluksella. Pumpun toimintaa voidaan ohjata ja valvoa etänä, jolloin energiaa ei kulu turhaan esimerkiksi vapaa-ajan asunnossa.

MITEN ILMALÄMPÖPUMPUN ASENNUS JA HUOLTO ONNISTUVAT?

Ilmalämpöpumpun saa asentaa vain asentaja, jolla on kylmä- ja sähköasentajan lupa. Huolellinen asennus vie aikaa useamman tunnin: tärkeimpiä työvaiheita on noin 70 mm:n läpiviennin poraaminen seinään kylmäaine- ja kondenssivesiputkille, sähkötyöt sekä sisä- ja ulkoyksiköiden kiinnittäminen. Asennustyö viimeistellään kiinnittämällä suojakotelot putkien päälle. Asennustyön osana asentaja opastaa käytön ja antaa huolto-ohjeet. Asiakkaan vastuulle jää ulkoyksikön pitäminen puhtaana roskasta sekä sisäyksikön karkeasuodattiminen puhdistaminen parin viikon välein. Pumppuja ei juuri tarvitse huoltaa, mutta noin viiden vuoden välein ammattilainen on syytä tilata puhdistamaan lamellit ja tarkastamaan kylmäaineen määrä.

ilmalämpöpumppu asennettuna vaaleaan keittiöön. Trendikäs olohuone täynnä valkoisia sekä mustia yksityiskohtia

TARVITAANKO ILMALÄMPÖPUMPULLE LUPA?

Ilmalämpöpumppu ei ole pysyvä rakenne, joten sille ei tarvitse hakea kunnan rakennusviranomaisilta rakennus- tai toimenpidelupaa. Omakotitaloon pumpun voi hankkia ja asentaa vapaasti. Sitä vastoin rivi- ja kerrostaloissa tontin hallinta ja kiinteistön rakenteet kuuluvat asunto-osakeyhtiölle: pumpun asennusta varten on hankittava lupa taloyhtiön hallitukselta. Kiinteistön rakennus- ja kulttuurihistorialliset suojelutoimet voivat joskus aiheuttaa rajoituksia ilmalämpöpumpun asentamiselle.

RIITTÄÄKÖ ILMALÄMPÖPUMPUN TEHO HELTEELLÄ?

Käytännössä kaikki lämmittävät mallit kykenevät viilentämään sisäilmaa tehokkaasti. Viilentäminen kuluttaa enemmän energiaa kuin lämmittäminen, sillä esimerkiksi ikkunoista tuleva valo lämmittää huoneilmaa. Jos ilmalämpöpumppua aikoo käyttää viilentämiseen, kannattaa valita hieman tehokkaampi malli kuin pelkkään lämmittämiseen. Valmistajien mukaan yhden kilowatin teho riittää noin 30 neliömetrin lämmitykseen ja 20 neliömetrin jäähdyttämiseen. Keskimäärin kodin viilentäminen ilmalämpöpumpulla maksaa noin euron päivässä.

MIHIN LÄMMITYSMUOTOON ILMALÄMPÖPUMPPU SOPII PARHAITEN?

Ilmalämpöpumpusta hyötyvät kaikki. Suurimman hyödyn saa koti, joka lämpiää öljyllä tai suoralla sähkölämmityksellä. Lämmitysenergiana öljy ja sähkö ovat hintavaa, joten pumpun tuoma täydennyslämpö laskee suoraan ostettavan lämmitysenergian tarvetta. Kaukolämpökohteissa ilmalämpöpumput toimivat kesällä viilentäjinä erinomaisesti.

 

Asiantuntijana tuotepäällikkö Mika Sundell, K-Rauta

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 4 Ei 0