K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Lisäeristys – TOP 4 kysymystä ja vastausta

Tutustu lisäeristämisen yleisimpiin kysymyksiin ja vastauksiin. Lisäeristys kannattaa, niin energiaa ei mene hukkaan ja säästät lämmityskuluissa.

1. Mistä tietää, että talossa on tarvetta lisäeristykselle?

Siitä voivat kieliä niin vetoisat sisätilat kuin hiuksia nostattava sähkölaskukin. Lämpövuotoa voi toki tulla myös ikkunoista tai sähkövetojen ja pistorasioiden kautta. Tarvittaessa vuotopaikat voi kartoittaa lämpökameroilla. Talon ikä ei kerro kaikkea: eristykselle saattaa olla tarvetta niin rintamamiestalossa kuin uudessa tiilirakennuksessakin.

2. Voiko eristämällä säästää rahaa?

On tapauskohtaista, missä ajassa lisäeristys maksaa itsensä takaisin. Rakennukset ja lämmitysjärjestelmät ovat erilaisia, ja myös lisäeristämisen määrä ja käytetty eriste vaikuttavat kustannuksiin. Eristevalmistajien nettisivuilla on laskureita, joihin voit syöttää oman talosi perustiedot ja saada arvion lisäeristämisen vaikutuksista. Eristevahvuuden lisääminen on järkevintä ajoittaa lattia- tai julkisivuremontin yhteyteen, kun pinnat revitään auki joka tapauksessa. Eristämisessä on toki myös ekologinen ulottuvuus: lämpövuoto tarkoittaa hukkaan mennyttä energiaa.

3. Mihin työvaiheisiin voi osallistua itse?

Noviisikin voi olla mukana remontissa apumiehenä leikkaamassa ja asentamassa eristettä. Myös materiaalin hankinnan ja siivouksen voi hoitaa itse, jos vain aikaa riittää. Tärkeintä on tutkia, missä ja miten eristävyyttä kannattaa kohentaa. Rakennustekniikan pätevä ammattilainen osaa suunnitella uuden rakenteen niin, että se on kosteusteknisesti turvallinen. Ammattilaisia voi kysyä myös oman K-Raudan kautta, ja monet myymälät osaavat suositella sekä hyvää suunnittelijaa että kirvesmiestä.

4. Miten valitsen eristeen?

Perusvaihtoehdot ovat polyuretaani, mineraalivillat ja kuitueristeet. Jokaisella on omat hyvät puolensa, mutta talon rakenne ja osin myös oma arvomaailma ratkaisevat valinnan. Hinnoissa on eroa, mutta merkittävämpi kuluerä ovat eristämiseen käytetyt työtunnit.

Polyretaani eristää lähes saman verran kuin kilpailevat materiaalit, vaikka kerros on tuplasti ohuempi. Lisäksi se sietää kosteutta melko hyvin. Materiaali on muita eristeitä hintavampaa, mutta sen avulla voidaan toisinaan säästää muissa rakennuskustannuksissa. Se on rakenteeltaan tiivistä ja sopii näin ollen muun muassa sisäseinien lisäeristämiseen. Rakenteissa ei saa olla kahta höyrynsulkua, joten mahdollinen toinen höyrynsulku on poistettava.

Mineraalivillat tulivat markkinoille 1950–60-luvuilla ja ovat yhä erinomaisia eristeitä ja lisäksi paloturvallisia. Kuitueristeet ovat ekologinen vaihtoehto, ja niillä onkin samanlainen kyky sitoa ja vapauttaa kosteutta kuin vaikkapa purulla ja sammaleella. Päädyitpä mihin eristysratkaisuun tahansa, vesihöyryn siirtyminen asuintiloista eristeeseen tulee aina estää huolellisesti asennetulla höyrynsululla.

Tutustu eristämisen tuotteisiin!

Vetääkö ikkunoista? Osta ikkuna- ja ovitiivistettä.

__Katso myös: __

Voit myös varata maksuttoman palveluajan sopivaan K-Rautaan ja keskustella lisää eristämisen vaihtoehdoista juuri sinun kohteeseesi.