Sisusta valoilla
Sisusta valoilla

Valaistuksella on merkittävä rooli kodin sisustuksessa. Tilaan saadaan nopeasti aivan uutta ilmettä esimerkiksi kodin yksityiskohtia valaisemalla. LED-teknologian nopea kehitys tekee kodin valaisimista koko ajan parempia ja ympäristöystävällisempiä.

Kodin perusvalaistus luodaan yleisvalaisimilla. Perinteisin valonlähde on kattovalaisin, mutta eri puolille huonetta sijoitetut valaisimet takaavat hyvän ja tasaisen yleisvalon kaikkialle huoneeseen. Esimerkiksi seinävalaisimet ovat tehokkaita valonlähteitä, jotka samalla elävöittävät nurkkaa tai seinää.

Huoneen valaistusta ei kuitenkaan kannata rakentaa yhden katosta riippuvan valaisimen varaan. Kokonaisuus muodostuu yleis-, kohde- ja koristevalaisinten erilaisilla yhdistelmillä. Etenkin olo- ja makuuhuoneessa valaistusta kannattaa tukea erilaisin jalka- ja pöytävalaisimin. Tavallisen kokoiseen olohuoneeseen kannattaakin hankkia jopa 6–8 valaisinta.

Valaistuksen avulla voidaan ohjata katse myös yksityiskohtiin. Huonekasvit, koriste-esineet ja taulut korostuvat aivan uudella tavalla, kun valo suunnataan niihin ylhäältä, alhaalta tai vaikkapa sivulta. Liiallinen yksityiskohtien korostaminen voi kuitenkin tehdä tilasta turhankin levottoman.

Keittiössä on puolestaan hyvä muistaa riittävä työtason valaistus. Yläkaapin alle sijoitettavat LED-valaisimet antavat tasaisen valon ja ovat myöa energiatehokas vaihtoehto.

Tunnelmaa luodaan kauniiden koriste – tai jopa designvalaisimien avulla. Tässä toimii erikoisempikin valaisin, sillä sen tunnelmavalaisimen tehtävä ei ole niinkään antaa valoa, vaan toimia katseenvangitsijana. Esimerkiksi valoköynnökset eivät ole vain kuistin tai parvekkeen juttu. Ripusta vaikka valoköynnös ikkunaasi tai laita se kiemurtelemaan kirjahyllyyn.

Tila saadaan helposti myös näyttämään todellista isommalta tai pienemmältä valaisimien oikeanlaisen sijoittelun avulla. Pieni tila vaikuttaa heti suuremmalta, jos valot suunnataan ylöspäin seinille tai kattoon. Juuri pieneen tilaan kannattaakin sijoittaa useita valaisimia, jotka antavat valoa myös huoneen nurkkiin. Jos tila puolestaan tuntuu korkealta, kannattaa valaisimet ripustaa mahdollisimman alas. Jos taas haluat luoda suuresta tilasta hieman intiimimmän, valot kannattaa sijoittaa niin, että huoneen seinäpinnat ja nurkat jäävät varjoon. 

Tutustu K-raudan laajaan valaisinvalikoimaan tästä >>