Terassin kunnostusprojekti - Pintakäsittely ja rimoitus

Just my Imagination -blogin Janni kertoo terassiprojektistaan. Janni muutti äskettäin uuteen asuntoon ja käynnissä on terassin & pihan kunnostusprojekti. Tässä Janni kertoo terassin pintakäsittelystä ja rimoituksen asennuksesta.

Vierailijakynän varressa on tällä kertaa Janni Just My Imagination -blogista. Meillä on ollut koko kevään ajan käynnissä pieni terassin ja pihan pävitysoperaatio, joka on nyt vihdoin alkanut tuottamaan myös tulosta. Olen koko elämäni asunut aina kerrostalossa, kunnes viime talvena ostimme mieheni kanssa tämän isolla pihalla varustetun rivitaloasunnon. Kaikki pihan ja terassin laittamiseen liittyvä on siis minulle täysin uutta, joten mutkiakin on ollut matkassa ja hommat eivät ole edistyneen mitenkään supernopealla tahdilla. Kuten sanottu, niin viime aikoina on kuitenkin alkanut näkymään edistyksen merkkejä ja nyt olisi tarkoitus höpötellä niistä vähän tänne.

 

 

Meiltä löytyy terassit niin etu-, kuin takapihaltakin ja niiden parissa on nyt viime aikoina työskennelty. Alkuperäiseen suunnitelmaamme on kuulunut terassilautojen pintakäsittely, kaiteiden uusiminen, kaiteiden alapuolen rimoittaminen, kattorakenteiden teko sekä lasikaton asennus takapihan terassille. Edellä luetellut hommat alkavat olla nyt pikkuhiljaa reilassa lukuunottamatta tuota lasikaton asennusta, sillä siihen odottelemme edelleen toimenpidelupaa kaupungilta. Lisäksi tehtävälistalla on tietenkin myös terassin kalustamista, sisustamista, kukkien istutusta ja muuta hienosäätöä!

Terassin pintakäsittely öljyllä

Terassin lautojen pintakäsittely aloitettiin Tikkurilan huoltopesulla. Pesuaine sekoitettiin lämpimään veteen ja sen jälkeen levitettiin harjalla. Pesuaineen annettiin lopuksi vaikuttaa noin viisitoista minuuttia ja sen jälkeen huuhdeltiin koko terassi huolellisesti puutarhaletkulla. Joissain tapauksissa terassi voi vaatia ennen öljyämistä perusteellisemman ja tehokkaamman pesun, mutta meille tämä riitti mainiosti.

 

 

Pesun jälkeen päästiinkin sitten terassin varsinaisen pintakäsittelyyn eli meidän tapauksessamme öljyämiseen. Valitsin K-raudasta Cellon Terrace -öljyä värittömänä, joka sitten sävytettiin liikkeessä tikkurilan ulkopintoihin tarkoitetuilla sävyillä. Väriksi valikoitui tummin mahdollinen ruskea (Karhu), joka oli hyvin lähellä terassimme alkuperäistä sävyä. Öljyn levittämiseen käytimme paksua sivellintä ja jatkovartta, joka pelasti pahimmilta selkäkolotuksilta.

 

Levittäminen eteni joutuisasti lauta kerrallaan ja öljy levittyi vaivatta tosi tasaisesti terassin pintaan. Kuivumiseen kului aikaa useita tunteja ja yksi kerros öljyä riitti suurimpaan osaan terassia. Muutamiin kaikista kuluneimpiin kohtiin levitin vielä toisen kerroksen, jotta lopputuloksesta tuli mahdollisimman siisti. Ennen levittämistä kannattaa ehdottomasti suojata leveällä maalarinteipillä/sanomalehdilllä tms. kohdat, joille et halua roiskuvan öljyä!

 

 

Terassin rimoitus paikoilleen

Terassi oli lähtötilanteessaan todella avonainen ja siihen kaipasimme myös muutosta. Ostimme melko ison kuormallisen valkoiseksi maalattua säleikkörimaa ja teimme rimoituksen kaiteen alle. Näin terassista tuli heti suojaisampi ja siistimmän näköinen niin sisäpuolelta, kuin ulkoakin katsottaessa.

 

 

Rimoituksien asennusta varten lainasimme käyttöön jiirisahan, jonka avulla pätkimme rimat oikeaan pituuteen. Voin kulkaapa kertoa, ettei ollut ensikertalaisille ihan helppoa saada jiirejä osumaan oikein. Lopulta saimme kuitenkin juonesta kiinni ja lopputulokseen olemme todella tyytyväisiä. Samassa vaihdoimme vanhat, kuluneet ja osittain jopa sammaloituneet kaiteet uusiin painekyllästettyihin versioihin!

 

 

Kattoa varten meillä tosiaan on nyt rakenteet tehtynä, mutta olemme toimenpidelupaa vailla. Hyvin tuolla pihalla kuitenkin jo viihtyy ja kalustehankintojakin ollaan jo keretty aloittelemaan.

 

 
 
Just my imagination, Janni
 
Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 2 Ei 0