Terassin ja kalusteiden öljyäminen

Ennen terassikauden aloittamista on otollinen aika tarkistaa terassin ja puisten puutarhakalusteiden kunto ja arvioida öljykäsittelyn tarve.

Pintojen öljyäminen lisää puun elinikää öljyn tarjoaman kosteutuksen ehkäistessä halkeilua. Öljykäsittely edesauttaa myös pinnan kykyä hylkiä likaa. Huollettu terassi on paitsi kestävämpi, myös viihtyisä ja viimeistellyn näköinen.

Näin kunnostat puuterassin ja puukalusteet:

 Pikaohje terassin öljyämiselle:

  1. Aloita pesemällä terassi huolellisesti. Pese pois levä ja home sekä pöly.
  2. Anna terassin kuivua vähintään 4 tuntia ennen öljyn levittämistä. Mitä kuivempi pinta, sitä paremmin öljy imeytyy.
  3. Levitä öljy lauta kerrallaan puunsyiden suuntaisesti siveltimellä tai sienellä lauta tai pari kerrallaan.
  4. Jos puu imee öljyä paljon, toista käsittely. Mahdollinen imeytymätön öljy pyyhitään pois.


Muista sekoittaa sävytetty öljy huolellisesti tasaisen tuloksen saavuttamiseksi. Puuosat kannattaa öljytä pilvisellä poutasäällä.

 

 

Ennen terassin tai terassikalusteiden öljykäsittelyyn ryhtymistä käsiteltävät pinnat tulee puhdistaa huolellisesti niille tarkoitetuilla aineilla. Varaa kuivumiseen aikaa mielellään seuraavaan päivään asti, sillä öljyn suojaavista ominaisuudet pääsevät parhaiten oikeuksiinsa vasta täysin kuivaan puuhun levitettynä.

Terassia öljytessä etene lauta kerrallaan tasaisen lopputuloksen saamiseksi. Mikäli puu imaisee heti kaiken öljyn itseensä, toista käsittely. Mahdollinen imeytymätön öljy on puolestaan syytä pyyhkiä pois kalvopinnan syntymisen välttämiseksi.

 

 

Värillisellä öljyllä saadaan puun pintaan syvyyttä. Sävyä valitessa tulee kuitenkin muistaa, että puun alkuperäinen väri vaikuttaa lopputulokseen. Tästä syystä öljyn koesively huomaamattomaan kohtaan kannattaakin tehdä ennen suuremman pinta-alan käsittelyä. Kun öljy on täysin kuivunut, on terassi tai terassikaluste valmis käyttöönotettavaksi.

Aiheeseen liittyvät tuotteet: