Terassin Haaveilu ja suunnittelu

Terassin haaveilu ja suunnittelu: Esmeralda's -blogin Essi rakentaa

Seurasimme vierasbloggarimme Esmeralda's -blogin Essin terassin rakennusprojektia! Ensimmäisessä osassa kerätään inspiraatiota terassin rakentamiseen sekä tehdään alustavia materiaali- ja kustannussuunnitelmia K-Raudan terassin suunnitteluohjelmalla avulla.

Haaveena terassi

Meillä heräsi jo viime kesänä haave saada terassi pihallemme. Pihasta löytyy vanhastaan pieni laatoitettu patio, jolle olemme sijoittaneet ruokailuryhmän, jonka ääressä viime kesänä jo syötiinkin monet monituiset kerrat, varsinkin heinäkuussa, kun olimme keittiöremontin vuoksi ilman keittiötä.

Huomasimme kuitenkin, että pihassa olisi tarvetta myös aurinkoiselle löhöilyterassille, jossa voisi vaikka ottaa aurinkoa tai istuskella rennosti ja viettää iltaa. Mietimme aikamme terassille sopivaa paikkaa ja päädyimme lopulta sellaiseen ratkaisuun, että terassia ei rakennetakaan talon kylkeen kiinni, vaan sijoitamme terassin tontin aurinkoisemmalle laidalle, pihamökin seinustalle. Paitsi ilmansuunnat, myös kallionen tontti on aiheuttanut hiukan haasteita terassin paikkaa suunnitellessa, mutta tuo paikka johon lopulta päädyimme on paitsi suojaisa ja aurinkoinen, myös varsin tasainen, joten terassia ei jouduta nostamaan kovin korkealle kallion vuoksi.

Olen kasannut inspiraatiota Pinterestissä tämän uuden kotimme piha- ja terassiprojektia varten.

Haaveideni terassi on riittävän yksinkertainen, kohtuullisen kokoinen ja haluaisin sen sulautuvan jollain tavalla ympäristöönsä. Terassia suunnitellessa kannattaa pitää tiukasti kiinni omasta tyylistä ja omista ideoista, sillä minusta tuntuu, että keskenään samanlaisia puisia terasseja on nähty jo aivan riittämiin. Meillä sen sijaan ei ole ollut koskaan puuterassia, joten odotan terassia ja sen rakentamista jo innolla. Koska terassista tulee lekottelupaikka, ei sinne tarvitse mahduttaa pöytäryhmää, mutta jonkinlainen rentoilukalustus terassille tullaan sijoittamaan.

Terassin suunnittelu terassilaskurilla

Terassistamme ei tule suuren suuri, mutta olemme mitoittaneet sen niin, että saamme siihen mahtumaan hyvin joko sohvaryhmän tai kaksi lepotuolia auringonottoa varten. Olemme tehneet materiaalien tarvekartoitusta K-Raudan terassin suunnitteluohjelman avulla. Terassilaskuri kertoo tarvittavan materiaalimäärän, kun laskuriin syöttää terassin mitat.

Meidän terassin leveys tulee olemaan noin viisi metriä ja se ulottuu noin kolme metriä mökin seinustalta taloon päin. Viidentoista neliön terassia varten tarvitsemme suunnitteluohjelman mukaan 120 metriä terassilautaa, kun käytämme 120 mm leveää terassilautaa.

Suunnitteluohjelmassa pääsee terassin mittojen lisäksi valitsemaan käyttämänsä materiaalin, sen leveyden sekä lautojen suunnan. Terassin suunnitteluohjelma ilmoittaa laudan menekin nimenomaan terassin laudoitukselle, joten terassin sivujen verhoilu, runko, mahdolliset kaiteet ja muut rakentamisessa tarvittavat materiaalit lasketaan erikseen. Materiaalien laskemisessa sain apua Kirkkonummen K-Raudasta ja saimme arvion koko terassin budjetista. Koska terassistamme tulee aika pitkän mallinen, päätimme tehdä laudoituksen lyhyemmän sivun mukaisesti, mikä korostaa terassin leveyttä eikä pituutta.

Terassi tullaan rakentamaan ruskeasta kestopuusta, mutta heti ensimmäisen kesän jälkeen, kun puun käsittely on hiukan kulunut, käsittelemme terassin minua enemmän miellyttävällä sävyllä. Musta olisi kaunis, mutta onhan se aika kuuma ja ehkä hiukan turhan kova kontrasti ympäristöönsä. Sen sijaan harmaa öljy tulee varmasti näyttämään terassissa hyvälle.

Toinen reuna tullaan kiinnittämään pihamökin kylkeen, mutta toinen reuna tulee kallion päälle. Tämä puoli oli meille aluksi hiukan mysteeri, mutta K-Raudassa osattiin neuvoa, kuinka saadaan kestävä perustus terassillemme. Lisäksi rakennusalalla työskentelevä pikkuveljeni lupasi tulla kaveriksi laittamaan terassia kasaan, joten eiköhän me saada kestävä terassi aikaiseksi.

Toisesta reunasta terassi tulee rajautumaan vielä kovin kurjassa kunnossa olevaan pionipenkkiin. Terassin päädyistä toinen tulee toimimaan terassin sisääntulona, toinen puoli taas suljetaan kevyellä kaiteella. Tuota kaidetta vasten voisi laittaa vaikka jonkinlaisia köynnöksiä kiemurtelemaan, mutta katsotaan ensin, miltä kaide tulee sellaisenaan näyttämään. Kaide tehdään höylätystä vimorimasta, joka tullaan maalaamaan samalla tummanharmaalla sävyllä kuin mökin nukkalaudat ja ikkunanpuitteet. Mökin seinustan runkoruusut tullaan säästämään ainakin toiselta puolta ikkunaa; sen verran kauniita ne on loppukesällä kukkiessaan. Niitä varten terassin laudoitukseen jätetään aukko, jotta varret pääsee kasvamaan ja ruusuja pääsee kastelemaan ja lannoittamaan. Terassin toisestakin reunasta pääsee kävelemään; sieltä tullaan viemään sorapolku kallion laitaa pitkin, jotta pihan ympäri pääsee yhä kulkemaan.

Kirjoittajana K-Raudan vierasbloggaaja: Esmeralda's -blogin Essi.