Terassin rakentaminen – Eteneminen ja käytännön vinkit bloggarilta

Seurasimme vierasbloggarimme, Esmeralda's -blogin Essin terassin rakennusprojektia! Toisessa osassa kuullaan, kuin terassin rakentaminen on edennyt ja mitä rakentamisessa on hyvä huomioida.

Huhtikuussa suunnittelulla aloitettu terassiprojekti on edennyt toukokuun aikana hienosti. Aloitimme vappuna pohjatöillä ja pikkuhiljaa arki-iltaisin ja viikonloppuisin olemme saaneet vietyä projektia eteenpäin. Nyt ollaan siinä vaiheessa, että rakennelma alkaa jo näyttää terassilta. Terassille suunnittelemamme paikka on osoittautunut oivalliseksi; sen olemme huomanneet jo rakennusvaiheessa, sillä päivällä mökin seinusta on lämmin ja suojaisa, illalla terassilla saa nauttia viimeisistäkin ilta-auringon säteistä.

Suurin työ terassin rakentamisessa on ollut pohjien kaivaminen ja tasoittaminen.

Poistimme irtonaisen ja pehmeän maa-aineksen terassin tieltä ja kippasimme tilalle kivituhkaa. Maanrakennuskangas kivituhkan alla pitää toivottavasti mahdolliset rikkakasvit ja maa-ainesten sekoittumisen kurissa. Terassin perustuksina käytimme 30x30 cm betonilaattoja, jotka osoittautuivat oikeaksi valinnaksi, sillä toisesta reunasta halusimme nostaa korkoa mahdollisimman vähän, jottei terassi nouse liian korkeaksi.

 

Terassin toiselle laidalle betonilaattoja pinottiin kolme päällekäin ja keskelle jotain siltä väliltä korkeuseroista riippuen. Betonilaattojen päälle mallailtiin runkopuut, jotka kiinnitettiin toisiinsa ruostumattomasta teräksestä olevilla kulmaraudoilla. Kun runko oli kasassa, sujautettiin betonilaatan ja runkopuun väliin palat sokkelikaistaa, joka pitää maasta nousevan kosteuden pois runkopuusta.

Terassin laudoituksen teko sen sijaan on ollut koko projektin helpoin osuus.

Kun terassilaudat pätkii valmiiksi oikeaan mittaan, käy pienen terassin laudoituksen teko hetkessä. Asensimme laudat sileä puoli näkösälle, sillä pidän enemmän sileiden terassilautojen tuomasta vaikutelmasta.

 

Huomioi nämä terassia rakentaessa:

  • Jos et tiedä terassin rakentamisesta juuri mitään, kysy neuvoa ammattilaisilta. Me saimme apua Kirkkonummen K-Raudan myyjiltä ja niiden oppien perusteella uskalsimme lähteä tekemään terassia ja sen pohjia sekä runkoa oman visiomme mukaisesti. Saat apua myös K-Raudan maksuttomasta puutarhaneuvonnasta.
  • Perehdy etukäteen aiheeseen ja etsi tietoa, jotta tiedät, mitä tulee ottaa huomioon. Lue ainakin K-Raudan artikkeli terassin rakentamisesta.
  • Varaa puutavaraa hiukan enemmän kuin laskelmat osoittavat. K-Raudan terassin suunnitteluohjelma antaa hyvin suuntaa, mutta kannattaa silti tarkentaa laskelmia ja ottaa huomioon hukkapalat.
  • Varaa tarpeeksi monta rakotulkkia, jos käytät listanpätkiä tms. puupaloja, sillä aika moni tipahtaa jonnekin sinne lautojen väliin. Lopussa huomasimme käyttää viiden millin kuusiokoloavainta rakotulkkina.
  • Lado terassilaudat niin päin, että kyllästetty pääty jää sateelle alttiiksi ja sahattu pääty on räystään alla suojassa, mikäli teet laudoituksen niin, että tämä on mahdollista.
  • Muista jättää riittävät ilmaraot, jotta kosteus pääsee kuivumaan terassin alta. Jätä ilmaa myös rakennuksen ja terassin väliin.
  • Älä ruuvaa hanskat kädessä! Ruuvinväännin nimittäin pyöräyttää hanskan aika joutuin sormen ympärille tiukaksi paketiksi. Auts! Muista; hanskat pois!

Nyt kun terassi alkaa olla kasassa, olen positiivisesti yllättynyt terassin koosta. Alkuun tuo suunnittelemamme noin 15 neliötä kuulosti kovin pienelle verrattuna monen kymmenen neliön terasseihin, joista kuulee puhuttavan. Kuitenkin tuo koko tuntuu oikein sopivalle ja siinä on hyvin tilaa kalustukselle, joka tulee asettumaan terassin peränurkkaan.

Eiköhän muutamalle ruukullekin ole paikka, jotta saan tehdä terassille pienet istutukset! Olen oikein tyytyväinen myös päätökseen tehdä laudoitus terassin lyhyemmän sivun mukaisesti, sillä näin terassin syvyys korostuu eikä terassi tunnu niin pitkän malliselle. Täytyy sanoa, että olen varsin tyytyväinen myös työn jälkeen, sillä terassi näyttää hyvältä ja se on siististi rakennettu.

 

Tällä hetkellä mennään siinä vaiheessa, että terassi alkaa olla kaidetta vaille valmis. Seuraavaksi tarvitaan vielä terassin ympäristön siistimistä, hiukan istutuksia ja viimeistelyä sekä se tärkein osuus, terassin sisustaminen. Sen jälkeen terassi onkin valmis esiteltäväksi teille. En malttaisi enää odottaa lopputulosta ja aurinkoisia kesäpäiviä uudella terassilla!

Kirjoittajana K-Raudan vierasbloggaaja; Esmeralda's -blogin Essi