Tunnelmaa joulukukilla
Tunnelmaa joulukukilla

Joulukukat ovat osa juhlan tunnelmaa tuoksuineen ja väreineen. Eri kukkia, kasveja ja koristeita sekä jouluvaloja yhdistelemällä voit myös itse tehdä asetelmia erilaisiin ruukkuihin ja astioihin.

Suomalaiset ovat varsin perinteisiä joulukukkien valinnassa. Valinnoissa korostuvat puhtaat, raikkaat ja selkeät värit. Punainen ja kulta ovat väreinä vuodesta toiseen yhtä suosittuja. Myös valkoinen ja hopea ovat löytäneet tiensä suomalaisiin joulukoteihin.

Leikkokukista saa helposti asetelmia

Amaryllikset pysyvät maljakossa pystyssä kun maljakon suulle on teipattu ruudukko
Leikkokukat on helppo asetella maljakkoon, kun teippaat maljakon suulle ruudukon läpinäkyvällä teipillä. Teippien väliin syntyneissä koloissa kukat pysyvät hienosti paikoilleen aseteltuina ilman erityistä sidontaa.

Kaupoista voi ostaa myös märkäsienitiiliä, jotka imevät itseensä vettä ja joihin on helppo asetella kukat. Kastele sieni oikein, että se imee maksimaalisen kosteuden itseensä. Täytä tilava astia vedellä. Laita sieni kellumaan pinnalle ja anna sen imeä vettä omaan tahtiin. Sieni on riittävästi kastunut, kun se uppoaa lähes kokonaan veden alle.

Märkä sammal toimii myös hyvin leikkokukka-asetelmien teossa ja on ekologinen vaihtoehto märkäsienelle. Samoin erikokoiset metalliset siilit, joissa on metallipiikkejä pystyssä. Kukat voi pujotella pystyyn piikkeihin tai niiden paksumpivartiset väliin.

Helppo ja nopea asetelma syntyy, kun täytät esimerkiksi kauniin lasiastian tai laakean maljan vedellä. Lisää astiaan kukkia, kukka- tai marjaterttuja ja esimerkiksi helmiä tai muita koristeita. Jos ruukkuamaryllis kasvaa pitkäksi, siitä saa myös kivan leikkokukan. Leikkaa terävällä veitsellä ja laita maljakkoon. Amaryllis on varsin kestävä leikkokukka. Se sopii myös useimpien allergikkojen kotiin.

Tee itse joulukori

Luonnonmateriaalit sopivat hyvin perinteisiin jouluasetelmiin. Ne antavat kivan lisän ja niitä on helppo kerätä talteen ennen talvea. Havut, kävyt, erilaiset oksat, varvut, heinät ja siemenkodat ovat kauniita lisiä kukkien kanssa.

Voit tehdä asetelman mihin tahansa koriin, kun vuoraat sen huolellisesti monikerroksisella muovilla vedenpitäväksi. Vaikka korin vuoraa huolellisesti, saattaa vettä tai kosteutta kuitenkin päästä korin läpi tai kastellessa valua astian reunoja pitkin. Korien alla kannattaa pitää aluslautasta, koska korit saattavat laskea myös väriä.

Kasvualustana voit käyttää sammalta tai turpeensekaista multaa. Täytä istutuskori kokonaan kasveilla. Kun yhdistät erikokoisia ja muotoisia kasveja saat mielenkiintoisen ja näyttävän kokonaisuuden.

Kaikkea ei tarvitse tehdä itse

Joulun valmistelemiseen liittyy monia asioita. Jos joulun alla on kiireitä ja aika tuntuu olevan kortilla, kivoja kimppuja ja asetelmia saa myös valmiina. Kysy oman paikkakuntasi K-raudasta valmiita istutuksia. Hyvissä ajoin asioitaessa asetelmia saa myös tilauksesta.

Allergisenkaan ei tarvitse luopua joulukukista. Myynnissä on paljon erilaisia silkkisiä kukkia, joissa on hyvin aito tunnelma, mutta allergiareaktioita aiheuttavat tuoksut ja siitepöly puuttuvat. Myös esimerkiksi tulilatva sopii tuoksuttomana allergikoille.

Joulupöytään kuuluvat kukat, ostetut tai itse tehdyt, aidot tai tehdasvalmisteiset. Ne tuovat kauneuden ja juhlavuuden koko huoneeseen.

Teksti: Saara Hirvonen / Markkinointiviestintä Dialogi Oy