"Kyseessä on mainio saha ja se noudattaa tuttua Makita-laatua."

Lue ammattilaisen seikkaperäinen tuotetestaus Makitan uudesta akkujiirisahasta ja tehoakuista.

Osta tuotteet omaksi

Akkujiirisaha Makita DLS600Z 18V ja Powerpack 197624-2 – ammattilaisen tuotetestaus

Testatut tuotteet:
AKKUJIIRISAHA MAKITA DLS600Z 18V
+ POWERPACK 197624-2

Taustaa

Akkukäyttöiset työkalusarjat ovat yleistyneet nopeasti sekä ammatti- että harrastuspuolella. Kilpailevia merkkejä on markkinoilla jo useita ja kilpailu on varmasti kovaa. Eri merkit kuitenkin ovat keskittyneet hiukan eri asiakaskuntiin riippuen juuri käyttötarkoituksesta. Itse miellän Makitan todella laadukkaaksi ammattilaisten merkiksi ja itse päädyin Makitan 18V-sarjan työkaluihin aikoinaan juuri merkin luotettavuuden ja brändin maineen vuoksi. Lisäksi ammattilaisten suositukset Makitasta ovat olleet aina ehdottoman hyviä.

Itselläni on paljon Makitan 18V-sarjan koneita, mutta juuri jiirisahan/katkaisusahan akkuversioita olen odotellut jo jonkun aikaa markkinoille. Nyt niitä on ilmestynyt sitten jo usealtakin merkiltä. Sahoissa on itseäni askarruttanut erityisesti se, riittääkö akun teho käytännössä kilpailemaan sähköversion kanssa. Toisaalta liikuteltavuus ja riippumattomuus sähköverkosta/aggregaatista on iso etu, vaikka tehossa häviäisikin. Myös sahojen hinnat ovat jo sillä tasolla, että hankkiminen on järkevää ihan tavallisellekin nikkaroijalle.

Tässä raportissa kerron kokemuksia ja joitakin mittaustuloksia, kun testasin sahaa paketista purkamisesta aina alkusäätöjen kautta käyttöön. Erityisesti kiinnitin huomiota sahan käytettävyyteen ja kartoitin mahdollisia käyttökohteita.

Varsinainen testaus: alkusäädöt

Testaus alkoi oikeastaan jo kaupassa, kun sain paketin käsiini; se oli yllättävän pieni ja kevyt, helppo kuljettaa kotiin auton tavaratilassa. Paketista löytyi hyvin pakattuna pienikokoinen saha tarvikkeineen. Hieno asia oli heti huomata, että pakkausmateriaali oli Makitan totuttuun tapaan pahvia. Ainoastaan suojapussit olivat kierrätettävää muovia.

Saha yllätti keveydellään ja herätti kysymyksen, miten se mahdollisesti vaikuttaa käyttöön. Tämä kuitenkin osoittautui osittain turhaksi, sillä saha tukeutuu laajalti alustaan ja pohjassa on erittäin hyvät kumiesteet liukumista estämässä. Raskaamman ja isomman tavaran sahaamisessa kuitenkin on suositeltavaa kiinnittää saha alustaan/telineeseen. Sahan kiinnitys tapahtuu tosin vain kahdella ruuvilla rungon etuosasta, jolloin jää tietysti mahdollisuus, että saha kippaa takaosastaan ja murtaa kevytmetallista tehdyn rungon ruuvien kohdalta. Runko vaikuttaa nimittäin tältä kohtaa melko ohuelta ja voi mahdollisesti rikkoutua myös, jos ruuvit vääntää liian tiukkaan kiinnitysvaiheessa.

Ensimmäinen valmisteluvaiheen tehtävä oli sahanterän kiinnitys. Ohjeista, jotka voisivat kyllä olla havainnollisemmat ja nykyaikaisemmat, löytyi apua hiukan totutusta poikkeavalle terän asennukselle. Sahan pieni koko on varmasti vaikuttanut tähän. Terän asennukseen tarvittava kuusiokoloavain on kätevästi aina mukana omassa telineessään sahan takana ja sama avain käy myös suurimpaan osaan säätö-/huoltotöitä.

Seuraavaksi ohjeiden mukaan olisi hyvä säätää terän ”nielun” leveys mahdollisimman kapeaksi, jotta sahausjälki olisi siisti. Tähän tarvittiin ruuvimeisseliä ja säätö osoittautui hankalaksi. Ruuveihin oli vaikea päästä käsiksi ja koska ruuvin alla ei ollut aluslevyä, kiristäessä muovinen säätöpala liikkui helposti pois asetetusta paikasta. Nielua pitäisi myös säätää aina uudelleen, jos sahaa kallistuksella. Muutoin terä ottaa kiinni säätölevyihin. Sama koskee myös teränielun jatkeella olevaa muovista lisätukea. Käytännössä poistin ongelmat säätämällä nielun niin leveäksi, ettei sitä tarvinnut varoa ja poistamalla lisätuen. Sahausjälki oli näinkin riittävän hyvä. Ehkä näihin säätöihin voisi kehittää helpomman tavan. Säädöt kaiken kaikkiaan ovat todella kattavat ja sahan saa varmasti säädettyä todella tarkaksi.

Makitan akkujiirisaha käytössä

Säätöjen jälkeen oli aika kokeilla sahaa käytännössä. Ensimmäiseksi kiinnittyi huomio sahan ääneen. Ääni on taajuudeltaan ”ärsyttävä” ja voimakas odotuksiini nähden. Kuulosuojaimet ovat ehdottoman pakolliset sahaajalla ja samassa tilassa työskentelevillä. Toki aina kuulosuojaimia on käytettävä, mutta monet kokeilemani sähköiset versiot ovat korvalle miellyttävämpiä ja hiljaisempia. Ehkä tuo taajuus saa äänen tuntumaan vielä kovemmalta. Terä pysähtyy nopeasti, joka on hyvä turvallisuuden takia. Myös teräsuojus toimii hienosti, ainoastaan sen osuminen runkoon jäi harmittamaan. Säätämällä terän syvyyttä sen voi välttää, mutta silloin sahauskapasiteetti jää harmittavasti alle 100 mm. Kosmeettinen juttu eikä tietysti haittaa normaalissa käytössä. Kallistuksen lukituskahva on helppokäyttöinen. Purupussi kerää kovin vähän puruja ja suurin osa leviää sahan ympäristöön. Imurin kanssa purunpoisto toimii kuitenkin hyvin ja kuminen puruohjain vaikutti hyvältä ratkaisulta. Sahausvasteessa on pari käännettävää lisäpalaa, mutta niiden käyttäminen jäi käytännössä vähiin. Ongelmana oli ruuvien löystyminen ja ruuvin kannan tuleminen esiin, jolloin sahattava kappale ei enää ollutkaan vasteessa kiinni. Palojen kiinnitys pitäisi olla toteutettu niin, ettei niitä tarvitse kiristellä aika ajoin.

Testin aikana kokeilin erilaisia tyypillisiä työtehtäviä: listoja, paneeleita, rimoja, väliseinätolppia jne. niille tyypillisissä jiirauksissa. Sahan kapasiteetti riittää nipin napin 100 mm suoraan sahattaessa ja 45 asteen jiirissä se putoaa n. 70 millimetriin. Tämä rajoittaa materiaalin käyttöä, vaikka tietysti kikkailemalla (kääntelemällä) pysyy toki leveämpiäkin sahaamaan. Materiaalin korkeus joka tapauksessa jää rajoittamaan. Suorassa sahauksessa maksimi korkeus on n. 65-70 mm ja vinossa 45 asteessa n. 35-40 mm. Muutaman millin saa lisää kikkailemalla teräsuojuksen kanssa, mikä ei ole tietenkään soveliasta. Symmetrinen sahaus puoleen ja toiseen on sahassa iso etu. Lukituskytkimen kautta saa kallistuksen puolelleen 46 asteeseen ja sahauskulmankin aina 53 asteeseen asti. Tällöin tietysti leveys edelleen pienenee 60 mm:iin. Sahausjälki on varsinkin uudella terällä aivan loistava.

Jiirisahauksessa lukitusruuvi on mielestäni vanhanaikainen ja hankala käytössä. Markkinoilla on sahoja, jossa lukituksen voi tehdä samasta kahvasta, josta kulma säädetään. Tuon ruuvin kiristäminen unohtui useita kertoja ja kulma muuttui huomaamatta sahauksen aikana. Valmiiden kulmalukitusten kanssa tätä ongelmaa ei ollut. Tietysti kantapään kautta tuonkin oppii.

Lasersäde on hyvä ja tarkka, sen säätö myös yksinkertaista. Myös monia vastaavia sahoja vaivaava säteen puruongelma on onnistuttu tässä sahassa välttämään. Koko testin aikana ei tullut tarvetta puhdistaa laserin linssiä. Myös työvalo on kätevä, koska sen saa säädettyä haluamaansa kohtaan. Valon varren kestävyys jää kuitenkin arvailujen varaan.

Pystykahva ja liipasimen varmistusnappi toimivat hyvin, varsinaista kahvan lukitusta ei kuitenkaan ole eli terän voi vapaasti painaa alas. Itse pidän enemmän vaakakahva-malleista, jolloin alas painaminen on kädelle luonnollisempaa. Pystykahva toisaalta tekee sahasta juurikin kompaktimman ja sahan käyttö on kevyttä.

Akku (5 Ah) kestää todella paljon sahaamista. Toki siihen vaikuttaa sahattava materiaali ja terän kunto. Akussa itsessään on varauksen näyttö ja myös sahassa aivan loistavassa paikassa vastaava, josta näkee koko ajan akun tilan. Sahausteho pysyy mielestäni todella hyvänä ihan akun loppuvaiheisiin asti, jolloin terän pyörimisnopeus hidastuu ja teho hiipuu selkeästi. Makitan tehokkaalla laturilla saa akun taas nopeasti täyteen ja kahdella akulla pystyi työskentelemään ilman, että olisi tarvinnut odottaa toisen akun latautumista.

Yhteenveto Makitan akkujiirisahasta ja akuista

Kyseessä on mainio saha ja se noudattaa tuttua Makita-laatua. Saha tekee hyvää ja tarkkaa jälkeä ja on kompaktista koostaan huolimatta kestävän oloinen laite. Sahan kapasiteetti kuitenkin rajoittaa käytön lähinnä listoitus ym. kevyempiin sisustustöihin, mihin se ilmeisesti on tarkoitettukin. Vastaava saha liukuversiona olisi monikäyttöisempi, sillä monet paneelit ym. ovat nykyään 120-150 mm leveitä ja tällaisenaan saha ei niille sovellu. Yhtenä mielenkiintoisena etuna huomasin kyllä sen, että kynnys ottaa saha mukaan pientäkin työtehtävää varten on matala, koska se on niin kätevän pieni ja kevyt eikä tarvitse ensimmäiseksi sähköjohtojen virittelyä.

Hanki Makitan akkujiirisaha ja Powerpack omaksi!
Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 0 Ei 0