Akkuporakone Makita DDF480RTJ 18V

Toukokuun alkupäivinä sain viestin, että minut oli valittu tuotetestaajaksi ja koneeksi oli valikoitunut akkuporakone Makita DDF480RTJ. Se tuntui hienolta yllätykseltä, sillä tämä osui sopivaan saumaan.

Testaaja: Mika Lindroos

Aloittelemme juuri perheeni kanssa loma-asunnon rakentamista, joten kone joutuu todelliseen testiin. Paketin saatuani huomasin, että kyseessä on todellinen ammattilaispeli. Tästä osoituksena oli tukeva salkku, johon mahtuvat hyvin sekä itse kone, kaksi 5Ah:n akkua sekä pikalaturi. Paketin avattuani laitoin heti akun lataukseen. Lataus kesti noin puolisen tuntia – sitten vielä toinen. Ensimmäiset koekäytöt suoritin heti muutamia ruuveja huvikseni kiinnitellen. Kone tuntui heti istuvan todella hyvin käteen ja sen painopiste oli juuri oikeanlainen. Painokin on noin järeäksi koneeksi kevyehkö.

Akkuporakone Makita tositoimissa suksien huollossa

Ensimmäisenä ns. hommana käytin konetta vähän erikoisempaan työhön. Laitoin junioriemme talviset murtomaasukset kesäkuntoon odottamaan ensi talvea. Itselläni on rotoharja, joka kiinnitetään koneeseen ja se sujui varsin nopeasti. Koneella oli erittäin helppo ja mielyttävä suorittaa suksen pohjan harjaus. Tämä sujui vaivatta, sillä koneen maksimikierrosten ollessa 1550 kierr./min harjaaminen onnistui todella nopeasti ja pohjista lähti kaikki ylimääräinen voide huomattavasti paremmin kuin käsiharjalla tai aiemmalla koneellani. Eli tätä peliä on hyviä suositella myös suksien harjaukseen.

Plussat: suuri kierrosnopeus, pitkä akunkesto, tukeava rakenne. Lisäksi suunnanvaihtopainike on myös sopivan jämäkkä ja hyvä käyttää sen oikean sijoittelun takia.

Akkuporakone Makita rakennusprojektissa

Suksien huollon jälkeen päästiinkin sitten itse rakennusprojektin kimppuun. Siellä kone pääsi toden teolla hommiin anturalaudoituksen teossa. Kiinnitin kaikki laudoitukset toisiinsa ruuvein ja lisäksi porasin lautoihin rautoja varten 10 mm:n reiät. Momentin säätäminen oli helppoa ja säädöt naksahtivat hyvin kohdilleen. Tämä nopeutti työtä paljon. Lisäksi porasin noin 150 reikää laudotukseen rautoja varten. Nopeammalla kierroslukualueella poraaminen meni joutuisasti. Koneen tasapainotus poratessa tuntui todella hyvältä, sillä käsi ei juurikaan väsähtänyt ja suurempia taukoja ei tarvinnut siitä syystä pitää. Voima koneessa myös riittää erittäin hyvin.

Koko päivän työtekoon yksi akku riitti mainiosti ja hyvänä lisänä koneessa on vielä akkuvirran näyttöpalkki, josta voi seurata akun varaustasoa. Tämän koneen kanssa ei tarvitse odotella akkujen lataamista, eikä keskeyttää työntekoa tästä syystä. Lisäksi kovaan materiaaliin poratessa koneen päädystä on hyvä painaa toisella kädellä lisää voimaa, sillä päädyssä ei ole ilmanottoreikiä (tuuletusreikiä). Hiiliharjattoman koneen ollessa kyseessä se ei juurikaan lämpene kovassakaan käytössä.

Pienistä mutta hyödyllisistä yksityiskohdista vielä mainittakoon lataustelineen akun paikalleen asettamisen yhteydessä kuuluva naksahdus, jolloin akku on kunnolla telineessä. Akun saa telineestä pois vaaleaa vapautuspainiketta painaen, jota käytetään myös akun irrottamiseen itse koneesta. Lisäksi vyöpidike koneessa on tukevaa tekoa ja varsin tarpeellinen työn touhussa. Jatkossa tulee varmasti vielä tilanteita, joissa Led-työvalokin tulee tarpeeseen, sillä sekin koneesta toki löytyy.

Yhteenveto koneesta

Kaikin puolin kone on erittäin suorituskykyinen monenlaiseen työntekoon - johon nyt akkuporakonetta vain ”keksii” käyttää. Mielestäni tämä kone on loistava valinta akkuporakonetta tarvitsevalle, niin harrastajalle kuin ammattilaisellekin. Plussana vielä akkujen sopivuus myös muihin Makitan akkukäyttöisiin koneisiin. Itsekin varmasti vielä hommailen lisää saman merkin koneita rakennusprojektin edetessä.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 1 Ei 0