Akkuruohonleikkuri FXA 80 V:n testaus

K-Raudassa yksinmyynnissä oleva FXA akkuruohonleikkuri pääsi innokkaan ruohonleikkaajan testiin. Katso, miten se selviytyi leikkuuhaasteista.

Kokoaminen ja ensimmäinen lataus

Sain testattavaksi akkukäyttöisen ruohonleikkuri FXA 80 V litium akulla työnnettävän mallin. Siinä oli keräävä 65 litran keräyspussi ja sivulle heittävä ominaisuus. Leikkuri oli koottava itse muutamaa pulttia ja osasta asettamalla. Noin 15 minuutissa ohjeita seuraten näin naispuoleisenakin sain koneen kasattua toimintakuntoon. Akkua oli ladattava reilu puoli tuntia mukana tulleessa laturissa. Latausaika oli mielestäni nopea. Laturi piti ladatessaan pientä humisevaa tuuletinääntä.

Ensikosketus FXA-akkuruohonleikkuriin

oli hämmästyttävän ylellinen: hiljainen ääni, yllättävän kevyt ja näppärä liikuteltava pienissä tiloissa yhdelläkin kädellä. Parasta oli sähköinen startti; nappi pohjaan ja kahvasta kiinni, niin leikkuri oli käynnissä. Ääni oli huomattavan hiljainen verrattuna polttomoottorilla toimiviin laitteisiin. Pystyi jopa kuulemaan vieressä olevan puheen kohtuullisen selvästi.

FXA 80V pääsikin tositoimiin, kun pari viikkoa odottanut nurmikko oli jo päässyt reiluun ylimittaan. Ensimmäisenä testasin sivulle heittävää silppurin ominaisuutta. Ruohosilppu oli tosi pientä ja tuskin jäi mitään näkyviin nurmikon pintaan. Hyvin leikkasi selvästi ylipitkää nurmikkoa. Ainoastaan leveämmällä olevat takarenkaat painoivat leikkaamattoman alueen nurmikon maata myöten, joten seuraavan kierroksen aikana se jätti jonkun korren leikkaamatta. Nurmikon reunalla leikatessa ja sivulle heittopuolen ollessa hiekan puolella, nurmikkosilppu lensi jopa metrin leikkurista sivulle. Tämä on huomioitava seuraavalla kerralla ja työnnettävä reunaa myöten toiseen suuntaa, jotta leikkuujäte jää nurmikolle.

Seuraavaksi otin käyttöön leikkuujätteen kerääjän

ja siirryin toiseen nurmikkoalueeseen. Tällä alueella nurmikon reunassa on noin 70 cm nousua, 45 asteen kulmassa, reilun 10 metrin matkalla. Tämä on yleensä ollut todella haastava leikattava sen jyrkkyyden takia. Tässä kohtaan leikurin keveys ja akkukäyttöisyys oli helpotus, vaikkei veto-ominaisuutta ollutkaan käytössä. Kone oli kevyt työntää vaikka kaltevuutta oli reilusti, sekä tietenkin pysyi käynnissä, missä polttomoottorinen olisi uhkaillut sammumisella ja alkanut valua sivuttain alas painonsa takia.

Keräyspussin täyttämistä oli vaikea havaita, kone ei herjaillut tai sammunut sen täyttymisen takia. Muutama kevyt potkaisu silloin tällöin pussin takaosaan kertoikin, milloin se oli syytä tyhjentää. Ruoholeikkurin korkeudensäätö oli kevyesti muuteltavissa kesken leikkauksen. Näin kuivan kesän aikana leikkuujälki oli jätettävä pidemmäksi eikä se jäänyt säätämisestä kiinni.

Yleisiä havaintoja

Meillä nurmikko aluetta on yhteensä 500 m2 ja ihan koko alaa ei yhdellä latauksella saatu tehtyä. Vajaa 100 m2 jäi odottamaan reiluksi puoleksi tunniksi latautumista ja loppukin nurmikko tuli ajettua. FXA 80 V:ssa on kaksi akkupaikkaa 2,0 Ah -akuille, mutta leikkurin mukana tuli vain yksi. Näin ison nurmikkoalueen kannalta on parasta käydä ostamassa toinen akku, niin saa yhdellä kertaa ajettua koko pihan.

Tähän testaukseen ei päästy kokeilemaan kostean nurmikon leikkausta, mutta hyvällä leikkuujäljellä leikkasi, niin hentoista vastaistutettua nurmikkoa, kuin vanhaakin pohjaa.

Kaikin puolin hyvä leikkuri ja voin lämpimästi suositella sitä hiljaisuuden, keveyden ja ilman miesvoimaa käynnistyttäväksi ruohonleikkuriksi. Ei enää öljynvaihtoja, eikä bensalla läträilyjä, vaan akku ruohonleikkuun jälkeen lataukseen ja se on valmis käytettäväksi heti kun siltä tuntuu.

Testaajana oli perheen innokas ruohonleikkaajaäiti

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 3 Ei 0